Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)







Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Friday, July 31, 2009

.1st anniversary.

to my dear sayang..

happy 1st anniversary. thank you so-so much sayang. u selalu ada ngn i bila i memerlukan. u btol² a good listener. u xpnh marah i, xpnh jgk mengiyakan tiap apa yg i buat. u xpnh gedix berlebih dgn i. u selalu bersabar dgn kerenah i.

u btol² kechentaan i yang paling best pernah i ada. if u dh xde dgn i, i xtau la nk mencari yang mana plak sbg pengganti u. u mmg terbaek la yang..! hari ni, 1st anniversary kte, i harap, u n i kekal smpai bila².

thank you so much sayang..


regards,

fatin nabila baharum


nota kaki : jgn ditanya siapa sayang itu. udah terang lg bersuluh, cari sendirik! :D

Thursday, July 30, 2009

.story book.

tadi si ibu mengemas rak buku kat belakang rumah. dekat rak tu, penuh dgn buku time kecik² dulu. bila sekeping ibu amik lap² habuk, ak amik balik buku tu. bila ibu susun elok² dalam kotak cantik² nk bg org, ak kecahkan balik susunan buku² tu, kutip balik mana yang berkenan. xsdp duduk ak, kejap² ak jengah balik blkg, nk tgk buku apa yg ibu amik.

sbnrnya, ak mmg sayang barang ak. lagi² barang dari kecik yang ak simpan. kadang², ak tau, benda tu sume menyemakkan. [ala, duk dlm kotak je pon!], tp ak syg esp barang yang ak membesar bersama. contohnya tadi, buku cerita zaman kecik. dgn buku cerita tu semua la ak membesar, ak igt lg dulu ak bc buku² tu.

kecik², bangun pagi, afta mandi n makan, xde kije, pg duk dpn rak buku, silang kaki naik atas dinding then baca. ak mmg minat membaca esp buku cerita, dr kecik lagi. paling xboleh lupa, koleksi buku doremon penuh satu kotak. smpai skrg, dh xtau mana pg buku doremon tu sume. ibu xbg ak baca dulu, kata dia, "xbwk pekdah pon ten, nobita tu, sampai ke sudah xpandai!" :P


antara buku yang sempat ak "selamatkan" tadi. fav book all da time, "don't go finni". cite dia ala² nemo. anak ikan dogil xnk dgr ckp org, gatei nk tgk matahari, then kena tangkap sama fisherman. :). nursery rhyme tu penuh dgn kaler² + lagu² rhyme. kucing bertopi tu, kucing tu nakal masuk umah org, then sepahkan rumah budak² tu time parents dia xde kt umah.


ada lagi date buku don't go finni ni dibeli. itu tulisan si ibu. dulu, ak suka bila buku cerita ak ada bertulis nama ak, konon takut ilang. padahal, duk kt rumah je buku tu, bukan usung sana sini pon. 1993 means, umur ak 5 tahun time buku ni dibeli. :)

ishk, ak sayang barang ak. sedihnya orang lain dapat barang ak. even dh buruk, ak sayang. :(

Wednesday, July 29, 2009

.oh lelaki II.

orang cakap, lelaki ini berfikiran lebih bagus dari perempuan dari banyak hal. sbb tu, benda penting, bg orang laki yang decide, konon, keputusan menjamin masa depan yang lebih bagus. skrg, ak mahu membangkang statement itu. silap besar oke!

entri kali ni, xde kaitan ngn keputusan menjamin masa depan n bla bla bla. cuma ak pelik dgn sikap stgh laki, yg, lebih kepada coba utk menarik perhatian sehingga memperlihatkan sikap yang ke'nth'pape + nyampah utk dilayan. gile geli oke spesies cmnih.

sorang kenalan gemar utk bermain misscall. bg ak, misscall pd jam 2 @ 3 @ 4 pagi, bkn la tanda 'take care' utk mengambil tahu keadaan semasa ak, walhal di saat matahari tegak atas kepala, xplak nk misscall kan. dan bg ak, misscall satu benda yang menyemak. xde credit, buat cara xde cred, xyh misscall², boleh?

paling ketara, bila dh nmpk status ak terang benderang AVAILABLE kt YM, xusah la gatei nk msg byk kali, "buat pe tu? xxxx tgh online ni. nk chat ngn fatin". oh lelaki, sangat la bodoh tindakan anda. sekali, tahan lg, ni dh byk kali, dh smpai tahap meluat tak terhingga.

dok bangga sgt dgn status anda sbg student engineering UTM, oh, ada ak kesah?? mestilah tidak. sbb status anda itu, bkn menjamin masa dpn anda 100% kalo otak pon xleh nk pakai dgn sebaik mungkin. pigidahhhh..`

ruangan komentar ditutup ya. :)

Tuesday, July 28, 2009

.tekak berdansa`.

si anak tekak yang mayb, terlalu riang + gembira dengan berita cuti uitm, menari dgn syoknya tanpa sebarang belas kasihan terhadap tuan punya badan. dah masuk botol ke-3 ubat batuk, tp, si anak tekak lgsg xmenunjukkan gaya² utk menjadi seorang yang pasif.

hope, kepulangan ke rumah kechentaan ni memberi angin bersih dalam hidup ni, even untuk seminggu shj. atleast, dpt menjauhkan diri dari tempat yang penuh dengan demam, selsema, batuk, sakit tekak + cina² yang sangat xmemberi inspirasi dlm hidup. contohnya; makcik cina yang keje kt office pangsapuri ak menginap itu, annoying oke!

kdg², ak rasa, mcm nk jadi seorang yang racist. kerana, cina² di sana, lebih banyak menyusahkan hidup ak dan buat ak terpk, andai kata ak ni manusia berbangsa cine, agak², dia nak buat camtu x kt ak? haa, ko boleh jawab?

berkenaan berita yasmin ahmad di kosmo hari ini, sila view sini.. [credit untuk cik liesa, million tq!]

Monday, July 20, 2009

.hate letter 4 both of u.

surat untuk pakcik dan makcik yang datang tanpa diundang tempoh hari.

wahai pakcik dan makcik yang menjenguk rumah kami haritu. terima kasih banyak² tak terhingga atas apa yang pakcik dan makcik dah buat. kami tak pernah ganggu kehidupan pakcik, makcik + anak makcik sekeluarga, tapi kenapa tergamak kalian buat macam ni kat kami? kenapa kami yang menjadi pilihan anda semua?

mentang² kalian bawa merce lama, spotrim buruk, kale dh xbrape nk ada + calar yang xhengat, xbermakna kalian leh buat sesuka hati, apa salah kami? kita xpernah berkenalan mahupun berchitchat di YM, Skype, Msn Messenger @ mempunyai rangkaian di facebook, friendster, myspace, tagged, hi5, tapi, kenapa kami pakcik makcik, kenapa! whyyyyy???

saya doakan, perbuatan pakcik dan makcik sekeluarga akan dibalas dengan seadil-adilnya oleh tuhan. saya tau, pakcik makcik boleh pk dengan waras sebenarnya, kalian bukan orang muda, tetapi orang tua, yang dah tau kesan yang akan datang akibat daripada perbuatan dan tindakan kalian.

hari ni, pakcik buat anak en. baharum + pn. zahara = cucu cicit nabi adam @ hamba allah, kehilangan tempat tinggal. ingatla pakcik makcik, esok lusa, banyak lagi hari yang mendatang. saya sentiasa doakan tuhan bagi petunjuk kepada kalian, bahawa tindakan kalian telah menyusahkan kehidupan orang lain. kalian rampas kebahagian ak!!!

ingat pakcik makcik, sampai masa nanti, bila kejadian macam ni berulang kepada anak pakcik makcik @ cucu cicit, keturunan kalian, mohon tuhan agar kembalikan ingatan kalian kepada peristiwa yang telah kalian lakukan pada kami. kami tak pernah mengusik malahan menjentik hati jiwa kalian, tapi kalian?

hampir putus asa saya semester ni. permulaan semester yang sentiasa mencabar dalam hidup ak dan si adza; mengurangkan semangat kami, hampir putus asa dibuat. alhmdulillah, ada masanya, ak sentiasa yakin tuhan ada dgn ak.

tuhan, ak terima ujian ni. ak akan tunggu hikmah disebalik semua ni. i will.

ikhlas dr hati manusia yang pakcik makcik aniaya,

fatin nabila baharum

Saturday, July 18, 2009

.shout award!.

shout award smlm, best! :)

merindui pakwe tough, bila nk ajak ak kuar dating nih??

miss u enchek shout award, u make my heart melt oke!



Tuesday, July 14, 2009

.si lutut lembik.

korang ada kawan dgn lelaki lembut?

bagi aku, lelaki lembut, perangai, kegedikan, mulut lagi dahsyat dari perempuan normal. menyampah nak mati. budget vogue la. weks.

cepumas Q : ko ade telo ke tidak? ke dah buang? if ada, buat mcm lelaki boleh?

.mood xstabil.

pertama : entri semalam ditulis dlm keadaan emo. maybe, apa ak nk sampaikan xdpt disampaikan dgn betol. hakikat, yg datang kerumah bukan owner tetapi kawan owner + parents tu. if wakil dtg utk melihat keadaan rumah, kami xkisah. tetapi mereka dtg utk meninjau rumah yang bakal disewa untuk anak mereka. sedangkan, kami sudah menyewa disitu, so, hak kami untuk memilih siapa teman serumah, bukan hak tuan rumah suka² hati nak kasi orang masuk rumah itu.

kedua : keputusan ak n si adza untuk duduk 2 orang [sblm ni] di rumh kami, mendapat perhatian beberapa pihak. mcm² orang kata, sdgkn itu hak kami untuk duduk berapa ramai yang kami nak. berkawan dengan ramai orang xjd mslh bg ak, tp, untuk duduk serumah, menatap muka setiap hari, tanpa perasaan yang selesa, itu masalah besar bg ak. faham kan? kami membayar sewa rumah + isi myk kereta tanpa pinjaman dari sesiapa, semua itu ihsan father n mother kami. faham lagi?

ketiga : tentang rumah lagi. tolongla sedar dan faham, sebenarnya ak x mengajak orang untuk tinggal di rumah ak. cuma, bila orang cakap nak duduk rumah ak sbb xde tmpt, mayb ak consider jgk. tp, ak n kwn xpnh bg kebenaran utk si polan @ polan mengajak sesiapa tinggal di rumah kerana si polan 1 @ polan 2 atau anu itu xmampu byr. bg ak, snang, xmampu, xpela, ak xde paksa² pon tinggal dirumah ak sbb ak tolong org yg xde tmpt tggl. ak n housemate sgt neutral. tinggal xberjemput, pergi tak dihalang. ok!?

ak bknlah seorang yg bongkak @ sombong even tulisan ak menggambarkan yang itu, tp, permulaan sem ni, ak dpt byk mslh. utk settle kan mslh, ak aser, ak patot bertindak seperti seorang yang sangat tak amik tahu ttg apa². sbb bg ak, xde sbb pon org harus ganggu idup ak, krn mereka² xberkaitan walau sikit dgn ak.

ya allah, tolonglah permudahkan perjalanan hidup hambamu ini. ak mohon utk ditenangkan hati ak. jauhkanla ak dari orang² yang punya niat tidak baik terhadap ak. ;(

Monday, July 13, 2009

.owner yang %$*@.

imagine keadaan ni..

ak menyewa rumah. pada suatu hari, kawan kepada tuan rumah bersama dua orang parents melayu datang ketuk pintu rumah ak, mintak bukak, sbg alasan, parents melayu tu ingin tengok keadaan rumah kerana anak mereka sedang mencari rumah sewa.

ak terpinga, adza si housemate direct menjawab, "kami xcari housemate pon". tp, si kawan kpd tuan rumah + parents melayu itu masuk dan bersiar² sekitar rumah, tgk² bilik, dapur dan semua. perlu ke buat inspection ea??

dengan bra elok buat show atas katil, ak dgn suar kontot itu, suka hati mak bapak ko je masuk umah ak. ak pelik, tuan rumah ada hak ke nak tetapkan berapa orang duduk dalam rumah dia? ak n si adza pon, xde plak buat kuar iklan mencari teman serumah.

puas belek agreement/contract, sah, mmg xde state kt situ tuan rumah de hak utk mengganggu kami penyewa + decide total no. org boleh duk lam umah tu. lgpon, sbb ak duduk ngn kwn ak, xbermakna ak xbyr sewa. sewa bulan ni + deposit haritu, kami dh bayar RM2200. bkn sikit ye, byr 1100 sorang nk duk umah tu.

so, apehal tuan umah tu buat camtu? msg pon lgsg tidak, atleast bgtau la sepatah. wahai uncle + aunty, so sorry la ak buat muka xberapa nk sudi bg org masuk, mmg kami xnk cari housemate buat masa ni, lagi² manusia tak dikenali. suke² nk tgk umah, ape xde umah laen yg kosong? umah ak jgk yg org nk, pelik!

selagi sewa umah berbayar full rm600 sebulan, cukup la, bkn ak mintak kurang pon. si adza msg tny, alih² jwpn, nnt² nk xplain. tuan umah otak kt lutut ke pe. ak xsuke btol dgn org camni. even ko tuan umah, kite de perjanjian, jgn ganggu masa ak 24 jam, boleh?
wei sandra, ko bc blog ak ke? bace ah. nk mrh? mrh ah, sape suh ganggu masa bersenang lenang ak kt umah, ak saman ko langgar perjanjian baru tau. bodoh`

Thursday, July 9, 2009

.tolong?.

nk settle ptptn.
tp, xtau nk buat camne.
dpt offer byr yuran = tolak.
skrg, nk apply balik = xtau.

orang dia kata, reject, then beli pin baru.
ak buat², reg xdpt sbb acc lama active.
ak call, tunggu 8min operator promote sore, br dpt ckp.
tp, bkn tolong ak pon, dia tolong tuka pword je.
ade ak suh? mestila tidak. *gatei tuka*
tny lain, jwb laen. lututsiku gov, mmg mcm tu.

si leen kata, klik link permohonan baru.
tp, kenapa ak xjumpa?
rabun.? alhmdllh, xlagi setakat nih..
cik leen, tolong sy, tolonggg... *muka kesian*

balik umah, nyampah dgn gerangan jiran. ishk`
pg klas arini, cancel. baik tido bangun ptg camni.
e-mail masuk pon = spam spam ..
sume la xbrape nk oke saat nih.`

wei, ak nk makan ayam bakar, ko boleh???

Monday, July 6, 2009

penaja penaja!

alhamdulillah, sampai umah sewa, semua oke. aser chenta pada umah tu. smlm beli barang umah bagai kec tong gas + pan + brg nk msk. kejap lg nk settle kan sijil nk sah utk anta surat chenta pd jpa + beli pin baru ptptn. penat weyh, tunggu pny lama, dpt yuran semata, mana boleh jadi. ko boleh? ak tidak..

1 je yg ak aser xcukup kt umah tu. aci x, ak mahu mencari penaja untuk streamyx + astro..! astro tu, channel basic pon xpe, aslkn dpt tgk prima + zee tv. sbb nya, ak rindu sama Sekar & Kasamh Se!

cpt, sape nk blanje ak nih..! hehe`

Thursday, July 2, 2009

.bye³.

seingat sy, sy ada terima beberapa award dr teman² bloggers sblm ni. x award, soalan yang tag tu, tp, disebabkan semua tu sy terima time keadaan xbrape nk senang, ala² bz, ada yang terabai, xdijawab n xdilayan. andai itu berlaku kpd anda², aku mintak maaf from top to toe. sangat la xsengaja! nk online, hostel xde wireless, nk g cc, xbrape nk rajin berjalan + cc cine tu byk virus,. xske! sorry aaaa!`


award dari Puan Normawati - lecturer @ UiTM D dulu.
thank you puan norma, i lap u..! :).

---------------------------

esok selepas si adeq balik sekolah tgh hari, ak akan terus bertolak ke melaka. stay di rumah sampai hari sabtu, then family semua akn balik tinggalkan ak. ko tau, ak sedih bila jauh ngn family. homesick itu normal bg ak, ak aser la. n bg ak, menangis bila kena tinggal pon normal. sbb pe? sbb ak syg family ak. bf dtg n pg, tp family ak kekal smpai bila² kt sisi.

nota kaki 1 : award tu nk kasi kt semua bloggers, amik la, amik la, jgn malu, jgn segan, dgn ak je pon. nk malu², baling kang. :D

nota kaki 2 : offline beberapa hari, rindu rindu la ak. hehe`~

nota kaki 3 : mek², ai buat entri psl award + family dan 3 nota kaki, ko boleh?