Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)







Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Thursday, April 9, 2015

703 : IMY Nenek

malam ni teringat sangat kak nenek limah. nak kata sepanjang nenek hidup aku rapat dengan nenek, xjugak. mayb time aku kecik, ingatan xkuat, setakat aku ingat ada atok mansor (ayah), atok yunus (ibu) & nenek limah (ayah). nenek birat (ibu) meninggal time aku kecik lagi.

nenek  limah meninggal time aku darjah 6 & aku ada depan nenek time nenek hembus nafas terakhir. mayb sebab sepanjang hayat aku nampak nenek, tu selalu teringat.  

time kat madinah aritu, selalu doa mintak nak nampak nenek limah or jumpa sesape yang iras nenek. aser rindu sangat time tu.

alhamdulillah, makbul, nampak yang seiras nenek dalam Masjid Nabawi

time tu nampak ada orang tua iras nenek version minnie mouse (act dieorang tukeye, pakai tudung putih & ribbon pink). ada orang tolak dia atas wheelchair. masa tu ibu yang cakap "tu macam nenek limah". then gelak2 lagi sebab geng2 dieorang memang comel pakai ribbon. afta isya' prayer memang sesak nak keluar so follow la slow2 belakang wheelchair. ak perasan nenek tu nak air, ala, majority siapa yang ndw keluar dari masjid mesti nak minum air zamzam.

kebetulan time tu memang aku dah amik siap2 sebab selalu aku amik cepat2 lepas kuar saf, bawak segelas, nanti jumpa ayah, pass kat ayah kat luar. tengok nenek tu banyak kali nak amik xdapat full, berapa kali yang tukang tolak tu pegi xdapat, then aku bagi air tu kat nenek limah. lepas bagi aser sebak sebab dapat tengok muka tu depan2. rasa rindu sangat.:(

betol2 sebak, sedih xleh nk cakap, besarnya kuasa Allat S.W.T tu. lepas rindu nak tengok muka nenek.

last mimpi nenek, nenek dah uzur sangat, tua sangat, macam dah umur 100+, nenek mintak tolong pimpin tangan nak pergi amik semayang. lepas amik semayang nenek mintak tolong pimpin masuk masjid, then aku terjaga.

xtau kenapa, aku rindu nenek. 
insya Allah, nenek baik orangnya. 

dulu kecik2 nampak nenek selalu duduk kat kerusi depan rumah, tunggu anak cucu balik. esp hari raya, nenek tido lambat. aku memang takot tido kampung gadek dulu, sebab rumah tu besar, so, selalu perasan tengah malam nenek bukak selak pintu depan, tolak grill n pandang luar. tiap taon biasalah mesti ada cucu2 yang balik lambat, sampai tengah malam.

ingat ada sekali tu time nak raya, nenek selsema, then mayb deria rasa nenek untuk masin tu kurang. time tu ada panggang daging salai. benda tu dah masin dah, nenek kata xaser pape. memang la nenek xrasa oi sbb selsema, deria pon ilangg. haha.

nenek sapu umah style duduk. nenek ada banyak ubat expired, mesti nenek xprasan sbb nenek xnampak + tinggal sorang2, sebab tu nenek sakit. mata nenek biru. xtau la nape biru xpernah tanya. nenek simpan duit kepuk2 dalam almari bilik atas, i saw it nenek ! hahahah.

aritu alif cerita kat ibu ayah, katanya dia mimpi ada orang tua datang dari arah belakang umah makcik n jalan kedepan. nenek tanya adik umah siapa, n alif jawab tu umah ibu ayah.

nenek ke tu? cari umah xjmpe ke? sorry la nenek, anak cucu dah tobang pokok rambutan, manggis, umah asal pon xdo dah ha, sume umah jadi batu. umah makcik minah samo macam dulu. tapi pokok klapo ado laie, berjaso ha. atin selalu minum air kelapo. terima kasih la nenek atok tanam macam2 pokok dulu, meraso maa

alahai, rindunya nenek.

atin doakan supaya nenek tenang kat sana, malam ni atin teringat nenek sangat. i miss you.

al fatihah.


:(  


Tuesday, April 7, 2015

702 : Aidana Baizieva

sedap nama tu. aku suka baca nama-nama orang, xkesahla nama islam or non muslim. ada nama bila sebut bunyi macam unik, ada nama macam dah biasa2. 

ramai la dok speku siapa la aidana baizieva ni. siap silap amik pic orang lain & sebar kat internet. kesian orang tu, hidup lagi, glamour xpsl2. skrg ni facebook cliff fournier dah xboleh access. 

bila duduk umah ni, bujang, sensorang,  aku suka baca cerita siasatan. ni sebab kecikkecik dok baca conan, doraemon, besar2 tengok csi, menyiasat online je la kiranya. eh, doraemon siasat ape ek ? hahahaha.

then baca la story konon ada wakil p tuntut, itu ini. then tadi baca lagi, konon owner picture kata tu bukan dia, dia orang lain. last2 aku pon search kat instagram ada x penama sekian-sekian. last2 jumpa instagram cliff fournier.

pastu jumpa gambo aweks ni..




ha, anyone nak speculate this is picture of aidana baizieva & cliff ? 

misteri sangat sape aidana baizieva ni. just, mentang2 ada freedom untuk menulis, jangan la suka hati amik picture & update tu la tuan punya badan. xbaikkk ~


doakan je yang baik-baik untuk jenazah yang agama islam.. 

Sunday, April 5, 2015

701 : Nahas Heli Semenyih



al - fatihah

.

.

.

.




 last picture uploaded by Capt Cliff Fournier at Kerteh Airport before flew to Kuantan on 4:13pm, April 4th, 2015

credit : capt cliff facebook






gambar ni goes viral internet kononnya this girl co-pilot, tapi sebenarnya bukan.. this gurl just upload picture dia & pilot after news pasal crash tu, maybe ni bestfriend dia..


dalam waktu macamni, tolak tepi politik. so sad baca comment on social media esp facebook yang ejek jenazah xsempat rasa hasil gst la, doakan orang lain yang sepatutnya crash etc.


sebelum bercakap, agak2 dah tau ke pengakhiran kita nanti macam mana? percaya la tuhan, tuhan tu wujud. tuhan tu berkuasa, sangat berkuasa.



#muhasabahdiri





Saturday, January 17, 2015

700 : Random Notes


banyak benda nak cakap, banyak benda nk tulis, banyak experience, cerita yg best untuk distorimori here, so, bila bosan boleh baca blk n ingat "eh ad benda yg xsettle lagi" or "cmni rupenya aku dulu" LOLOLOLOLOLOLOLOL. 

arini, tetibe aser ad benda boleh upload, terus check2 nuffnang & churpchurp, eh, ad income ke, skali bukak zassssss. update pon idok, cane duit boleh masuk, lalala. xpela, bukan byk pon, skali bawak pegi jusco, licin. baik simpan je dalam tu.

btw, tetibe aser mcm ad datang rajin nk update blog. seksok je la, snap dulu gambo pe patot, then upload. haha. cam poyo je.

pui.