Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)







Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Thursday, December 31, 2009

gov vS private

asal kerja jadi guard, muka nak kena ketat la? if xketat, uat muka macam umah xsiap. besenya staff gomen la mcm ni. ade je cari pasal dengan orang. kita paham, kita tau la awak bertugas, tapi, atleast, language tu kasi la ada.

if orang menengking² time bercakap, xhormat, ley la awak nk layan camtu. ni siap bagi salam, tanya elok², nada slow motion, ley nak uat kerek. mak kandung nak melawat anak dia baru bersalin kot, bagi je la. ada plak rule dia 3 minit je, melaka-kerteh pon 5 jam tau x.. nurse xde plak bising² lam tu tgk, elok je tegur sape, guard apsal? ade mslh apa?

guard hospital private laen, oke je. bukan nak suh beramah mesra, salam peluk cium apa, bila orang tanya, cakap elok². ni la masalah, tetiap taon, "beratur bungkusan" sibuk mintak naik gaji, mintak bonus utk staff kerajaan. dah bagi, ade bagus servis kasi? sama je.

bukan semua guard mcm tu. guard kat hospital sini mcm tu. yela, hospital tempat korang punya tempat bagus. kesian kan kat ak cepat kena soudn. (T_T)

melaka, see u later² ya!

belum lagi 24 jam, xsempat nk panaskan ontot, dah balik ke pangkuan kerteh. si along tiba² bersalin, supposed due 23/1/10, tp, smlm, 30/12 dah bersalin. semua kelam kabut, xpernah² ak berlari lam jusco, smlm berlari! haha.

alhamdulillah, azreen dapat adeq laki. :). nasib baek blajar kat melaka, if kt perlis ke, perak ke, xke naya nak balik kerteh balik. bertuah punya bby, xmenyempat nk kuar ni. nasib baek dan belikan semua barang sekolah adeq, barang sendiri, xpela, laen kali boley.

if azreen dikira adiah chinese new year, kali ni, adiah new year. if azreen ley gak nyanyi lagu raye cine "chan, chan kong chan" [konon lah bunyi], adeq azreen, lagu new year? err, xde lagu.. xpelah, mari berselawat. (-.-) <- insaf.

nama adeq azreen pon xtau lagi. ikot atie ak, nak kasi letak nama muharram, lahir bulan muharram kan. cam syok je tgk cite ahmad albab. kot la dah besar, ley gak panggil, "muharram oo muharram, meh minum susu, jangan nakal² muharram, belajar rajin² ye ramm".. kalau la.. haha.`

Tuesday, December 29, 2009

kerteh, nanti saya rindu awak!

semalam, habiskan masa sepanjang hari dengan adeq n ayah. ibu? ibu kata, duk umah lagi best. haisyoo. misi utama, mengabeskan ticket, setelah bertahun2 xguna pakai tix free. pagi g kl, abeskan masa layan avatar. omaigod, best! byk value boleh dapat dari movie tu. ape lagi, pg tgk skrg!

firefly? boley la. xpnah2 guna fy, bese mh. same je sbnrnya. eh, still xsama, laen, laen. tapi oke la, cuma harapan melampau kot la stewardess tu dania kan, xpon, kot la ade steward ley gak kenyit2 mata sket, last skali, hampa! lempang laju2, gatal!

esok pagi dah nak bertolak balik melaka. em, rindunya kerteh. sayang kerteh. cinta kerteh. ada apa dengan kerteh? ada ..... haha! siyes, akan rindu kerteh. bagi la bandar besar mana pon, moden camne pon, kerteh tetap di hati. :p. nama lagi tempat ak membesar kan, :)

Sunday, December 27, 2009

wahai jiran (T_T)

tinggal di kawasan perumahan ada baik ada buruknya. kalau baek jiran, baiklah kehidupan, tapi andai punya jiran yang tuttt, sengsara la masa depan.

hidup berjiran memerlukan sikap bertolak ansur yang tinggi. kita nampak, kita faham, kita boleh consider andai kata jiran memerlukan ruangan yang lebih untuk menempatkan segala harta keperluan. tapi, agak2 la kan jangan sampai orang laen naik bengang.

jgn jadi selfish sangat. come on la, kan dah sampai tahap pemikiran yang matang, fikir la. tp, mayb la terlalu bekerjaya sampai lupa nak fikirkan hal keselesaan jiran, oke la, ak halalkan.

yang paling buat naek heran, satu lagi punya hal, para2 guru yang muda lagi jelitawan. tau la korang pakai kereta TAW, tapi xyh la sampai parking tengah jalan + bukak pintu depan belakang bonet semua, kau kenapa, nak tayang?

tu perangai cikgu tu, cikgu. hari2 pergi sekolah nasihat anak murid, buat ini jangan buat itu, hormat orang laen semua, maybe rupanya itu sekadar identiti di sekolah semata, kat umah? melampau gila, memalukan!

dah tau salah sendiri bukan rasa nak alihkan kenderaan ke tepi. mulut potpet membebel xpuas hati. harapkan bedak 3 inci, lipstick merah konon berani? + tudung berbelit2 anak tekak lagi, tapi perangai, ishk.

kalaulah aku bawak kereta mainan azreen, mmg kau xpayah alih ketepi, aku yang gedabak ni pon boleh lalu lagi. adeh, dok berehi weyh bulih jirang lagu nih!

ak aser, nk amik cat, buat line parking lot banyak2 depan umah ni. then letak tiang kasi isi syiling bila nk parking. sejam RM5, ad brani?

Thursday, December 24, 2009

my gurl gurl

semalam habiskan masa keluar dengan member time uitm dungun dulu. mmg xjangka langsung boleh keluar. plan asal sekadar berjumpa dengan "nurse" yang sorang ni, alih2 "tokey laksa kemaman" pon join. if keluar awal sikit, boleh la jenguk "si ibu suleh".. :(

keluar mana? em, apa lagi ad kat kerteh nih, dah xde apa dah. 1 tempat tu je. tapi, oke la, bersyukur la dari xde. nasib baek nak di bukak nya, if tutup, kesian orang kerteh, kan, kan? :).. amin cepat!

bergosip ttg si anu, mengate ttg si dia, erk, alah, normal lah. ape? xpernah uat? haisyooo, yeye je tuu. :p. biasalah, dah 2 taon setengah xjumpa si "nurse", korek la sket mana cerita yang patot. rezeki jumpa "tokey laksa", dapat la laksa gandum free sekilo. sape orang kemaman, ley order laksa gandum @ beras dengan member yg sorang nih, menjadi ai tell u!

L - R : tokey laksa, tokey lemak, nurse

pic satu cukup. xboleh banyak2! kata exclusive.. waaa. wakluu! :p

Monday, December 21, 2009

lecturer, behave pls?

ada orang muda cuba behave macam orang tua, n ada yang sebaliknya. muda jadi tua pon susah, tua nak jadi muda pon susah, both menyerabutkan. nak senang, be yourself. susah ke nak be yourself? oke la, kita faham. tapi, ak aser "be yourself" tu benda yang simple sangat. hidup macam biasa.

lecturer? yes, tugas dia satu level tinggi dari student. or maybe 2 3 level up dari student. lecturer sporting? yes, it's good for both student & lecturer tu sendiri. bagus sbb either student @ lect boleh maintain good relationship, senang nak itu, senang nk ini. tp, if sporting yang keterlaluan, boleh diterima? mestilah tidak.

orang dewasa biasanya / kadang2 jadi tempat rujukan si muda. yelah, kadang2 kata2 dia boleh diguna pakai, nak harapkan orang muda, bukan betul sangat. orang dewasa dah hidup lebih lama dari yang muda, so, sah2 kita anggap dia punya daya pemikiran yang lebih baek. lagi2, pekerjaannya seorang lecturer. ops, dia bukan lecturer ak, bukan lecturer uitm melaka. no worries. uitm melaka pny lecturer semua superb!

dia sporting, k la fine. student smoking lam kitchen xkesah, k la fine lagi. xde kaitan ngn ak. tapi, ak xaser pon lecturer ni patot bergurau benda yang xsepatotnya dia guraukan. ishk, gurau? mak aih. kenapa ak aser tu bukan gurau? kalaulah.. kalaulah ak boleh tulis surat kat encik lecturer nih, nak je ak tulis camnih..

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

DEAR Encik Lecturer.

hai lecturer, saya xkenal pon encik, encik pon mmg sah2 xkenal saya. kita xpernah bertembung, xpernah bertentang mata, malahan saya xpernah mengusik jiwa raga encik, kenapa encik cuba untuk menyentap hati saya?

gurau? itu bukan gurauan encik. tu, lancauan bagi saya. maaf la encik, saya bukan nak berkurang ajar. tapi, saya rasa, kadang2, even encik orang dewasa, kena terima jugak la teguran orang muda. bukan pe encik, ayat encik tu, boleh buat orang gadoh tau x. saya xperlukan "kasihan" dari encik, saya xperlukan langsung.

if encik rasa, seronok lah bergurau senda mcm tu, xpelah encik, saya doakan lah encik panjang umur, murah rezeki, hidup diberkati. bukan pe encik, andai kata lah kan, someday orang bergurau macam tu dengan encik, kebetulan masa xkena + akan bagi effect pada hubungan encik dan orang lain, time tu, kalaulah encik boleh ingat, ingat lah apa encik pernah taip kat facebook orang sebelum nih.

eh, bukan facebook saya tau cik. facebook "bonsai" kesayangan saya. sape bonsai saya? cariklah sendirik! saya nak kata marah tu, tidaklah. terkilan tu ada. encik, dah dewasa, kerja sebagai lecturer, tapi gaya macam.. haish.. encik fikirlah sendiri boleh?

saya

student terkilan dengan sikap encik lecturer!

Saturday, December 19, 2009

shweet 50!


semalam birthday ibu yang ke-50, semoga panjang umur, murah rezeki ibu, so, kayo lagi poket achik kan, kan. hehe`. celebrate secara sederhana tapi syiok sebab semua ada. even plan asal si angah nk balik secara surprise xkesampaian. well, sape yang boleh auta puan zahara nih, meh cakap sape boleh.

dialah guru besOr, ketua chef, pegawai tnb, pegawai jpj, pegawai polis, tuan hakim dan.. dan.. semua la ak aser jawatan yang ad kt malaysia ni, boleh dia pegang. contohla..

guru besar : baru plan tergedik2 sket xnk pergi kelas, tanggung la dengar lecture sampai berdesing, auto boleh bangun pg kelas. tu adeq ak la, if ak, even dgr lam tepon pon, aser mcm orang menjerit kat tepi telinga, haha.

pegawai tnb : berani online la smpai pagi buta, maen ps xhengat, confirm dengar ayat hekmat, "xreti nk buat kerja laen ke, membazir letrik je reti". if ak online dah smpai 2 3 pagi tu, cari nahas la tu nk dgr orang bebel pagi buta, :p.

pegawai jpj : if berani drive la kereta sebelah dia, baru keluar simpang perumahan, dah dengar instruction seterusnya, haha.. mmg xkn lupa la ayat hekmat ibu.. "eh tin, ko bawak laju sangat ni" "aten, slow2 sikit, jangan rapat sangat ngan kete depan tu", "bagi signal, bagi signal awal2", hahaha. gelak2, guling2!

tuan hakim : ni paling syok, pg la tgk movie yang buat kita aser panas hati mcm smpai part scene gado2, ad yang kena tindas, if bagi comment yang xberapa nak bernas, dengar la peruntukan undang2 yang dia syarahkan kejap lagi. adeq ak plak tukang komen yang tegar, suka bagi ulasan macam, "alah, kalau alif, terajang je tuh" then akan disusuli la hujah2 ibu, "ko jangan buat mcm tu kat sekolah, jangan pukul2 anak orang, kang ibu kena panggi pg sekolah kang, ibu xnk".. tiap2 hari ulang tau, boleh hafal! hahaha

skrip tu, dari kecik sampai besar ak adik beradik dah boleh hafal. dulu kecik2 takot, sekarang dah besar, siap boleh buat lawak lagi bila kena marah, haha. ibu, ibu. i love u. tu pasal la bila dah jauh, dah balik u, jadi rindu, sedih. rindu apa? RINDU IBU BEBEL! haha.

Friday, December 18, 2009

salam tahun baru!


alhamdulillah, semalam sempat baca doa akhir taon & awal taon. xmacam taon lepas, xsempat. bukan xsempat apa, xsilap time tu dah masuk uitm, then lupa @ entah. sedar2, mmg xsempat la nak baca.

dan2 je sempena taon baru, jumpa quiz ni kat facebook, ramai plak yang amik, so, saja try buat. alih2, bukan maen kuang asam btol jawapan dia kasi. tau2 je ea, cuti2 ni time orang gain weight. iyolah, jalan kaki la lepas ni.

bonsai kata good luck, how dare btol dia tu, haha.. nway, hope taon ni menjadi lebih baik dari sebelumya. :)

Thursday, December 17, 2009

"super"market

xsuper la supermarket tu if barang yang sama ada 2 3 pelekat harga. salah ambik item yang belum ditukar pelekat, rugi lah anda.

xsuper la supermarket tu if ada pekerja yang mulut asyik membebel + nyumpah seranah customer, sedangkan sepatutnya memahami dan bersyukur, kalau xbukak la supermarket tu, xde la sumber pencarian dia.

xsuper la supermarket tu if jual barang xberkualiti. kalau dah nampak "box kontena" tu dah retak 3ribu, bercalar balar, tukar la stok, kenapa still nak yakinkan customer suruh beli jugak??

banyak lagi, tp, xnk membebel dah! penat..

Wednesday, December 16, 2009

she's my friend :)


kadang2 kita selalu terlupa kita ni ada kawan. bila kita ada orang yang kita sayang, kita focus 100% pada dia, sampai kita xperasan, betapa penting seorang kawan. bila kita sedih even dia xtau, bila kita marah, bila kita xde mood, kita tak boleh mengharap pada orang yang kita sayang semata2 untuk refill balik apa yang kurang sebab kawan pon boleh tahan.

contohnya? classmate Diyana Iskandar Zurkarnain. sumpah, tergelak sorang2 dalam bilik melayan comment dia kat fb, bukan sikit, 35 photo comment! abes semua album dia selak, 2009/2008/classmate.. ada je point dia nak ngenakan, adoiyai!

moral of the story, jgn lupa kawan-kawan. :)

Monday, December 14, 2009

Gambar Jusco Bandaraya Melaka Meletup



katanya ni largest jusco kat Malaysia. suppose bukak khamis ni, tapi, postpone la jawabnya ea. xpe, xpe. uitm bukak 4hb, dan lagi nak repair. :p. nak berita lebih2, pg beli paper esok, xpon cari kat berita harian online @ utusan. ni saje menggatal, almaklumlah, dalam tempoh 2 - 3 jam ni, ni la "keyword" paling hot. so, apa lagi, amik kesempatan. :p

pic : credit to both utusan & bh online.

peribumi vs pendatang

kenapa peribumi kena selalu mengalah pada pendatang? sedangkan, hakikat semua faham, peribumi tu seharusnya mempunyai hak keatas milikan kepunyaannya. benda ni selalu terjadi, xkira la dulu atau sekarang. orang selalu fikir, peribumi akan menindas golongan pendatang, tapi ak aser, skrg ni, pendatang balik menindas peribumi.

peribumi selalu berkecik hati dengan tindakan pendatang. kadang2, orang peribumi juga yang terlalu menatang si pendatang. maklumlah, macam2 faktor boleh terjadi, milikan kekayaan melebihi poket peribumi, atau faktor luaran yang lain. musykil kan, peribumi ni kadang2 seakan mengiyakan, sebab apa benda tu terjadi?

pendatang pula seakan-akan xreti menghormati peribumi. sudahlah datang ke tempat orang, kemudian boleh pula memberi arahan seolah-olah, peribumi ini yang pendatang. milikan peribumi menjadi terhad, keselesaan peribumi kadangkala terbatas, kerana apa? muliakan pendatang..

iyelah, nak buat macam mana. peribumi ni berhati mulia, kadang2 terlalu fikirkan nasib si pendatang, mungkin baginya kesian sehinggakan diri sendiri xdikesahkan. itu xpa la if peribumi sendiri yang fikirkan, tp, if pendatang yang memohon untuk diberikan hak sekian, sekian, boleh tahan? huh!

annoying! oh, siapa peribumi? siapa pendatang? :). xpayah ditanya. ini entri umum, kalau nak kata ak bercakap tentang negara ke, kehidupan peribadi ke, silakan. tiada sebarang nama di utarakan. kalau nak terasa, silakan malas ak nak layan! :)

Saturday, December 12, 2009

.bukan saja2, tapi xsengaja :(.

♥ alhamdulillah, result exam baru ni sume paper clear. even ibu bawak kuar ayat sedih, "hmm, xdekan pon sem ni", tp, alhamdulillah, xde yang repeat. insya allah, next sem xnk dah buat tabiat sem lepas, esok pagi nk exam, malam ni layan midnight movie lagi, n dah start plan nk uat short course untuk 2 killer paper, sayang kot if dapat C!

♥ still lagi pasal hati, hati, hati. oh, fb member mayb tau, bloggers yang xtau. bila hati terkensot sikit, sampai bila2 hati akan ingat hati yang gerakkan dia. hati yang dah terkensot boleh berpatah balik, biar masa yang menentukan. tp, bila hati terkensot, tak bermakna isi dalamnya berubah, tetap sama, just.. kenapa buat dia terkensot? :(

♥ teringat nk mulakan activity cuti macam dulu -> jogging. tapi, xde orang nak neman.. bosannya!

Wednesday, December 9, 2009

.result! result!.


agree sangat2, nk check result exam lagi takot dari nak jawab exam. hope semua lulus especially paper economy! since diploma, xtau la nape xboleh on ngn economy, ape mslh ntah fatin nabila ni. :( omaigod! nk tido lambat malam ni, then subuh baru tido balik, bangun2 dah pukul 10 malam, terus check, kalaulah boleh buat mcm tu kan :))

Saturday, December 5, 2009

.friendster new interface?.


macam xley terima kenyataan, friendster dah berubah! banyak sangat berubah. sampai satu tahap aser macam xnk bukak friendster ni, xpaham, terasa mcm ape benda item yang dia letak. since November 2003 join friendster ni, ni la first time ak termenung depan screen lama2 tgk friendster, xtau la kenapa.

4 sure, friendster dah jadi boipren nombor 2. banyak sangat masalah ngn friendster, melayan kerenah manusia yang ntah pape, pening oke! baek layan facebook, go mafia, go mafia, go go go. :))

Friday, December 4, 2009

.choti bahu!.

umah ni xpnah stop xlayan cite kat zee channel. ade je yang ganti. abes satu cite, sambung yang laen. kdg2 aser umah ni bukan orang Melayu dah duduk satu ketika dulu, start dari pkol 430, smpai la 8 kat channel zee. adoi!

dulu layan kasamh se, tp sbb bani mcm bodo sangat susah beno nak lawan si jigyasa, trus stop layan cite tu. tp, ak pelik la, sape la pengarah dia, hebat beno mutar belit cite, ce abeskan terus satu2 plot tu, then abes la cite, ni ade je yang baru tambah.

kasamh se tu, dah lebih drpd 600 episode xslp, so, 600 kali la ak tahan je sakit atie kat dada nih. cett, emo melampau lak. tp, siyes. cite kat zee ngn cite dongeng, dua2 annoying! tp, yang annoying tu la yang ak layan pon, :p

4 sure, skrg tgh rindu nak tgk Nur Kasih. apsal la dah abes cite tu. :(

Thursday, December 3, 2009

.karnivor berjaya!.

career terbaru, menjadi pemakan daging yang berjaya. dah berapa hari raya, terasa macam kat mesia ni, hanya ada daging + ayam sj. ikan xde. oh, yelah, ujan ribut, nelayanG mane turun laut, padan la ikan menyisihkan diri.

balik umah, 1st benda buat, terus cari penimbang. omaigod! dia naek 3kg! then, buat2 xtau, tukar suar baju, g timbang lagi, kurang stgh kilo, haha, salahkan jeans + baju yang buat berat. g toilet, tunggu sejam dua, timbang lagi dan kurang lagi sket, sket je la. alah, conclusion, xnk terima kenyataan berat naik, kan snang cite, lempang laju2, :p

betapa syoknya raya smpai baru perasan, sekeping gambar raya pon xde amik. dahsyat penangan daging ni. segemuk2 lembu pon, mcm sexy je tgk daging dia, terus makan, :). alhamdulillah, petang tadi selamat sampai umah, terus berazam, menggunung cita2 ni, esok dan seterusnya nak stop makan daging, nk cari ikan lak.

tp teruja tgk daging salai kat dapur tadi. daging salai uat masak lemak cili padi pon sedap kan. adeh`

Tuesday, November 24, 2009

.phdc.

We're going on a trip in our favorite rocket ship
Zooming through the sky.. Little Einsteins
Climb aboard, get ready to explore
There's so much to find, Little Einsteins.

We're going on a mission, start the countdown
5, 4, 3,2,1
Everyone to rocket, rev it up now
RRRRRRRRRRRRRRR

We're going on a trip in our favorite rocket ship
Zooming through the sky, Little Einsteins
climb aboard, get ready to explore
There's so much to find, Little Einsteins

come On - Let's Go - Little Einsteins
We need you, Little Einsteins"

hari ni saja, dah berapa kali ntah ulang video little einstein pny theme song. then, nk melayan, kena la hafal, nyanyi bersama si anak buah, last2, dah hafal dah lagu ni. tengah2 mandikan pon, boleh layan seround lagu ni. bila lah nak hafal kira one - ten tanpa kehilangan eight @ nine nih..

Saturday, November 21, 2009

.bila hujan kena tido!.

seminggu duduk rumah, badan dah dipam2. hebat kan? duduk rumah juga, xpayah nak set alarm. cukup time, boleh dengar siren semulajadi yang mengejutkan mana2 manusia yang tengah berada dikayangan.

"anak dara oi, xreti2 nak bangun. melingkar je keje. ni semalam tido kol brape ni"

ditambah lagi dengan syarahan seperti ini..

"orang patot bangun pagi2 tadi lagi. orang laen, time subuh2 dah bangun pergi cari rezeki. ni dah tengah hari membuta lagi, pintu rezeki pon dah tutup"

ni lah rupa bentuk siren yang cukup nyaring + pitching yang amat tinggi ditambah dengan syarahan yang cukup menusuk kalbu. boleh menang mokcik ni if masuk AF! alah, skrg musim ujan, ujan if brenti pon xsmpai setengah jam, celik mata tutup mata pon lebih kurang sama, matahari bukan ada, gelap sentiasa.

kadang2, si anak dara ni teruk jugak, menimbulkan suasana xubah mcm pertandingan debat pidato peringkat negeri. nak jugak menang perbahasan!

"musim tengkujuh bu, nelayan pon tido lah. nak cari rezeki camne, xkn cangkung depan umah tadah air, sape nak beli air?".

dan kemudian, pidato akan berterusan untuk beberapa ketika. ianya hanya akan berhenti apabila si anak dara bangun dan bersila dan menarik towel untuk mandi. adehla`

Friday, November 20, 2009

.bayar utang!.

xabes status kat facebook, sini plak sekali lagi. yela, status fb mana boleh tulis panjang2, xsonok, xpuas atie! alah, gpon, tulis kat status, bkn nya orang yang dimaksudkan baca, kan tengah busy dengan kerjaya, boo!

sekadar ingatan, bahawasanya hari ini tuan tanah dapat berita gumbira yang memanaskan hati, bespreng nak kawen! 1st skali, kena cakap, alhamdulillah, dia nak bina masjid, menghalalkan apa yang haram, kita kena support tu, good 4 u bespreng.

2nd, yang memanaskan hati, teringat kisah lama. waa, xaci la camnii, bespreng kawen kat hotel. "hentak kaki, hentak kaki", haha.. bila suggest uat kat dewan xmo, ape? xde kelas? waaaa, pandai eh ko bespreng, dulu 2 taon idup ditanggung tuan tanah dan kawan2, makan minum pagi petang siang malam ditaja, duit dia upenya simpan nk uat kawen otel, mana aci camni! "hentak kaki" lagi, haha

kalaulah bayar hutang sama macam bayar ganti puasa, mok cik kayo eh! duit dah beratus ribu lemon! silap hb boleh order kete sebijik kat tempat keje dia tu, kelas gitu nyah!

adoi, ko kenape paten nabila ayat xboley bla lam entry ni. ishk. hangin, hangin!



Wednesday, November 18, 2009

.sempurna?.

tiba2! feeling emo datang. well, normal lah, time xbz, tgh relax2, sorang2, ngadap ceiling, ngadap screen hp even yang kuar hanya lah lampu kuning + maen2 torch light sket haha!, start la teringat benda lama.

orang cakap barang yang lepas jangan dikenang. halamak aih, bukan sengaje nak kenang, dah tuhan kasi ingatan, teringat jugak, nak buek camano eh? just bila teringat, terfikir, dulu pernah jadi macam ni, lepastu berazam nk buat macam tu untuk elak macam ni berulang, tapi skrg, ak aser, sama jgk keadaannya.

mmg betul lah, kita just plan, tuhan decide. kadang2 selalu rasa apa kita buat, pilih tu dah betul dah, hakikat ada jugak yang silap. kita boleh berharap untuk datangnya sesuatu yang baek, moga itu yang hebat, tapi kita xperasan setiap yang jelma tu ada jugak cacat.

orang sentiasa bercakap lagi, xde apa yang sempurna atas dunia baik benda hidup ataupun tidak. iye, semua orang paham konsep tu, n kat hati ni pon xpernah terdetik nak cari sesuatu yang sempurna, cukup sekadar boleh lengkapkan apa yang kurang.

okay, fine, skrg xnmpk lagi. itu pon bukan masalah asalkan boleh nampak usaha seseorang untuk menjadi lebih baik dari semalam. kita sedar n kenal sape diri kita, so, if ada niat untuk berubah, cubalah untuk menjadi sesuatu yang baru tanpa mengubah diri kita, boleh?

kita mmg dah sedia maklum apa jadi pada masa silam, apa ada di waktu sekarang, just xboleh jangka apa jadi masa akan datang. nk bercakap pon, xtau mana yang terbaek, setiap perkataan yang keluar, itu la yang menentukan mana titiknya perjalanan.

hidup ni bukan lah susah, kita boleh senangkan. cuma, berfikirlah untuk elakkan dia jadi susah. eh, ak nih bercakap senang, nk deal dengan diri sendiri pon susah, ko kenape peten wei.! piraahhhhh, boo untuk diri sendiri! lalala`

Tuesday, November 17, 2009

.movie.

antara movie2 yang sempat ak layan time gap xm aritu.. :)

michael jackson : this is it
- malam before paper account, boleh layan lagi movie. siyes, dah 2hari non stop melayan paper past year acc dalam 11 set sampai ke taon 04, mana la xhang. datang idea tetibe nk tgk movie + si housemate dydy yang sangat spontan melayan. berbaloi utk layan movie ni, for me lah, sumpah best kot! 2 b honest, siyes takot tgk muka mj, tp sgt suka dgr dia bercakap, soft sgt2! just confuse bila tgk jacket mj pakai time rehearsal, ad lambang xspatotnya kat kiri, kanan n besar gile kat blkg, tp, tu atr dia ngn tuhan, kita yang tgk sekadar, emm, layankan ajo!

jennifer's body - niat asal nak tgk 2012, 1st day tayang kan, tp, tix sold out! nk xnk, pilih cite ni even sedar diri tu penakot, :p. melayan request dr si classmate, edna nana & atea. nasib la ko duk dpn budak2 laki yang sket2, "haleluya", sabar jelah. yelah, megan fox kan, cerita tu pon bukan seram mana pon, seksa je lebih, haha, elemen xcerdik pon banyak, haha lagi! dhla lusa tu ad paper economy, memang xsedar diri! balik pagi, terus study xtido sampai la paper eco petang esok hari. xtido? eh, tido kejap pastu kena kaco, lalalala`

2012 - hari ke-4 br dpt tgk cite nih. tu pon, berlari pg mbo nk tgk kot de yg kosong. xdela berlari mana, relax je, ayat je melampau, :p. berjaya dptkn tix utk diri sendiri, si angah, si abg raden + si 2 pupu iskandar + kwn si 2 pupu. eh, 2 pupu eh ngah? xesahla. 2012, boleh tahan la, ada certain part tetibe gelabah, xtau la kot effect dr duk seat dpn sekali ke, :p..kdg2 buat kita terfikir, ye kot ramalan nostradamus yang kiamat pada 21/12/2012, iyolah sbb tsunami, earthquake, flu, war ni sume dia pnah ramal b4. tp, itu for me lagi, itu kebetulan la, tuhan tu wujud, tuhan lagi tau ape yang jadi sebenarnya.

just prepare untuk kehidupan akan datang, kita pon xtau bila masanya, cukup kan la apa yang kurang, n cuba untuk berubah untuk menjadi yang lebih baik dr yang lepas :)

Monday, November 16, 2009

.i'm home :).

selamat sampai tadi pagi lebey kurang pkol 4. perjalanan yang btol2 menyakitkan ontot, sabar jela, n bila dah nampak muka ayah, ibu ngn alif, auto jadi lega. :) final exam yang btol2 menyeksa! sumpah, time diploma punya la galak bersuka ria, dah degree, geng2 xda, br tau belajar tu mcm mana rupa sebenarnya.

last paper, economy, btol2 blur. nway, thanks god, mcm boley jugak la layan soalan essay dua2. mmg focus part tu, then part tu la yang kuar. same goes dgn part kira2, sangat xreti uat saving function, alih2, mmg xkuar, kuar yg laen. alah, kuar yang laen pon, lupa rumus jgk :p.. abes paper, risau xde, sedih pon xde, yang ade, hati gumbira sbb si kakak ndw ke mlc + masa untuk pulang dan berpoya2, :p.

jauh dlm atie, sangat2 berterima kasih kt orang2 yang sentiasa menyokong + menolong sepanjang waktu susah esp dikala exam. ibu, ayah, adik beradik, ling, si housemate adza & dydy, si classmate leen, diey, edna, nana, hadi, atea, lectuer yg call & msg bertanya khabar + doakan exam; cik yatt, miss yana & those yg meneman time tgh hang belajar & semua2 la.

bila mcm ni, aser mcm, terharu. hehe. siyes, dikelilingi dengan orang yang baik aser macam ... entah, god bless u all :).. then bila dah sampai umah, benda 1st uat, yang paling dirindui nak buat, yang paling best bila dilakukan ... BUKAK PETI SEJUK! hahaha..

Tuesday, November 10, 2009

.yesterday, today, tomorrow.

3 paper dah settle. kepuasan menjawab, xmacam last sem. sem ni terlaluuuu selesa if nk compared ngn last sem. last sem dengan masalah personal lagi, ak lagi suka mendiamkan diri buat hal sendiri, n bila camtu, mmg focus lebey psl study, sbb mmg xtau nk uat pe lagi. tp, tu lagi bagus, mayb? :)

paper acc, alhamdulillah, aser better dari jawab paper acc time diploma dulu. paper premiership, boley la, mmg dah set awal2, nk jawab soalan tunku abd rahman, tun abd razak n tun mahathir saja, pak lah n tun hussein di bapa ditirikan, :p. social marketing, aser mcm terkilan sket. ak terlalu penat, ak tau ape nk jawab, tp, ak terlalu pnat nk tulis 4 essay. sampai essay ke 3, ak termenung, sbb ak pnat, nk menangis, semua ada. sangat xlarat. paper tu, xpela, ak xmengharap, yang penting, lulus da la.

ak terlalu penat. since 7hb, 9pagi ak berjaga tanpa tidur, sampai la 9hb pagi, pukul 4, dah aser too exhausted berjaga 43 jam tanpa tido, terlelap jugak atas meja. nasib baik, tersedar pukul 7, dengan alarm xset langsung. pk2 balik, bhy sangat2 terlelap time tu, if xterbangun, mau terlepas paper pukul 9, n sah2 repeat paper tu, nauzubillah la.

berjaga terlalu lama buat ak hang teramat. kesian orang kat sekeliling yang selalu contact ngn ak, either bercakap @ txt esp my ling. ak aser, dia pon ikot sama jammed kpale. kesian, kesian, kesian. tuan badan xmarah, tp, feel bersalah tu, smpai skrg xilang. (T_T).

smlm kre da oke balik. abes je paper kol 12, makan2, ndw balik umah bermandi ujan, tido dr petang smpai maghrib, mlm kuar karok, pantai, makan2, n paling xleuy bla, gelak mcm sotan bila kete xde minyak kat tgh2 jalan jam 4 pagi, tapi jadi heran sebab kete still ley jalan, upenya sbb jalan tgh curam. :p.

god bless si "adeq" farid, happy birthday to u la budak. ak aser dia confirm musykil sbb tgk kete bergerak tanpa enjin bunyi tapi lampu emergency menyala + 4 orang minah dlm kete gelak terbahak 360 darjah. blum kira lagi dengan kaki sorang2 terkuis2 luar kete suh kete bergerak sbb malas punya pasal nk kuar tolak, :)).

tp, tu la manusia yang prihatin pon, sanggup tgk dari jauh apa jadi kt kitorg + menolong. konon la cover, battery xde kot, air kurang kot, last2, ak dgn xbersalah nya, bila dia tny, "ni tadi isi minyak berapa hengget", dgn confident menjawab "10 hengget", padahal isi RM5 je pon, :p

Wednesday, October 28, 2009

.final exam!.

tutup semua entry yang xpatot, focus pada exam. :)

5 November - Management Accounting
8 November - Malaysian Premiership Studies
9 November - Social Marketing
12 November - Organizational Behavior
14 November - Macroeconomics

Ob & Economy tu kena amik lagi. diploma dulu dah amik, tp sebab code berbeza, kena amik lagi. hadoiyai! even xm lambat lagi, tetap nak away awal2 dah. susah menjadi bloggers, salah tulis, kita balik yang kena hentam, xpelah, what goes around comes around kannn. :))

Sunday, October 25, 2009

.tittle vs isi.

neighbour ak confuse bila baca blog ak. mayb pelik, tittle laen, isi laen. well, bukan takat neighbour, orang laen pon confused jgk kot. silap hb, ade yang nyampah, smpai ada cita2 nk baling selipar jepun lagi kat ak. no no no, selipar jepun jgn kasi baling oke, nk baling, baling handbag chantek 1. ley gak pakai, :p

act, tittle entry tu, ditujukan untuk someone. xpon, if someone tu xpasan sbb xbaca @ mmg dia xbaca, xesahla. tp, tittle tu, senang cite, melambangkan apa ada dlm hati ak. ceh, lambang la sangat. bukan lambang la, kite tukar kepada perkataan, menggambarkan. hehe.`

isi dia pulak, mmg agak meraban, sbb, ak still dlm proses nk merapatkan balik diri dengan blog. ak suke menaip, suka menulis, bercerita ttg pe yang ada dalam hati ak, baik benda yang bagus @ tidak. tp, mcm ak pnh cite before, bila ada pandangan -ve terhadap ak, ak fed-up.

oke, stop takat ni. ilek, skrg mmg dh xpk sgt da atie perut limpa paru jantung org, dh xkesah da. cuma, nk dapatkan internet mmg susah. entry bersepah2 tgh tunggu nk di upload, tunggu masa je. dpt je line skali, trus kasi masuk Q untuk publish, :)

Friday, October 23, 2009

.shud b thankful?.

perjalanan semalam dari xxxxxxx ke xxxxxx buat ak sedar bhw ak harus bersyukur dengan kehidupan yang ak alami skrg. ak patut hargai semua yang ada disekeliling ak, sbb ak yakin, tuhan dah bagi apa yang terbaik untuk diri ak. tuhan tau segalanya, n tuhan tau bila masanya ak patot dpt bahagia, bila ak harus terima sengsara.

salah satunya, ak lihat sendiri, mcm mana satu family, si bapa dan emak yang tua, si adik2 yang masih kecil, menaiki bas untuk menuju ke satu tempat. dieorg dari kampung mana nth time bas tu amik dieorg. muka dieorg cukup happy bila dapat naik bas. ak terfikir, ak yang muda ni pun punyalah berat nak naik bas, merungut dengan sakit ontot la, blkg bdn la, mcm2, org tua? confirm dieorg lagi rasa benda yang sama kan.

tp, dieorg happy lam bas. pakai pun chantek2 sdgkan dieorg bukan nk pg memane pon, dgn ak yang selebet pkai jeans + tshirt semata [nama lg nek bas kan], smpai pon dh nk mlm, mmg xde org nmpk la gayanya. paling ak tersentuh, si adik kecik cakap kat abang dia, "abg, best la jalan2, naik bas, xpanas pon, ada angin sejuk".

oke, fine. terkejut kot ak dgr ayat tu. ak aser mcm sebelum ni dieorg xde kenderaan yang de aircond je. sdgkan, bukan ak je ak aser, org laen pon, yg ada kerete tu, aircond panas sket je, merungut sakan, membebel xhengat. xpon, xbersyukur ada kete. mulut non stop berckp nk kete itu, nk kete ini.

moral of the story, bersyukur dengan apa yang ado! bersederhana dalam setiap benda. n paling penting, ingat, susah2 kite ni, ada lagi org susah dari kita. sekian, terima kasih. :)

Thursday, October 22, 2009

.take me as i am.

on vacation

don't disturb

:))

Tuesday, October 20, 2009

.i'm so scared but i don't show it.

minggu ni, minggu last kelas utk sem ni. minggu ni, housemate ak, sume bz. dgn assignment, presentation, test, quiz. tp, bg ak minggu ni, minggu paling heaven pernah ak alami sepanjang sem ni. sebabnya, ak xde test, quiz ada 1, assignment nk kena submit pon 1.

sepanjang minggu lepas, emosi xstabil. ak pon xtau nape. benda remeh pon ak amek kesah. hal yang lagi kecik dari pasir pun, ak rasa susah nk handle mcm nk kena cat bangunan seploh tingkat, esok harus siap. siyes, mcm miong dah aser. minggu ni, em, stabil dah sket. ceh, stabil ke? pfft.

so, untuk mengelakkan kemiongan itu beulang, ak harus berjalan dalam masa 10 hari cuti nih. 1st paper, 5 November, ak bukan jenis boleh sangat nak study time2 camni. 2 hari before exam baru boleh bukak, if x, em, xde feel lah, boleh?

tp, still confuse, arah mana kena pg. timur, maybe. :))

Friday, October 16, 2009

.close to you :).

i really² need someone to talk to.
but i've nobody. *penipu!*

sigh.

pftt.

sigh.

*%&$

sigh.

!@#^

ishk, xsenonoh. mencarut je reti! ko kenapa paten ?!

15hb Nov, nk g dungun, nk g dungun! mari kawan²! lynn, rospa, ila, aty! kite serang umah piey, yeay!

Wednesday, October 14, 2009

.if no one will listen, i'll be here still.

currently @ lab. ada la someone psg lagu cry - rihanna. dulu ada 1 entry kat blog ni ak tulis half lyrics tu + gmbr ak. time tu feeling sorang² kot dengar lagu ni, sbb agak la terasa ngn lirik dia.

tp, sekarang? idup bagaikan lagu sanisah huri, "Sejak Ku Bertemu Padamu, Fikiran Ku Rasa Terharu, Hanya Kekanda, Yang Akan Dapat, Mengubatkan Hati Ku Rindu"

waklu fatin nabila, geli ah entry nih, hahahaha`. tp, alah, bukan selalu buat geli², korang tu, lagi la, kan, kan, kan.. ntah lagu mak minah sayang mana dok nyanyi hari², :)

Monday, October 12, 2009

.azreen, :)).

lama gile dah xbuat entry pasal azreen si anak buah. alang2 buat entry psl dia, terus tukar profile pic. azreen sekarang dalam proses pembesaran. mcm nk lempang2 bila jumpa, 4 sure, ak suka gigit dia, n lepas tu, dia akan pegang tempat kena gigit n ckp "kett" (sakit), haha.

azreen suda 1 tahun 8 bulan. apa azreen boleh buat, dia reti la sebut benda basic2, n paling ak suka, pg la mengeja depan dia, "M.A ma, M.A ma" then dia sebut MAMA. eja atuk, asu, nenek, tp, jgn la eja A B A H, lepas dia sebut abah, confirm, ko eja la SUSU ke, MAMA balik ke, sume jawapan dia, ABAH!

sepanjang raya hari tu, azreen sangat2 memberi kerjasama bila nak snap pic dia. senang je, bila nk snap pic dia n mama dia, sekadar bgtau, "sama la muka azreen ngn mama", confirm, dia akan pg dekat mama then nyengih, aser nk penyek2 je pp tgk dia sengeh.

antara pic yang ak ske sangat tgk bila azreen ngn mama & abah dia.







yang penting, UPIN IPIN TETAP DIHATI!!!



yeye, azreen nak dapat adik lagi 4 bulan, :))

Thursday, October 8, 2009

.keep ur mouth shut!.

blog ni dah macam bukan blog fatin nabila. ak rasa xselesa untuk menulis dalam beberapa hal. dulu, ak senang nk menulis ttg hal peribadi [just do with love is a personal blog], ttg pe ak buat & pendapat ak tentang sesuatu perkara.

ak terasa, penulisan ak dikongkong oleh pandangan sesetengah pihak. mayb ada antara kamu yang pernah baca entry ak suatu ketika dahulu, tahu ak seorang yang xsuka bila orang lain pertikaikan keputusan ak, samada hal study @ kehidupan. nasihat boleh diterima, tp, pertikaikan, sorry banyok ah`

ak aser lemas dengan blog ak sendiri sampaikan ak fikir benda yang xsepatutnya untuk ak pk. bila ak taip, ak balik kena pk, apa perasaan orang yang membaca, hati perut mereka, kalau boleh, mayb jantung, limpa, paru-paru, silap hb, parut orang pon ak kena amik kire, susah la susah.

ak suarakan isi hati ak. apa yang ak xboleh luah kat mulut, ak ckp kt sini. ak xpernah berharap mempunyai stalker yang prihatin terhadap kisah ak, andai perhatian yang sebegitu ak terima, terima kasih je boleh ak bagi. ak xpnah bgtau samada ak suka @ tidak, ak oke, tp limit ttp ada k, :)

tapi tolonglah, bagi kebebasan untuk ak bersuara dalam ruang ciptaan ak sendiri. jgn pertikaikan bentuk penulisan ak, isi kandungan, sebab, ini personal blog kawan. PERSONAL BLOG.

serious talk, i need my space, i really2 need it.

.jaga perilaku!.

topic hari ini : perilaku tidak semonggah di tempat awam.

nasihat : bercumbuan di tempat awam adalah satu perkara yang tidak sepatutnya dilakukan dan seharusnya pasangan harus mengambil kira faktor orang awam disekeliling yang beradat ketimuran.

akibat : akan dibaling dengan batu @ disergah seandainya terserempak dengan manusia seperti ... . :p

pengajaran : berhati2 jika pasangan anda seorang yang kuat melatah, hahahaha!

sekian terima kasih.


dari saya,

bukan pelontar batu dan penyergah, :))

Wednesday, October 7, 2009

.love letter II.

sayang, thank you 4 everything. please jangan merajuk. saya sayang kamu. kamu tiada galang gantinya. saya akan simpan kamu di hati sy smpai bila2.

sy perlu call out untuk contact kawan2 sy bila buat assignment, untuk tanya kelas di mana bila file kesayangan tertinggal [oke, ak seorang pelupa, dh nk abes sem still xbley ingat kelas kt mana], paling penting, saat gelabah di dalam bilik ketika keseorangan di rumah.

sy tekangkang sekali lagi, saya akan simpan kamu smpai bila2. jangan merajuk NOKIA sayang. love u.

tau2 je ak nk tukar handphone nih, uat hal ye.

Tuesday, October 6, 2009

.somebody call :).

sigh. hari ni 3rd day, handphone taboley nak call out.
even emergency call - yang kuar, check operator services.
ape masalah ni? nak kata credit xde, banyak lagi kot.

pftt!

Monday, October 5, 2009

.salam.

dah lama, bukan masa hari raya je buat ak terfikir, tapi bila2 pon. if ak, biasanya bila ak bersalam dengan orang tua, ak cium tangan mereka. if x cium pon, sekadar letak hidung gitu di tangan mereka.

ada certain orang ak tengok, bila bersalam, sekadar letak tangan orang tua tu di dahi mereka. if layan cite indon, lagi la, mcm2 gaya. apa gaya yang betol, ak pon xtau. tp, ak xtau nape, ak tetap nk tau. oke, google sat. :))

4 sure, gaya salam ni yang paling ak suke, hehe.`


ini azreen, ketika hari raya baru2 ni, sesi bersalam bersama mak long ak @ nek long dia. :)

Saturday, October 3, 2009

.apa? mahu matahari? pembersih? eh, pembazir tuh!.

ak mengenali seorang manusia, seorang perempuan, yang jika dilihat luaran, seorang pembersih, seorang pandai bergaya, sesuai dengan orangnya yang punya paras rupa. pada mulanya, tiada apa, hinggalah suatu ketika, naik nyampah pon ada.

oke, kita mulakan dengan tabiatnya yang satu ini. dia seorang yang gemarkan matahari. katanya, jika selalu ditutup langsir dan tingkap, cahaya kurang masuk nanti. dia juga pernah mengomel tentang sikap emaknya yang gemar menutup tingkap even di siang hari, tp, tindakan ibunya ak fahami. mayb kerana faktor rumahnya dekat di jalan raya, segala macam habuk emaknya cuba untuk hindari.

oh, itu perihal rumah dia, kita abaikan, berbalik pada yang asal. ak lihat perempuan ini ada sedikit baghal. tiap kali aircond dipasang, langsir diselak, tingkap dibuka berjengkal-jengkal. lepastu, si perempuan akan mengomel konon aircond di bilik perlahan dan mengatakan faktor biliknya luas bilik lambat sejuk sebagai alasan.

bg ak tidak, silapnya pada sikap dia bukak aircond smbl membuka tingkap dan menyelak langsir seluas alam. korang bayangkan la, mana tidaknya kadang2 ak naik geram. mana nak sejuk bilik dalam itu keadaan?

itu baru kisah aircond, belum kisah laptop. sebelum ini, selalu ak perasan, keluar laptop xbertutup. itu baru yang ak nampak, yang ak xnmpk? mayb lg la sebab bilik sentiasa bertutup.

itulah serba sedikit kisah ak sepanjang semester ini. tu baru sedikit, lepas ni, ak kasi up lagi. yela, nk cite kat sape lagi, kesayangan ak hanyalah blog yang satu ini. :))

sekian, terima kasih.

Thursday, October 1, 2009

.ini ke kawan?.

kita xboleh elak dari berdepan dengan manusia yang perasan. manusia perasan bukan sahaja dikalangan lelaki ttp juga perempuan. dari hubungan sebagai pasangan hinggalah hanya teman.

bila kita berkawan, kita bergembira, bergelak ketawa bersama, n kot ada masalah cerita sesama. ttp, mayb ada sesetengah beranggap kita jatuh hati sama dia. oh manusia, kenapa buat semua ini seperti susah shj? kalau berkawan, maknanya kita berkawan, kenapa nak susah2 beranggapan kononnya terjalinnya hubungan cinta?

kita senangkan hidup kita, kita fahami konteks apa itu kawan dan juga pasangan. begitu juga dengan si pasangan, orang itu berkawan, jgn la di tarik muka seperti si pasangan curang, walhal, mereka tiada perasaan. bila pasangan mengawal, hilanglah sebuah persahabatan.

ak mengarut? oke, ia akan jadi normal andai tiada yang berkerut. xkn setiap masa kehendak, kata2 ko nak orang turut. orang lain juga punya benda untuk dijaga; maruah dan hati perut.

conclusion : benda ni cukup simple. just trust. ko buat mcm biasa, ak pon mcm biasa. ko buat perangai semacam, ak boleh buat berganda punya masam. apa ak kesah? ko xde, hidup pon macam bese. ko ada @ xde, semua still sama. :))

Tuesday, September 29, 2009

.merananya hati aku.

terlalu baik, terlalu menolong orang maybe bukan sesuatu yang bagus untuk dilakukan. tp, bila terlalu membongkak, terlalu kendekut, kelihatan seperti bajet bagus sangat la pny orang. kesimpulan, apa yang harus dinyatakan? berkata A salah, B salah, apatah lagi C, D, E hinggalah Z!

orang memerlukan pertolongan, kita hulurkan bantuan. kita harapkan, baik punya balasan yang akan diberikan. niat di hati, oke la, bantu kenalan dan kawan, mereka kesusahan, tiada tempat perlindungan. skrg, apa ak harapkan hanyalah kebaikan, tp ko tau apa ak dpt? harammmm!

lihat luar, lihat dalam, bagaikan orang senang. tiada apa yang murah, hanyalah mahal. tetapi, masalah yang timbul, xsesuai la bak kata orang. orang percaya @ tidak, itu masalah korang, yang penting, ni ha, ak n adza yang bengang!

lepas satu, dua, ak nantikan yang tiga, empat dan lima. silap hari bulan, lama², sehelai sepinggang dibuatnya. woi, bawak barang sendiri tak boleh ke? tang perhiasan dia, semua la nak berharga, tang benda kecik, guna orang punya. mek, ko reti x jaga orang lain punya jiwa raga?

haih, nasib baik dah nak habis ini semester. if x, mau jadi gila. paling tidak, hambik ko penampor kat muka. moral of the story, jangan baik sangat dengan sape², kelak meranaa!

.rindu & benci.



RINDU UiTM DUNGUN


BENCI ECONOMY

ko boleh?

.demand lagi dan lagi !.

2 b honest, entry ni dah publish, draft, publish, draft, then ak alter. untuk kebaikan ak, dan orang lain. ai kan ramai stalker. :))

----------------------------------------

bila lelaki yang xberapa nak handsome berduit, confirm akan menjadi kegilaan. kadang², benda ni bagus juga, sbb, yang handsome + duit sedang² akn terpinggir, boleh jgk dipandang², disenyum²kan, :p.

ye, anda betol. hal yang sebenarnya, ak mmg demand, sbb tu ak menyingle hingga ke hari ini., tp, xkesah pon. ada 1 benda yg mmg ak demandkan untuk mencari next cowok, yang sangat ak tekankan. apa yang ak demandkan? oke..

♥ educated pny orang

ak perlukan orang berpelajaran berdasarkan pengalaman sebelum ini. ak penat untuk berhadapan dengan orang yang kurang pendidikan, kerana apa? kerana bagi ak, orang kurang pendidikan kurang memahami manusia lain, pemikiran yang berbeza + penjagaan mental pasangan yang kurang. penjagaan mental amat penting bagi ak, kerana, sebelum² ini, bila couple, confirm, mental akan terjejas. bergaduh benda xpatot, bercakap tanpa berfikir, bertindak melulu, ko kenapa wei lelaki?

dgn keadaan ak skrg dlm proses menghabiskan degree, sangat² nk pastikan, kehidupan time degree better dari diploma. sebelum ini, majority bf ak, orang biasa², dulu ak sangat open, tidak memilih, asalkan cukup menjaga hati ak dan menyayangi ak [cet, geli pny ayat, haha!].

ttp, sepanjang diploma juga, orang begini kurang memahami ak. ak busy assignment pon diganggu, esok nak exam pon ak xdiberi masa untuk ulang kaji. apa punya orang macam ni. itu baru sikit ak reveal, hakikat dia banyak lagi. ak penat deal ngn manusia macam ni. ak bukanlah manusia yang kejam, sekadar mencari manusia yang ada hati nurani.

pengalaman ak, semester akhir diploma, sentiasa ak sebut, kerana itu tempoh paling ngeri bagi ak. itu yang paling ak khuatir if one sweet day, benda tu berulang jadi lagi. siyes, i hate it!

Sunday, September 27, 2009

.sedih xpatot !.

esok dah nak balik melaka, hari ni still blur². bukak lemari, tgk baju, tutup balik, seret kuar masuk bakul baju bersih, xpon aser nk kasik masuk lam beg. barai² kan tshirt selai dua, konon nk lipat kecik² kasi muat lam 1 beg, then, sepahkan balik.

itu petanda, fatin nabila mmg seorang yang pemalas, :p. lagi² ak dalam keadaan perut tak ubah seperti si along tgh pregnant lima-bulan! kehulu kehilir, membawa perut memboyot, penuh dengan muatan nasi dan lauk pauk yang amat cemerlang gemilang terbilang lazatnya! hehe`

tadi, kot ak jela terlebih perasan, sbb, ak kan, mmg mcm tu, selalu pk melampaui batasan, haha. ak aser mcm si ibu sedih je tadi. ak yang sepatotnya pack baju, elok ngadap com nk beronline. slow je sore si ibu, "kemas la baju chik, nnt esok, jgn gerak lambat sgt, kang nnt ada barang tinggal". then, si ibu kuar, iron baju sekola adeq, tunduk je, pp tu merah je macam udang baru lepas kena panggang [shh, jgn gtau ibu ak! :p].

untuk esok, ak harap la, mata ni xla bergedik² nk limpahkan air. tau la, seminggu cuti raya, bergelen² air masuk dlm badan, tp, entahla, duamenjak tigamenjak nih, ak sensitif sket kot bab² family. asal berpisah, nak nanges, haihh, xpatot².

ishk, btol lah, mmg xpatot nanges. sbb, ujung minggu kang, ak jumpa balik family ak. berpisah 5 hari je kot, then family dtg mlc balik, hahaha.

Saturday, September 26, 2009

.padanla kosong!.

siyes, igtkan kot la com lab lembab @ com cc xckup ape yg patot utk loading blog ni, rupenya, sume list lam blog ni ilang, patotla kosong! if prasan, link belah kiri ni, yang family, friends, uitm, scippian darlings + bloggers kosong, benornya, dh xde add utk setiap link tu.

siyes skali lagi, terkejut oh! adeh, ampun utk semua, lama xview blog korang, sbb, xtau nk tekan add pe. xpe, slow² ak update balik, isi balik link kosong kat sebelah nih, haih.`

conclusion : kalo leh lempang blog ni, lama da bersepai gg. wei, ak garang oke! :P

Saturday, September 19, 2009

.raya! raya!.

i wish you all, a very happy and peaceful eid. may Allah accept your good deeds, forgive your transgressions and ease the suffering of all peoples around the globe. may that eid day brings lot of happiness and joys in your life.

salam aidilfitri, maaf zahir & batin. :))


regards,
fatin nabila baharum

Tuesday, September 15, 2009

.baik & buruk.

semalam, dua perkara baik & buruk berlaku. oke, start dengan yang baik.

baik : 2 dari 7 topic diterima oleh madam. thanks for those yang bagi comment, tp, yang diterima adalah "effect of eating pork" & "choosing a new pope". dua topic ini agak sensitif sbb melibatkan agama. classmate ak ada yang bukan beragama islam. so, bincang pny bincang, madam dah alter² sket tittle tu spy kelihatan lebih pasif.

ak bercerita kedua² ini dari sudut science, di mana pork tu sbnrnya berbahaya untuk dimakan oleh manusia. topic psl pope tu, sekadar nk tambahkan pengetahuan orang, knowledge, bukan bercerita ttg agama dia, tp, skdr prosedur memilih pope yang kita xpernah tau caranya. kedua² topic ni memerlukan ak buat research.

even nmpk mcm, "ele, ape pny topic la", tp, ikot ak la. lect da approve, ko nk ckp pe lagi? bukan ak mandai² pilih, dia yang pilihkan. yg bagi markah si madam, bukan ko yang dari dulu smpai sekarang, reti nk kritik je pe ak buat, sket² "ishk", sket² "ngarut la ko nih", xpon buat muka., nyampah oke!

tp, yang buat ak gedix, ak aser gatal nk tukar topic pork tu, dgn coke. sbb, if ckp psl coke, de kaitan ngn pork jugak. de byk contoh pasal effect coke ni, combination of coke & pork, coke & mentos, coke & & & & .. nnt i uat research lagi, k..

buruk : si adeq accident, genap 7 hari sebelum hari raya. dah la satu²nya adeq ak ada + satu²nya lelaki dlm family ak [kecuali si ayah], terkejut gile bab ak dgr 10 min before bukak pose smpai makan sekeping kopok lekor je, terkejut gile.

kata si ayah, si adeq cuba untuk memotong lori, tp, alkisah, nasib xde, xsempat abes potong then ada kereta dari arah depan. tp, alhamdulillah, umur panjang si adeq, selamat lagi, cuma kata ibu, kaki berjahit, muka bengkak + luka yang banyak. alhamdulillah sangat². ak jadi aser, nk balik cepat sgt, tp, kenapa la minggu ni jugak 4 test berderet nak datang nih??!

wahai adeq, akak² ko nih dh beli baju raya da utk ko, cuba buat prangai elok sket, nk raya kot. jgn la tergedix sgt nk beli mercun, mmg tuhan xkasik la tu ko beli mercun banyak². nk bg jiran ko pokak ke ape bakar mercun byk² tu. kang, suh doc jahit kaki ko kat moto terus baru tau. 3 arie lagi balik, mmg nak kena kasi lecture 28 jam kat ko nih. sume sayang kot, berderau darah + menanges achik dengar ko accident tau x!

harapan : perkara baik sahaja akan datang nanti. sangat² berharap.`

Saturday, September 12, 2009

.application @ fb.

ak suka facebook sbb ak peroleh sedikit keprivasian di situ. sikit jela, xla banyak. tp, keadaan kat situ lebih baik dari friendster. mcm ak pnh story mory b4, facebook tu, ak kawal ketat sket kan, yg berkenaan sahaja boleh access, nk elakkan masalah, terpaksa oke, bukan bajet artis.

friendster x, dh terlambat, jeboq2 manusia dlm tu. skrg pon, dlm usaha mendelete balik manusia2 xberkenaan dari friendster. well, ye la, friendster tu bukak since 2003, hambik ko, 6 taon lepas, form 4. time baru nk naik, budak2 lagi, org add, kite kasik approve saje, xpk pjg mana, galok kang! haha.

tp, 1 ak lemah sal facebook. awat la byk ngat application. xkesah if org nk maen, maen la. tp, xpyh la invite2 suh maen skali ke quiz tu, or join pape, xkuasa la nk approve nyahh, byk sgt. if sesekali xpe, tp, if dh nmpk gaya mcm ak xapprove tu, means ak xnk la tu, xyh la nyah anta byk kali kat mak, mmg mak xnk approve nyahh!


if ak clean balik sume request, xsmpai 2 hari, full balik 100. hadoi. ni skrg, kes funcheck n pickupfriends tu, xyh tagged boleh yang 2 tuh? nih pon, dh berjaya meremove mana2 yang agak nth pape. bkn ke, ada yang perasan konon ak admire dia. hallu, ak xvisit mana kot page ko, so, pelik la cmne nama boleh jadi top 5. moral of the story, tok sah caye la facebook tu sejibik2. nawok ke mu jah tuh, halloh laa.`

Wednesday, September 9, 2009

.help me !.

topic untuk 2nd speech ak direject. 5 topic ak anta, satu pon x di approve. cantik bentuk pangkah si madam letak kat tengah2 kertas ak, adoiyai. wahai subjek public speaking, kenapa anda menyulitkan lagi keadaan, susah tau nggak?

ni 5 topic yang ak kasi antar kat madam, tp, sume kena reject, aionoo..`

♥ student dishonest, a way to survive
♥ soulmate; do we have to demand?
♥ does look counts?
♥ dslr or just-point-and-shoot camera?
♥ mentality intelligences

ak xreti nk reka2 tajuk bila sampai bab buat speech ni. siyes, ak xreti nk buat2 cerita @ bercakap benda yang ak kena hafal. syumpah, ak susah nk menghafal. ak lg suka benda yang ak mmg dah tau, so, if ak bg speech, ak boleh bercakap tanpa perlu tgk kertas sgt & if lupe apa2 point pon, xkesah sgt sbb ak tau apa ak patot cakap seterusnya utk cover part yg ak lupa, [xcept certain terms yang ak mmg terpaksa sebut la].

sbb pe? ak boleh elakkan feeling nervous + tergagap mcm org-tua-baru-sudah-mandi-air-perigi-di-pagi-buta. ak aser, apa2 pon, sebenarnya benda tu simple je. so, kenapa nk buat dia jd complicated? musykil ak. nk topic benda yang interested orang nk tau. if ak nk, boleh je reka2 anta tajuk mcm "the best moment in my life" ke hape ke, tp, ak xminat kot nk cite hal personal, melainkan mood itu tiba2 datang.

haih. korang pernah ambik subjek public speaking? yang kena bagi speech lebih kurang 1o min, kot? topic speech xmemerlukan credibility ak sbg penyampai. if ada cadangan, bg eh, topic yang boleh buat orang BERMINAT UNTUK MENDENGAR. contohnya : kenapa wedding ring orang pakai di jari manis. haa, gitu la lebey kurang topic yang madam ak berminat.

sekian terima kasih.

.bila ex sudah berbini.

ya, mari kita ungkit kisah lama!! bukan saje2 nk ungkit, bersebab la kan. if ko prangai baek, xannoying, xde makna nk ungkit2 ni. if nk buat lagak bagai hero malaya terhebat, buat btol2, jgn smpai org nmpk ko mcm hero saregamapa, oke!

alkisah, ndw balik mlc tempoh hari, still dlm area kerteh, elok pulak queue kt traffic light, b'sblhn dengan unser co. minyak tuh. skali pandang sblh, oke, ak knal dua2. si pilot ialah bekas jiran, si co-pilot pula my ex. ak, buat xtau suda, ape heran.

yg kelakar, si angah dh prasan, "uits, dia nmpk ah", bila ak pusing, eleh, buat2 bz aaa, pndg sblh lain, tekan hp or pe bagai, kiki, lawak! ala, ada ak kesah? xpon. ilekla, ko mcm hero hindustan je, ak ni miss world, xkesah sgt la. acececeh`

eh, kesah jgk, ada yang ak herankan jgk. sbb sminggu sblm tu, ko sibuk call ak, sibuk msg ak. tibe2 rajin nk call tny khabar, rupanya ko nk pg seremban ada meeting ya. dahtu, pg jelah, yang rajin call ak bgtau date, bgtau dh smpai kt sekian sekian, ko pehal, nk jumpa? sorrryyyyy, xkuasa nk layan ko nyah,

ko tau kan, skrg ko dah bertittle lelaki orang, so? cuba jgn kacau idup ak lagi, boleh? ko buat hal ko. ko dh ada bini, anak, ak dh xheran pon. kisah kita dah lama abes, since bulan 4 2008. ko pon dah ada kehidupan ko sendiri, dah bahagia, xyh la cari ak.

ak xhingin + xjeles langsung dgn kehidupan ko, buat apa ko nak. sbb, ak yakin, kalau ak bersabar, ak teruskan idup ak dengan cara ak, buat yang terbaik, insya Allah, hidup ak akan lebih baik, diberkati + dirahmati TUHAN.

msg for u : dear shinbei, let by gone, be by gone. kisah kte dah habis. i cakap cara baik, u bukan budak kecik, u dah besar. u kena hormat family u. dulu yela, kita bercinta, skrg dh x kan. u dah ada wife da skrg, ada anak kecik lagi, u kena igt 2. jgn pk psl i, kehidupan i better skrg ni, if ada prob pon, i mmg XKAN cari u. take a good care of urself, k. :))

Monday, September 7, 2009

.21.


special thanks for those yang wish :

♥ family
♥ bff
♥ scippian darlings
♥ uitm members
♥ bloggers

:))

Wednesday, September 2, 2009

.kenapa student harus mengeluh?.

kita student, buat cara macam student. if kite orang bekerja, buat cara macam bekerja pulak. if kita bini orang, or laki org, kita buat cara mcm bini orang dan laki orang. [oops, lari topik sket, :p.]

balik pada asal, dah nama student, normal la if banyak assignment nk submit dlm masa terdekat, banyak quiz n test, presentation bertimbun2, itu normal kan, nama lagi student, so, kenapa nk kena kecoh2 bagitau sume tu, kenapa nk kena bising2?

dah nama lagi student, apa lg seorang student harus buat? penat, tension, NORMAL oke! itu life sebenar as a student. dok memekak, berkecah sana sini psl byk itu byk ini, annoying oke. boleh buat orang nyampah lak. ingat ko sorang ada sume tu, orang lain pon ada wei, cuma orang lain xkecah mana je.

pesanan : if xnk penat2, xnk tension2, xnk sakit2 atie, pg Quit la terus. senang, duk umah, makan, tidur, tengok tv, online, buat suke2 atie, senang, xdela kije menanti kannnn..

Monday, August 31, 2009

.kerteh - melaka.

alhamdulillah, harapan nak balik rumah, berpuasa dgn family tercapai. bersahur, berbuka, berterawih, sume bersama. perkara yang ak sgt rindukan nk buat bersama bila ramadhan. sbb, ak xdpt buat ni sume kt tmpt ak sendiri.

kt tmpt sendiri, ak pernah berbuka seorang diri, bersahur pon, kadang² bangun, terawih lagi laa. masjid yang xbrape nk dekat + ak xde transport sendiri. so, balik rumah tmpt ak lepaskan hajat ak sbb ak boleh buat apa yg ak selalu buat bila datangnya ramadhan.

3 hari 2 malam dirumah, mmg la xcukup. tp, atleast, ak dpt lepaskan rindu pada keluarga. plus, jumpe si azreen, dh setaon 6 bulan, tp, mulot pot pet, yg paham apa dia ckp hanyalah si mama. bila kita eja, dia tau untuk menyebut penuh perkataan yang dieja. yg paling suke, dia xpggl i atiii da, tp, aunty! berbunyi dah nnn tuh. :)

kejap lagi, dlm pukul 11 dah nk gerak balik melaka suda. mcm nk nanges pon ye, tahan tahannn. hehe. xpela, bukan lama sgt. 18 hari lagi, balik umah balik. raya! raya! :))

p/s : korang tau x, if lesen P dh mati, nk tukar pada lesen betol, brape lama tempoh max boleh kite delay sblm tuka lesen btol tu? yela, ak lesen P before ni, jgn byk tanya. umur ak xmengizinkan kot dulu nk belajar kete afta abes spm. :))

Saturday, August 29, 2009

.kerteh, i datang ni, :p.

alhamdulillah, selamat sampai kerteh 1240 tgh hari. gembira, nk nanges peluk ibu. ibu pon sama kan, kan? olololo. tunggu ayah plak balik kerja petang karang. suke². :D

bukak puasa nnt, ibu nk buat udang masak lemak cili padi + rebung. hope along pon dtg nnt ptg. dh lama kot xjumpa ramai², lagi² azreen terchenta, sonok!!! :))

nota kaki : aritu tgn kanan gatal² plak, mana kamu duittt? sape nk kasik duit raya awal sgt ni?? jgn buat ak tertunggu, pffhhh.

Tuesday, August 25, 2009

.xcited!! i sahur ya.

yeay! ak berjaya sahur bersama si adza kol 445, bangun goreng telor 2bj, n buat budu. even sekadar bersahurkan nasi + telur mata + budu / kicap, atleast, sahut tu! xcited! :))

b4 nih, susah kot nk bangun. 1st day, sahur mcD tgh mlm, 2nd day, terlepas n aser sedih sangat. 3rd day, smlm, smpai xdgr bunyi alarm, snooze smpai ke pagi, n arie ni. hehehehe`. ok, no more lapar2 dlm kelas, insya allah.`

yeay, xsbr nk balik kerteh. leh sahur ngn ibu, ayah n alif. :))

p/s : mata kanan ak bergedik dr smlm lagi. gedik xhengat. sape rindu ak nih? sape yg bakal ak tgk nih? :p

Monday, August 24, 2009

.cinta dewasa bukan seperti puppy lover.

"awk, sy akan sentiasa bercakap tanpa henti, tetapi, if btol awk chenta sama diri ini, awk akan paham apa sebenarnya yg sy omongi!"

kalau dahulu, lelaki itu bergaya seolah dia cinta dan sayang pada si gadis. si gadis cuba menerima dan sampai satu ketika si gadis sayang kepada si lelaki. slps itu, si lelaki tidak bersikap begitu lagi, seolah penting xpenting shj. si gadis menyedari, hampir 2minggu lamanya, kemudian si gadis mula pasang niat untuk bawa diri.

teman kpd si lelaki, bercerita konon, impian si lelaki sekadar mencari stok bini. terkejut dgn istilah "stok", si gadis mula menjauhkan diri. lu bajet lu sape bro, stok bini? ape lu hebat sgt?? haisyooo~! si gadis merasakan, itu yg terbaik pernah terjadi kerana, si lelaki pon, xde tunjuk sikap macam mencari.

beberapa hari lalu, si gadis ada post something di blog ini ttg sikap si lelaki, konon sengaja melakukan itu dan ini supaya si gadis melepaskan si lelaki. si gadis dh musykil, xde angin, xde ribut, hujan tibe2 datang di malam hari. n hari ini, si gadis ketemu sama bukti!

si lelaki rupanya sudah punya pacar si dewi sejak berbulan dulunya lagi. so, si gadis musykil, awat si lelaki behave spt single ketika berYM tempoh hari. abes berteka-teki, si gadis dan lelaki beromongan di YM untuk kesekian kali. ya, nk kata dh settle, mayb xlagi.

tp, xpelah. asal si gadis harap si lelaki tahu dan coba utk faham maksud kata2 si gadis. yelah, sibuk taip msg, smpai xbc ayat si gadis kan. tp, si gadis relax je rasa diri ni, sbb, baguslah, alhamdulillah, finally, si lelaki dh berjumpa jodoh hati. cuma si gadis harap perkara ini xberulang lagi pd another dewi. :)

nota kaki : andai entri di baca si lelaki, si gadis mau si lelaki tau, tipulah si gadis xsayang sama si lelaki. tp, si lelaki xharuslah menyalahkan si gadis atas apa terjadi, kerana si lelaki pon byk ignore2 kan diri tempoh hari.

cuma, if si lelaki nk tahu juga ttg perasaan hati ini, si lelaki harus tau. bila si gadis menyayangi dan mencintai seorang lelaki, si gadis xkan berikan hati tapi prinsip diri. dan sekali si gadis menyebut ttg prinsip diri, itu bermakna hubungan kita xkn lama lagi.

sila lah tanya pd bekas teman lelaki, gimana caranya si gadis membawa diri ketika menjalinkan hubungan bersama mereka ini. berbeza sih! dan tanya mereka lagi, bila si gadis mahu membawa diri, perkara apa yang pertama kali akan dikatakan di bibir, hanyalah PRINSIP DIRI.

kerana apa prinsip? kerana si gadis tahu, sudah sampai masa si gadis harus bertindak sebagai diri sendiri, tanpa perlu memikirkan orang lain punya hati! sudahla si lelaki, kamu suda punya dewi, usah di ungkit kesah chenta dulu hari, sy tetap bawa diri dan kamu jg tetap bersama si dewi.

lihat, lihat, masih ada senyuman di bibir ini! final say, u mean nothing. :))

Sunday, August 23, 2009

.puasa datang lagi dengan ...

semua balik berjumpa family untuk meraikan 1st day ramadhan bersama. ak di sini, mujur ada si angah merajinkan diri turun ke melaka, menemani si adeq. 1st day pose, tadehal krn sempat bersahurkan doublecheese mcD dan berbuka dgn lauk cekik darah pny penjual, tp, seb baek sedap, n alhamdulillah.

untuk 2nd day [hari ni], berangan, bercita bkn main, beli ayamas drumment & chic wing, sosej, telur, milo n bagai mcm, [nafsu pose kannn]. alih2, bukan bangun sahur pon. si pesa dah call kejut, ak lak mamai xmamai, lelap balik, tp dan gak pk, kot si angah yg bangun jap g. sedar2, kol 6:10 dah weiii!

nk xnk, smbg tido, bangun kol 9 lebih, perut dan start terasa lapar. dan akhirnya, nak xnk.... smbg sendiri ayat eh! :))

Friday, August 21, 2009

.salam ramadhan.

Dear all of u

Hope you forgive me if i have mistake. begging ur apology, as the fasting of Ramadhan 1430H begins. i do pray people of all faiths may come to appreciate this precious wisdom of the Qur'an. and when next month's moon appears, and the muslim world celebrates Eid Fitri, we may also celebrate the revival of our hopes for peace throughout the world.

regards,
fatin nabila bte baharum

---------------------------------

"bila tuhan cepat mengabulkan doamu, maka DIA menyayangimu. bila dia lambat mengabulkan doamu, DIA ingin mengujimu. bila DIA tidak mengabulkan doamu, DIA merancang sesuatu yang lebih baik untukmu. oleh itu, sentiasala bersangka baik pada TUHAN dalam apa jua keadaanmu, kerana dia lebih mengetahui segalanya, lebih pada kamu."

Thursday, August 20, 2009

.fitnah & hipokrit.

sama teruk, sama menjengkelkan! kenapa harus bercerita sakan ttg seseorang,, walhal seseorang itu lgsg xmengenali sama anda. kenapa nk kena berfikiran mcm minah indon dlm sinetron yg ntah pape tu, sdgkan anda dihantar ke sekolah, belajar tinggi, tapi masih mengekalkan fikiran yg bodoh begitu.

menjadi hipokrit pula, perlu ke. bila bersama orang mcm ni, behave mcm ni. org mcm tu, behave mcm tu. harus ke show off? xperlu kot. tidak punya identiti sendiri, berlumba ke arah sesuatu yang xmendatangkan faedah. xada guna utk show off andai xpunya identiti tersendiri. ak hormat kamu? mestilah tidak, ak makin nyampah sama kamu.

ak perlu kamu? hello, tolong sikit, langsung tidak oke! tanpa kamu, ak boleh hidup dengan aman dan damai. apa ak kesah andai ko tiada, ak masih punya family, punya kawan baik yg gile punya kentang dari dulu sampai skrg, bersusah bersama, bersenang bersama. andai kau rasa, ko harus berada di level sekian2, silakan. sikit pon ak xterkilan!

jgn lupa, fatin nabila kan punya hati kental. apa org buat, buat la. taburlah fitnah andai anda rasa bersedekah pahala itu bagus. dan jadilah hipokrit, show off la selagi kau mampu, asalkan pelajaran ak lebih bagus dari kamu.

p/s : apa kelas berlumba menunjuk harta benda, sdgkn ko xtau ke, ak berbangga kerana tahap pendidikan ak lg tinggi dr ko?? ak BUKAN BERLAGAK, tp, utk menyedarkan ko, HARTA BENDA XBERNILAI PADA MATA AKU KECUALI HARTA ILMU YANG KO ADA! stkt nk berlagak pkai itu ini, xkesah oke! ak lg respect kwn2 ak yg pentingkan pelajaran dr rete mcm ko!

Tuesday, August 18, 2009

.birthday along & alif.

birthday si along & si adeq.

18.08.82 - di mana ada along di situ ada azreen.



18.08.95 - si adeq. latest pic dia, time convo ni je kot.


happy birthday. god bless both of u. :)

Sunday, August 16, 2009

.entry paling panjang!.

3 perkara yang membengangkan aku yang dah sedia bengong hari nih.

PERTAMA menerima call dr si madam ai ai [penjaga area umh ak nih merangkap bendahari, kot?], mahu ketemu katanya. ak turun & turun tangga, amik ko. ayat dia sedap je ckp. mcm mana? nih, mcm nih.

dia : itu hari aa, u kasi sama landlord 1 bulan shj deposit ka?
aku : yes. he ask me to give him 1 month deposit, 1 month payment ini bulan and deposit api air. total rm1500.
dia : dia call sama sy baru td. dia nak u bayar deposit lagi sebulan. mana ada deposit 1 bulan, biasa kita collect 2 bulan maa.
aku : haiya. mr tan didn't say anything pon. he text me saying that only 1 month deposit. i dah bayar, then dia bagi resit lg, xada ckp apa2 pon, xckup ka, apa ka.
dia : deposit api air u kasi dia berapa?
aku : rm300.
dia : yg itu dh ok la. skrg ni, kita mau u bayar lagi sebulan deposit, another rm600. u duduk berapa orang?
aku : 3 orang, y?
dia : if u duduk lg ramai, lebih dari 6 orang, kita mau kasi naik sewa.
aku : before ni, mmg 3 orang pon. don't worry la bout that.
dia : i bagi u tempoh, u kasi bayar lagi 1 bulan deposit. if u byk prob, landlord mau u all keluar dari rumah tu.
aku : i pelik la. why don't landlord call me? he did have my number. if anything, u better ask him to call me la, contact me personally. i yang sewa rumah dia, dia tuan rumah.
dia : ya la, skrg, tadi dia call, dia kata suruh u deal dgn i sj. mcm ni, bila u dh cukup duit, u bg duit tu pada i, nnt i kasi sama dia.
aku : nnt2 la.
dia : u jgn nanti2, nk cepat.
aku : yela, i kena confirm juga dgn landlord, is it true dia nk another 1 month deposit.

xxx perbualan bersama landlord, mr. tan terbaik! xxx

tan : hello. yes miss fatin. ada apa?
aku : u ada apa2 mslh psl rumah nk ckp ngn i?
tan : u duduk rumah, mana i tau apa mslh rumah.
aku : i mean, byrn deposit semua ok? any prob? ada xckup?
tan : i suda kira dpn u aritu, cukup2 aa miss.
aku : td, ada chinese lady kt bwh tu, mintak i byr deposit lagi sebulan.
tan : oo, madam goh aa?
aku : yes. goh.
tan : dia mtk deposit sbb dia mau itu commission.
aku : commission ape?
tan : itu hari, dia introduce u dkt i sewa umah i. so, dia mau commission. i xkasi lg sama dia. i kata u byr deposit sebulan shj.
aku : owh. if mcm tu cerita, that's not my problem. i dah bg u mcm yang u mintak.
tan : xpa, xpa. dia cari u ka?
aku : yes. dia suruh i jumpa dia kt office. dia kata u suruh dia mintak. dia kata, byr a.s.a.p.
tan : itu macam ka? hmm. apa2, mcm ni la. u tunggu i call u. u deal dgn i.
aku : mmg i nak mcm tu. i penyewa, u landlord. ada apa2, i nk deal ngn u sahaja. i xnk ckp @ deal dgn org lain kecuali u.
tan : oke2. i paham2.
aku : lgpon, i student mr tan. i bukan dh kerja. senang2 tgh bulan nk mintak i byr deposit lagi. belajar pon family tanggung. i xamik pinjaman mcm yang u kata budak2 uitm lain yang kaya tu. [kaya ptptn wei dieorg tuh!].
tan : ya ya, i paham. u all student lagi.
aku : i hope u boleh consider la. jgn la keep asking for money.
tan : ok2 aa, i paham. xpa, xpa. nnt apa2, if dia call u lagi, u call i bgtau aa.
aku : ok. thank u so much mr tan. god bless.

conclusion : madam ai ai, pandai2 mintak duit dgn ak, padahal ko nk duit komisen ko kan! suka2 hati, nk bg lecture kt aku psl umah. woi, ak sewa umah ko ke? ko tuan umah ak ke? ko xdpt komisen ko, deal ngn mr tan boleh? bukan dgn ak. ak bukan cop duet, ada paham? i'm not stupid enough to believe u wahai madam ai ai @ goh!

KEDUA dengan kesempatan broadband yang ada, ak mengconnectkan ym bermula di petang hari. dan2 je time maghrib nk sampai, ada manusia ber'id' fiq_ato [sila add ye kawan2 sume jika anda gersang], berlucahan di ym ak. gila? ak rasa ya. dia tido di petang hari, bangun menjadi gila. haih, selamatkanlah manusia bernama Ahmad Taufiq Osman itu. entah btol or tidak, kesian la mak bapak ko lahirkan, besarkan, dh besar, mcm ni jadi. xpercaya? moh ak upload coretan barang sepatah dua kata ketika di berlucahan tadi.


KETIGA di kala point ini ditulis, ak masih menerima msg2 di ym dari seorang lelaki ini. ak musykil. ak xtau la dia ni manusia yang mcm mana. dia suka misscall ak di waktu yg xsepatotnya, time ak tido = time anda sume pon aser xpatot diganggu! ak menegur, dan menegur, n ayat dia buat ak terbahak. jap2, lihat di bawah, ak kasik upload pic lagi.! :p


ak pelik weyh! ak bukan la mcm pompuan lain, yang terhegeh nk angkat phone call, reply msg, comment kt friendster mcm pompuan lain. aser megah la tu, konon, bajet ramai orang minat? tp, ak xkesah. itu hal ko. yang penting, ak xtermasuk dlm golongan pompuan2 tuh. ak idup dgn cara ak, ak biarkan tuhan tentukan apa yang akan jadi n seboleh mungkin ak nak jalani kehidupan normal, tenang, aman tanpa sebarang gangguan. ke ko bengang ak xberapa excited berkawan dgn ko mcm org lain? ngeh ngeh ngeh

secara keseluruhan, boleh paham x aku bengang nihhhh?? kuat btol dugaan ak semester ni. dari minggu pertama masuk, xpernah sudah. ak penat oke, cuma ak xtau nk luah mcm mana. ak xsuka bercakap ikot mulut andai ak penat belajar. ak pnat, ak pnat, n ak pnat sangat! ak sedih..!

economy, dh sebulan lebih belajar, satu xmasuk kepala. quiz pon, jawab xjawab je. account, ak xtau apa ak buat kt kelas. menonong tgk si lecturer conteng2 papan putih tu. langsung ak xtau, mcm mana boleh jadi itu dan ini. public speaking, ak lgsg xhafal sepatah haram, esok present. s

.entry sabtu tersalah set publish ahad.

nasib baik si angah merajinkan diri walaupun kekontangan di tengah bulan, menjenguk si achik yang keseorangan di melaka. ditinggalkan oleh 2 orang teman serumah yg masing2 pulang kerumah menjenguk family dan dan dan ... entah~

berbreakfast pagi dgn 2biji telur separuh masak. terasa mcm sedap, sbb, dh lama kot xbuat mendalah nih. hari ni baru menjadi, if x, telur terlebih masak dh boleh buat telur org kawen da. hari ni, dan2 je, tau ak sorang kan, xbuat psl pon, good egg. :p

masih menunggu duit yang entah bile nk mengunjungi ak. ak nk beli tilam oke. katil beli suda, tinggal tilam n langsir bilik ni je. duduk umah bekas non muslim duduk, nk pegang langsir, euww, geli ya kawan2. ak asyik dok terbayang je, mamat tu balik mabuk2, then berpaut kat langsir + kot ada cairan kuar dr mulut elok melekat kt langsir tu, ko boleh bayang? hehe.

assignment byk gile menanti. uitm, jgn gatei nk cuti, ak penat oke delay2 assignment [bajet buat la, haha]. ak nk present speech ni [konon!], pastu nk antar assgnment eco lg nih, biarpon tiap kali masuk kelas eco je, ak tido. nk ngadap muka pm razak sbb acc peberet subj oke w'pon ak jarang salin pe dia ajar + tgk sample jwpn je dr si senior, hehe. n mcm2 lagi, ak syg uitm nih, xtipu wei!:)

nota kaki : ada satu part dinding bilik ak pecah2 gitu. owner tutup dgn lekatkan tikar gotah kt bhgn tu, tp, ak cabut sbb dia kuarkan bau. tp, bila dh cabut, terserlah betapa xmenawannya dinding itu. xkn ak nk plaster balik kot dinding tu, mak xkuasa nyah! tutup dgn wrapping paper, aci?

Saturday, August 15, 2009

.udah le tu berchenta'ik.

lately, si kawan A dan D, bercerita ttg masalah hubungan mereka. si kawan D dh selamat da berputus hubungan dengan sang chenta. tinggal si A pula, masih terpinga2 mungkin, memikirkan jalan yang terbaik utk dirinya. kalian mahu join da club ke hape wei?

ak? dengan jalan ak sendiri. buat hal sendiri, kerana ak aser itu yang terbaik. memilih itu perlu, sbb ak serik dgn pengalaman dahulu. kenapa nk terlalu cepat dlm mencari, ak biarkan dia dtg sendiri. even dh setahun 4 bulan, ak bersyukur ak masih punya kawan yang sentiasa di sisi.

weekend plak dtg lagi. untuk sabtu & ahad, ak keseorangan. phh, ayat xhengat, geli2! :p. 4 sure, xsbr menunggu bekas tuan umah refund deposit api air rm180, ko boleh kasi? :)