Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)







Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Friday, May 28, 2010

dungunG part II

kenananG bersama dungunG bahagian kedua, haha`.. afta abes xm aritu lagi, time singgah uitm dungun berjumpa chenta hati [auwww], dh prasan dah, kolej kediaman duyung kesayangan dah xde. dlm happy jumpe boipren, sedih sbnrnya tgk kolej tu xde. paham dah, ostel umah kayu tu dah uzur sangat, n pengarah campus tu, since si along masuk uitm dungun taon 2000 lagi cakap nk bina ostel baru, sampai ak sambung generasi kt situ taon 05 then abes taon 08 pon xbuat lagi. ni dah 2010, br nmpk ha. 

xpelah, rezeki budak² intake lepas ni, dpt duk ostel baru ha. tp, siyes, seuzur kolej duyung tu, kau ingat senang pagi² nk dgr bunyi ombak hempas pantai? xpyh susah² pg pantai nk dgr bunyi ombak @ tgk laut, jengah kot tingkap pon dah nampak ! sonok dok kolej duyung ni, umah kayu je, ad 2 wing. besenya, wing sebalah confirm akan berantem sikit². ala, beselah, wing sama xnmpk wing sini, nak say hello pon kasi laung skali br dgr.

ak paling suka time duduk kat duyung 7. duyung tu, mcm kolej duyung lain, ad 2 wing, wing ak share ngn umah resident staff, kire ad 1 bilik je wing tu, sbb bhgn lain umah rs tu. time tu la, just like heaven. degil pon ad, xpnh aser nk join ap bdk umah tu buat. yela, asal² duduk duyung 8 ngn geng sendiri. dh 1 sem ke 2, mcm nazak je, xley nk join da club ngn budak wing sblh, apply duyung 8 balik, happy gile oke ! 

petang² kasi lepak kat tangga. org tue kate, anak dara slalu lepak tangga, nnt lambat kawen. tp, SI SUFY YANG SELALU LEPAK TANGGA GAYUT NGN DAOH, KAWEN DULU JE.. eh x, mok piey dia ske travel, kejap gayut tangga, kejap kat sofa, kdg² tangga main, tp, alah, iyekan aje lah.. yg laen time tu, single mingle, konon lah kannn :p


ini rupa kolej duyung. itu duyung 9. model si supiah. untung kau ad pic ngn ostel ni, ak xde pon, tsk.. see see, ad 2 bahagian kan = 2 wing .



ini pic latest amik aritu time pg dungun. dah pasang langsir dah. ni building baru , btol² depan kedai mama lynn. kedai mama - kedai yg rajin uat delivery sampai tembok batu ni, yg glamer ngn nasi goreng kampung + ikan bilis gemok sedebok.

Wednesday, May 26, 2010

kenanganG bersama dungunG

beberapa hari lepas, pg la ke Dungun dgn si ayah, ibu n adq.. tujuan asal, ibu nk pg jenguk si sufy yg dah 20 hari bersalin tp, nasib xbrape nk ad, bertuah punya orang pantang, bosan duk umah ye budak, kau pg jalan smpai ke kuantan nun, kuang asam.. then, trus la melencong, plan nk mkn kt tepi pantai. dungun, ap lg yang best, pantai dia mmg best + dlu time study kat dungun, dh jadi tabiat family everyweek pg dungun konon nk jenguk ak la, padalah nk g makan kt kedai² tpi pantai, kan, kan ? :)

tp, panas punya psl, terus masuk pizza, haha. ape da, pg dungun mkn pizza, xsyok ! tp, nk buek camno eh, panas terik, taboley la duk tpi pantai, confirm baran sorang² nnt.. mkn² mendalah set baru ap nama nth, fish king xslp, kot?, pastu ajak la pusing² lalu jalan pantai..

lalu je pantai.. teringat member² lama.. sonok je duk dungun dlu dgn member², sampai masa bila hilang pedoman, mcm tetiap ptg nk kne pg pantai.. bkn buat pe pon, lepak semate sambil beli kopok lembut singgit 4 batang, xpon pisang grg.. ad skali mmg btol hilang pedoman gaknye, blum ptg org pggl, bley je lepak² pantai duduk kat pondok kat ujung telok gadong.. pnh skali mkn colek kat pondok tu, auww, rindu !

28 April 2007, 4:17 PM
6 May 2007, 5:39 PM - si sufy & kopok :)
2 May 2007, 1:37 PM - ni awal tgh hari kuar tgh tunggu kete nk pg mcD, agaga.. mcm menarik je si sweater pink n baju biru.. sat, nak zoom . .

2 May 2007, 2:39 PM - see, muka xpuas atie si sufy n lynn, sejam tunggu xsampai² lg kete ye nok, HAHA ! gile siyes muke kau piey .. haha.`
2 May 2007, 5:42 PM - balik dr mcD, bkn reti nak masuk ostel .. still lepak gadong.. rambut ak dah kembang mcm hape dah.. well, if sufy snap pic, mmg macam tuh, naya la tuan pny kepala yang terlebih kan :)
11 May 2007, 7:54 PM - dah mahrib baru ingat nak masuk uitm.. pastu? xde rasa mcm nak balik bilik, smbg la tak tentu hala kat tmpt fav time ni.. dpn koop kot, tmpt manusia ske dating.. haha`
9 April 2007, 5:37 PM - ni ad la pnah time bosan xpon time ad kesenangan nk bergerak jauh, pg la teluk bidara, cari pantai jugakk .. mandi manda smpai la kena tego ngn sorang pakcik sbb ombak tgh bsr time tu.. we'll nmpk ombak bsr + kuat, tp, gatei nk mandi jgk, mandi xdelah jauh kedalam..
17 March 2007, 9:44 PM - taboley bla, ni konon time study.. if dah nmpk rupe dictionary tu, mmg sah, time ni tgh uat homework bel madam aileen.. :)
22 April 2007, 10:01 AM - library uitm dungun. haha. ini konon la nak study, last²? study untuk memenuhkan ilmu di poket, :p time ni plak addict ngn hp si kentot ila, gasak la full ngn pic ak n sufy kann, :).. 

alaaaahai, rinduuu ! korang plan cepat dtg jenguk bby mok piey ! ak n mokpiey tadehal, dekat ajoooo ! nk lepak dungun sama² lagi.. tsk..

Monday, May 24, 2010

susu badam - almond milk

kat umah sekarang ni, hari², eh, xdela tiap hari, tp, selalu la minum susu badam. sbb pe, susu badam tu uat untuk si adq yang nak pmr taon ni. si adq sangat la susah nk bg makan benda baik, benda elok, sume dia kate xsdp mcm itu la ini la. badam yang beli siap² utk makan pon dia xnk, last², paksa @ rela, hamik kau, minum la susu badam ibu kau uat, hehe.

if logik, mcm kite tau, kekacang kan bagus untuk dimakan kecuali if orang sekian² sakit batu karang mcm si ayah, taboley la makan kacang kan. susu badam ni bagus untuk sape yang xminum dairy milk bese, n lg baguih minum susu badam dari dairymilk. dalam susu badam, 90% lemak dia lemak xtepu yg mana badan kita mmg memerlukan lemak tu. bila kandungan lemak xtepu dlm badan tinggi, badam menjadi senjata hebat bagi memerangi kolesterol LDL di dalam badan anda semua ya :)

nak lagi kebaikan badam ? badam ni, kirenya makanan seimbang dan paling tinggi khasiat di kalangan kekacang yg laen. setelah ak gigih google psl susu badam ni, jumpalah web yang mengatatakan, segenggam badam (35gm), dapat membekalkan 45% dari keperluan harian Vitamin E dan Manganes.

selain tu, khasiat badam yang lain; dia dpt kurangkan paras kolesterol, rendahkan risiko drh tinggi & serangan jantung, boleh halang obesiti, redakan diabetes, halang osteoporosis, untuk preggy mommy pon bagus sbb kandungan folate yang tinggi, kurangkan risiko penyakit laen mcm barah, nyanyok dll.

resepi ibu ak uat air badam - badam 1 tupperware [rendam badam lama mana pon xtau sbb bila sampai masa ak yang kena buang kulit badam tu], blend badam lepas kupas dgn letak air ckup paras blender tu, then tapis air badam tu. confirm dia punya pulp tu akan byk, then blend skali lagi sbb pulp dia mmg susah nk hancur. dah abes blend [biasanya 3x], ibu akan panaskan atas dapur. boleh jugak terus minum, tp mcm xbest je if xmasak kan. then, letak la gula sikittt je, sekadar bg rasa dia sedap sket. settle.

hari ni uat lagi. ak tgk, adq ak minum segelas je pon. ak? 4 gelas. sekian :)

lukis? GILA !

baru je terima 'thread msg @ Facebook pasal kebiadapan non muslim dr tiqah, ex-housemate. ak percaya, sat g, akn ad lagi masuk lam inbox psl mendalah tu sume.. mayb korang pon ad yang dah terima benda ni..


berita time maghrib tadi ak dgr pasal Facebook dah tutup page pasal lukis² ni, tp, aser mcm xcaye je Facebook ley tutup kan, deactivate maybe, tutup? no, no, no .. Mark Zuckerberg xkan buat benda tu, rugi dia kate ! then, ak jumpe page tu ..


see, see.. i told u, Mark Zuckerberg xkan tutop punya page tu ! sakit hati tgk .. before ni, ad la ak jumpe page yg sama, kebanyakan, bkn matleh yg uat, kbnyakan creator dok sebut malingsia (paham?).. yang ni, mmg melampau gil.. dgn serta merta, ak ps pe patot, then trus log out.. 1 lagi ak jumpe lam page tu ..


GERAM ! hey Mark Zuckerberg, aku lepor ke mu Budu spuluh botol kekgih, budu kapung ak wi ke mung, hok busuk kohong tu la ak lepor ke mung, duriang skali 10 kelo, kalu tok mapuh, tok sesak napah lagi, dok tahu nok wak gane la gitu .. gile !

freedom of speech ? ak xpaham tol ngn non muslim ni, org muslim ad hina ke tuhan dia?

Sunday, May 23, 2010

FREEDOM !

JUSTICE FOR ME

real content udah di delete ya .. :)

Saturday, May 22, 2010

AF 8

oke, mari merapek psl AF 8! muahaha.. satu²nya AF yang ak langsung xfollow dari awal. if dulu, amik kisah jgk la, sape masuk, tgk diari. AF 8, layan la, layan since balik umah last week.. itupon, take time la jgk nk rajinkan diri layan diari tu sume, still ad skip².

konsert final ni, mmg ak layan abes. paling suke lagu baru budak² tu, sume sedap kecuali yang menang no 3 tu. xmcm AF sblm ni, lagu ciptaan, 1 2 je kot yang btol² ad gaya rupe lagu, yg laen, rapek tu ad. video klip dieorg, mmg best. well, kru kann, mmg superb :)

untung la bdk² tu dpt norman jd pengetua, serba serbi dh iras kru ak nmpk - lgu & vc. tp, ak xpuas atie dgn yg menang no. 3 tu, xpelah, xde kaitan pon, tp, biarlah nk ckp gak, xpuas atie. patot yg no. 4 tu menang no. 3, lagu pon best. haha, ke ak yang xske no 3 tu benornye, complaint aje, HAHA ! eh, kau igt senang nk tgk orang minat lagu jazz? ak minat, ak minat ! :p

tp, em, no xpenting kot. bese bdk² AF, bile kuar, laen jadi. ad yg xde no pon glam smpai skrg, yg ad no, senyap macam tu. itulah yang dipanggil ap kawan-kawannnn.. ye, betol, rezekiiiii .. rezeki masing².. :)

tutop la channel zee, please!

agaga.. sakit hati, sakit kepala.. pandang hp pon sakit hati tgk msg xde.. pandang tv, sakit kepale tgk cerita yang meruntun jiwa. umah ni pulak, ad fan club channel zee. ak pon xphm nape, dlm banyak² channel, zee la pilihan hati.

bila ak tukar channel axn, qada' blk layan csi yg dh brape bulan xtgk, biarla ulangan pon, ayat yg ak dengar, "alaa, ulang ni" "yg lame nih".. ye ke tidak nth tau, ntah2 maen hentam je ckp sebab nk tgk zee. if dh gaya 24 jam layan zee, bile masa pnh tkn 701 tu..

adoi.. dh bertaon2 macam ni aser.. cite keling, paham2 la.. tu cite choti bahu tu ha, dh 2 minggu da dok nk cite si radhika tu nak kawen, dah 2 minggu babe! 2 minggu xkawen2 lg masalahnye, ad je cite dok tambah, dh bile si radhika tu nak kawennye? ad je dok halang, name lagi keling kan, nenek xsuke la, ad org fitnah² la, busuk hati la.. nk pakai inai lak, orang taruk benda dlm inai la.. cetttt poooodah !

skrg ni, nmpk berubah nye, bila dh tambah part2 merapek, channel tu akn ditukar sekejap la dgn sound effect "ah, malas lah tgk, mcm bodoh je". situasi camni, try imagine, channel tu ditukar dgn cepat2, dgn laju. kirenye pemegang remote tu hati xtenteram sbb kebangangan cite td, then xlama lepas tu, bukak balik chan zee.

adoiyai. 2 bln ak kat umah ni, hari2 la ak tgk cite keling. siap la balik mlc 2 bln lg, confirm ak master bhs keling. haihh.. ibu, ibu ..

Thursday, May 20, 2010

serabut gile !

serabut gile. apsal la xcerdik xpk panjang xpg amik shortcourse aritu. patot pk effect laen. hello ! ni bkn psl ak kesah sem dpn brape subj, nk ringankan subj ke hape, xpyh nk tayang muke + sedekah suara nk advice ak, xpon nk gtau ak betapa sonoknye shorcourse, xpayah, xhadap ak nk dgr sore kau wahai mulut busuk!

ni ak ckp psl laen. baghal² laen g jauh gih, ak tgh srabut. haih. sakit hati, sakit kpale, sakit jiwe, semua ad! lagi sebulan lebih lak tu sem dpn nk start, bodoh tol ak, apsal xpk nth.

GILE ! shuhh, sape nk jadi prihatin, g jauh², bukan tau pon ap ak aser skrg. shuhhhhh ! aku benci ~

Wednesday, May 19, 2010

hai damien ! :)

hari-hari, ap ak uat kat umah? mcm org laen uat + drebar si adq. mana si adq nk pg, nk g kdai bli brg ke, nk siapkan assgnmnt dia ke, jd tukang pg psr malam ke, sume digalas oleh patin a/p baharum skrg. paling best duk umah, ley selalu jumpa azreen + damien, si anak buah. geram tol tgk adik ajin, mmg btol ckp mama dia, dah mcm cupcake ak tgk ha, seb baek xley mkn je. if ley mkn, dh lama ilang pp kau damien! :)







oh, rindunye kt bdk gems ni. tp, lg rindu kat mky. T_T.

Sunday, May 16, 2010

formspring ?

uat masa ni, bahagianya la kat umah.. if uat shortcourse, confirm dah ad kat mlc time ni.. boleh jumpe + maen2 ngn azreen, ngn damien yg makin lama makin gemmmms, makan tido tgk tv dgn hati yg riang !

petang td, effect dari kalahnya malaysia piala thomas itu hari, maen badminton sendiri.. xde piala pon xpe, atleast, xskt hati, xsesak nafas tgk badminton final china vs indon. sbb, aritu china kalahkan malaysia, ak sokong indon, kesian indon, kalah jugak, tsk.

kt sidebar sblh kanan ni, ad formspring. yeah, ask me anything ! <- formspring tu cakap la.. so, anon pon boley.. ak layan je. :))

nk letak pic damien dgn rambut cacak kat atas, dgn muka yang bolat, bdn yang bolat2 xubah mcm cupcake, tp, xtransfer lg. malas la nok. skrg ni, if update belog, jrg da letak2 pic, xmcm di zaman rajin gil dulu, tiap entri, ad je pic.. nk buek camno eh, ekslusif skrg! ahaa.

Tuesday, May 11, 2010

musafir

ahaaa.. 6 hari mencutikan diri.. sebab ?

1. berkabung atas pemergian seorang sepupu. macam xpercaya. al-fatihah.

2. tengah berseronok berjimba sakan di rumah sendiri. dah lama gile xbalik kot, kau kenape? jeles? agagaga. home sweet home betol! makan sume siap, xyh susah2 nk pg MARA makan soto nasik + 2 ketul begedil + 1 senduk cili kicap, masak nasi @ umh, xpon, pk nak masak pe sbb ad beras n sayur je kat umah, yg laen none ado.

3. celebrate mother's day bersama 3 orang ibu. :)

ibu sayang sy.. :)

along sy.. :)

bersama kuncu-kuncunya - azreen & azrin

bestfriend yang baru jadi mama.. sufy, :)

and of course la, mak nk nyelit jgk no.. ape salahnye, i kan MAK cik. :)


4. sebenarnye.. xsonok online dgn hp mini, kecik sgt screen + pic sume xde lam ni.. tp, nk buek camno, lappy uzur, dah bangko dah ha.. so, bersyukurlah..

nway, selamat hari ibu untuk semua. :)

Tuesday, May 4, 2010

miong pembesaran kandungan ?

ini la lawaknya bila public kan blog anda. bila meng'on'kan setting yang membenarkan blog ini di letakkan di search engine even tanpa melabelkan, tanpa meletakkan mana2 keyword. :)



miong pembesaran kandungan? ape tuu?

Monday, May 3, 2010

bby sufy :)

alhamdulillah, jumaat lepas, Sufiyyah si bestfriend selamat bersalin baby girl @ Kuantan Specialist Hospital, 6:43 petang. amik, detail kasik. nak lagik, secara normal, baby dengan berat 3.3 kg. :). susah btol baby nk kuar ye, punya la lama para2 aunty tunggu awak kuar bby.

tp aunty bowl pny excited, abah awk msg je dah deliver, trus on fb update status. :)


ni pic anak si sufy, ekslusif ! mama abah nye pon xde publish lam facebook masing2 lagi, confirm, ad kat sini je !


Sarra Fahym Adeena



me & sufy : july - dec 2008
rinduuuuuu zaman ni :(

Sunday, May 2, 2010

murah rezeki, amin !

Terima Kasih Angah ! Panjang umo, murah rezeki.
lepas ni kasi TEBAL WALLET ATEN LAGI ! :)

orang cakap, berbakti pada ibu bapa murah rezeki. ak cakap, berbakti pada adik kandung, confirm xkan susah sementara nak tunggu ujung bln nk dapat gaji, hehe. xpela, dengan sape lagi kita nk dpt pertolongan, nk aser sikit senang if bkn datang dari family sendiri. alhamdulillah. insya Allah, someday gue tolong senang kamu sket ea, agagaga.


yeay, yaey! setelah sekian lama puasa nando's, finally, jumpa jgk dgn ayam quarter extra hot. :)


nazak kan laptop sblh tu, nak charge, kene belit2 wayar. if nk bc ap ad kt screen, kau kena buat gaya ala2 mengintai, tiap kali nk online mcm tu. n blah kanan, ihsan dari si angah yang kesian gamaknya melihat si adik yang tidak berupaya. even laptop ni kosong, xde ap, haaa, siap la, akn ak install ym & segala mak nenek yang patot, :)

moral of the story? mcm ak ckp td, buat baik pada ibu ayah, murah rezeki. doa ibu ayah tu paling mahal. insya allah, rezeki datang melimpah2 lagi akan datang. jgn kendekut. percaya pada kuasa tuhan, rezeki tak akan putus. yang penting, hati mau ikhlas, niat kena baik, and rezeki itu halal.

so far, ak still kesian, bersimpati dengan seorang kawan; dengan cara engkau raih kesenangan. engkau kena ingat rezeki datang dari tuhan, bukan hasil jualan badan. jangan busuk hati sesama kawan. jangan lupa daratan bila masuk ke tempat orang. ingat mak abah sket. lupakan lah niat nak jadi glam, model ke ap. kau dah besar, cuba belajar untuk menilai percakapan orang, kang kena tipu, sape nk jawab?

oh, ak sikit pon xjealous, sbb ak yakin, if ak berusaha sendiri, ak boleh raih lebih dari ap kau dapat, cuma beza lambat @ cepat. ak xperlu menjadi seorang yang meminta2 seperti kau. cool, steady, tup tup, datang rezeki, seronok kan :). dari engkau, menjeling sana sini, menggedik dari malam sampai pagi, bazir air liur, bazir tenaga, alih2 ?

kawan, xsalah untuk bersederhana. xde orang pon akan kutuk kau, xde orang nak maki kau. ap kau dapat bila asyik nk banding2 dengan orang? sdgkn orang xpernah ad niat pon nak tanding, sape lagi hebat, sape menang, kau je yang aser mcm tu. xelok la, orang dok mengata.