Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)







Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Thursday, January 29, 2009

.sweet home kerteh.

apa sy buat dirumah time cuti?
xbanyak, sekadar habiskan masa dirumah bersama family..
itula percutian paling hebat..
xperlu bazir duit travel jauh²..
rumah sy, ada tilam + bantal yang boleh buat sy tidur dgn nyenyak..
ade sofa yang paling best untuk sy relax sambil tgk tv..
ada makanan yang sedap, yang dimasak oleh tukang masak fav, ibu sy, ;)
boleh mandi dgn best di bilik air rumah sendiri..
walaupun rumah tidak la seheaven bilik hotel @ resort..
tp,bagi sy, itulah tempat paling aman untuk sy berlindung. ;)

ada juga beberapa cerita yang boleh dishare kn..
2 3 hari lepas, sy sempat merasa bubur asyura..
sy bukanlah minat sgt dgn bubur ni, bubur lambuk sy suka, asyura, jarang..
1st bubur yang dpt, style terengganu, kot?
dalam tu, ada daging + ayam, sy makan sikit, boleh la..
yg 2nd br best, xde daging + ayam, tp, byk bijirin, mcm jagung, kacang..
sedap jgk, byk sy makan..
ibu cakap, itu style utara plak, mcm² version ada kn?

cuti ni juga, berkesempatan jumpa dgn si kecil azrene..
lama xjumpa dia ni, dh besar..
dh pandai duduk, tatih lama sket, geleng² kepala dgn laju bila xnk, pandai main cakk, xtakut dkt mainan robot yang bergerak + sangat la comeyl..!
paling seronok mandikan dia, suka sangat main dgn air..
n sy syampoo kan dia dgn rejoice fruity, nasib baik rambut xgugur, hehe`..


--------------------------

still dlm mode bercuti, hehe! :p

Sunday, January 25, 2009

.cuti.

saya di kerteh sekarang, di rumah terchenta..
orang cuti raya cina, so, sy pon nak cuti..
sonok², guling²..!
untuk beberapa hari, akan menghilang..
menghabiskan waktu cuti bersama keluarga..
sy ni lagipun, time cuti, mmg cuti tol²..
if makan, makan dgn bersungguh², tidur wajib qada' mana yg xcukup, :p
nasib baik cuti xdikacau, xkena BTN, if x, runtuh la uitm mlc sy ngamuk, :)
so, rindula sy sbgmana si teddy ini rindu sy, haha!


Monday, January 19, 2009

.mata.

dulu saya berbangga dengan mata yang sy ada.. sebabnya, mata ini xpernah ada masalah.. sy xpernah ada masalah rabun, xpernah ada masalah silau.. dlm adik beradik, sy rasa, sy yg paling beruntung, sy boleh baca benda yang jauh dr pandangan tanpa sebarang bantuan..

tp, baru² ni, bukan baru jgk, hari tu, sy pg check mata.. sy terkejut juga, even xbyk, kat situ check 50 & 75.. mcm xpercaya.. dulu sy pernah check, bangga xbangga, semua 0.. kawan² sy ckp, sbb sy ni kuat amik gambar, kot? tp, xkn la kn, sy ni seorang anti-flash.. tp, ada kaitan ke? if ada kaitan, maybe sy perlu belajar snap pic tanpa pandang cam, :p.

maybe kita kena beringat kn, hari ini kita oke, esok lusa, kita xtau apa jd.. lgpun, sy mmg bukanla seorang yang perfect.. cuma sy harap sgt, sbnrnya rslt check itu, tipuu.. leceh pakai spec kn, if xjg, mau patah @ hilang.. em, jom ramai² kita jadi rabbit!



snap pic tanpa pandang cam, spt yg ini, oke? :p.. owh, abaikan tulisan di baju itu!

Sunday, January 18, 2009

.melayu.

Keluhuran Perlembagaan persekutuan dipertikaikan, "kontrak sosial" dinafikan, hukum hakam agama Islam diperdebatkan, bahasa serta kedudukan istimewa orang Melayu dipersendakan sewenang-wenangnya.

15 Oktober lepas, Mesyuarat Majlis Raja-Raja ke 215 mengingatkan semua pihak agar tidak lagi mempersoalkan kontrak sosial termasuk kedudukan istimewa orang Melayu. Tp, pada pengamatan sy, xada yg kisah.. mmg ada, tp, xsemua.. seperti pernah sy katakan dulu, bila raja uat statement terguris hati ke, murka ke, lg la orang buat, anda prasan?

Kita orang melayu, berfikirlah secara Melayu, jangan jadi seperti British, xkenang jasa orang Melayu ketika zaman jajahannya.. Orang Melayu pada ketika itu punyalah tolong British jadi tentera + polis dalam menentang komunis, sebagai balasan, orang melayu xdpt apa², tp British membuka perkampungan baru dalam Rancangan Briggs pada tahun 1950 dimana 400,000 penduduk setinggan Cina mendapat hak istimewa mereka, kemudahan yang serba lengkap.

Terbaru, kurniaan tanah milikan selama 999 tahun kepada kaum bukan Melayu.. sudahlah mencuri hak orang Melayu, kenapa sedikit pon tidak diberi kepada orang Melayu?

Wahai Melayu, jangan la jadi macam tu.. Kita kena sedar dari mana asal kita datang.. Bukan setakat politician, kita semua sebagai melayu, jangan jadi lemau sangat, oke!

--------------------

kesian kan, hospital pon kena bom.. (-.-)

Friday, January 16, 2009

.wallet dan kejujuran.

semalam, "beg" yg mengandungi wallet + 2 thumbdrive + kunci umah + kunci loker + jadual kelas ilang, xtentu arah sy mencari kt setiap kedai yg sy stop before sy switch ke kete housemate sy. thanks so-so much to adza, zed, n kwn baru, as, yg melayan mulut sy berzikir benda xpatut dr awal smpai abes, tlg kopakkan loker even xdpt kopak n bawak sy berjalan² mlm itu untuk menenangkan atie yg gundah ini!

believe it or not, pg td, ada pakcik call sy, n 1 ayat dia buat sy melompat², terjerit² mcm hape.. pakcik tu ckp, "nak, smlm pakcik ngn makcik ko pg makan, keluwau dr kete, pakcik jumpe beg engkau, ko ada ktne skrg nak".. baru sy teringat, sy ada tinggalkan kad maxis yg ada no. fon sy, senang pakcik tu cari sy.. haih, serius sy ckp, afta beg tu ilang, xpnah pk pun akan jumpa balik semua tu..

sy sentiasa yakin, mana ada orang baik lagi atas dunia ni!! tp, sy silap.. ada lagi orang baik, n siang tadi, sy n bulan sy, pg ke umah uncle tu.. orang kampung, budi bahasa mmg tinggi, sy doakan pakcik tu, panjang umur n murah rezeki.. bagus kan pakcik tu, ;)..

alhamdulillah, sy jumpa balik brg sy.. thanks to si ibu, dh tido bangun balik berjaga sampai malam, doa untuk sy, sorry ea ibu, anak ibu sorang ni, mmg ada je mslh dier buat, uat susah atie ibu je..

susah nak jumpa orang jujur atas dunia ni.. kalau ada pun, xramai kan..

----------------------



beg bertuah ni, (^_^)

Wednesday, January 14, 2009

.bunga dan chenta.


saya di'igtkan oleh seseorang ttg memori zaman sekolah, zaman dimana chenta monyet disana sini, zaman pagi petang siang malam berlari di padang mengilai² dengan teman².. seperti budak lain, sy pernah juga berchenta monyet ketika darjah 5, sangat gatei sy kn? :p.

even sekadar chenta monyet, chenta itu meninggalkan 1 kenangan buat sy.. itulah kali pertama sy menerima jambangan bunga,\(^_^)/.. bila sy kenang balik, haih, ntah pape je, kecik² dh berchenta, mcm la fhm sgt chenta tu ape, siap bunga² lg, tp, sy yakin, semua org membesar dgn chenta monyet.

bercakap ttg bunga, sy tidak pasti, adakah bunga yg sy terima di zaman chenta monyet itu merupakan yg terakhir.. jgn slh faham, hati sy xkering, cuma, sy sudah belajar untuk menjadi seorang yang tidak terlalu mengharap untuk terjadinya sesuatu yang sy inginkan.. hidup ni panjang lg jika tuhan izinkan, sy perlu fikirkan dan selesakan diri sy dgn orang disekeliling yang ada bersama sy..

andai kata ada org yg inginkan nasihat dr sy, insya'Allah, sy boleh kasi.. dengan umur 20 taon, sy boleh katakan, sy ada experience yang jarang org ada, kot? dulu sy emo, skrg, alhamdulillah, sy tenang..

Love is Complicated, kn?

Monday, January 12, 2009

.business melayu.


nampak apa ada kat gambar tu? tu makanan yang diorder oleh housemate sy dari kedai ****.. ulat yang x diketahui ape jenis itu dijumpai pada ayam goreng. sangat la geli. bila kami report pada si owner, si owner mintak bukti, nasib baik otak ni sedikit cepat bertindak.. before si housemate buang, sempatla sy amik beberapa keping gmbr + video pergerakan si ulat.. bila tunjuk, mmg dieorang terkejut n bagai macam cerita keluar..

kata si owner, ada orang guna² kan kedai dia, kira bomoh la bagi xlaku.. saya sekadar mendengar shj, xguna untuk percaya, n xguna utk bertekak.. andai kata kedai ini betul dibomohkan, kesian.. jangan la tutup periuk nasi orang.. tp, andai kata itu sekadar alasan, 1 je yang patut di buat, kite bom kedai itu! yeahh!

Wednesday, January 7, 2009

.sunset.

gambar ini di ambil dari tingkap rumah [hostel] saya di waktu senja, di saat sy rindukan keluarga saya, haha! layan feeling nth pape, :p.. gambar ini 100% ori tanpa di edit!







tenang..
suka sangat bila tgk camni..
teringat zaman di UiTM Dungun..
if duduk dekat pantai, selalu dapat tengok sunset / sunrise..
haih, mmg sy xdpt lupa la UiTM Dungun! :)

--------------------

kenapa sy aser, OIC x buat kerja.. seperti kata as, OIC x ubah seperti Owh, I See..

Monday, January 5, 2009

.1 litre of tears.

1 litre of tears..
based on true story..
maybe tu cerita lama, tp, sy br je tgk
untuk sesiapa yang tak pernah tengok, harus tgk!
pada siapa yang rasa nak bunuh diri pergi la tgk dulu before terjun bangunan..
sbb, mmg kita sepatutnya appreciate diri sendiri..
hargai orang yang ada disekeliling kita, dan menerima kehidupan kita dengan seadanya
menikmati keselesaan yang kita ada sekarang..
masa² yang ada, penuhi dgn kegembiraan
yang penting, kita kena tahu, keluarga kita adalah orang yang akan bersama kita saat kita susah atau senang, itu xleh deny!
sy jg kena blajar, susah dan teruk mcm mana pun keadaan sy, sy kena terima sbb sy yakin ada orang lain lagi menderita dr sy..
dah x salah jgk menyambung episod genang² air mata ni bila tgk cerita ini, hehe`..

-----------------------------


Whatever your walk of life
You leave with a little more warmth in your heart
And a little more courage to face another day

Next time, when u see ur loved once, tell them how special they are
Next time u meet a friend, thank them for always being there for you

Life is what u can make of it. Treasure it!

Saturday, January 3, 2009

.permulaan hidup.


finally..
orientasi sudahpun abes jumaat lepas..
dah xjumpa si abang walkie talkie perasan macho, :p
even dpt buat pengecualian credit hanya utk 8 subjek termasuk ko-ku..
sy sudahpun settle jadual untuk amik beberapa 'advance paper'..
hari ni, dah lama terperuk dalam hostel, si angah datang menjemput untuk mendobi baju yang wangi dan harum itu, haha!
cuma skrg, sy sangat rindukan ibu sy, ayah sy dan si adeq..
dapat dengar suara tengah hari tadi, berlinang tetibe, :p.
cuma skrg, sy mungkin, terpaksa belajar untuk menerima orang² dengan hati terbuka..
terpaksa menerima sikap segelintir manusia dengan seadanya.
walaupun mungkin boleh buat saya benci akan dia.
tapi, itu dia, dh pe'el mcm tu, sabar ajelah.
bukan senang nk jumpa orang yang boleh kita panggil "kawan".
xmcm teman di uitm D dulu..
haih, sy rindu kamu jg! :(