Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)







Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Thursday, April 9, 2015

703 : IMY Nenek

malam ni teringat sangat kak nenek limah. nak kata sepanjang nenek hidup aku rapat dengan nenek, xjugak. mayb time aku kecik, ingatan xkuat, setakat aku ingat ada atok mansor (ayah), atok yunus (ibu) & nenek limah (ayah). nenek birat (ibu) meninggal time aku kecik lagi.

nenek  limah meninggal time aku darjah 6 & aku ada depan nenek time nenek hembus nafas terakhir. mayb sebab sepanjang hayat aku nampak nenek, tu selalu teringat.  

time kat madinah aritu, selalu doa mintak nak nampak nenek limah or jumpa sesape yang iras nenek. aser rindu sangat time tu.

alhamdulillah, makbul, nampak yang seiras nenek dalam Masjid Nabawi

time tu nampak ada orang tua iras nenek version minnie mouse (act dieorang tukeye, pakai tudung putih & ribbon pink). ada orang tolak dia atas wheelchair. masa tu ibu yang cakap "tu macam nenek limah". then gelak2 lagi sebab geng2 dieorang memang comel pakai ribbon. afta isya' prayer memang sesak nak keluar so follow la slow2 belakang wheelchair. ak perasan nenek tu nak air, ala, majority siapa yang ndw keluar dari masjid mesti nak minum air zamzam.

kebetulan time tu memang aku dah amik siap2 sebab selalu aku amik cepat2 lepas kuar saf, bawak segelas, nanti jumpa ayah, pass kat ayah kat luar. tengok nenek tu banyak kali nak amik xdapat full, berapa kali yang tukang tolak tu pegi xdapat, then aku bagi air tu kat nenek limah. lepas bagi aser sebak sebab dapat tengok muka tu depan2. rasa rindu sangat.:(

betol2 sebak, sedih xleh nk cakap, besarnya kuasa Allat S.W.T tu. lepas rindu nak tengok muka nenek.

last mimpi nenek, nenek dah uzur sangat, tua sangat, macam dah umur 100+, nenek mintak tolong pimpin tangan nak pergi amik semayang. lepas amik semayang nenek mintak tolong pimpin masuk masjid, then aku terjaga.

xtau kenapa, aku rindu nenek. 
insya Allah, nenek baik orangnya. 

dulu kecik2 nampak nenek selalu duduk kat kerusi depan rumah, tunggu anak cucu balik. esp hari raya, nenek tido lambat. aku memang takot tido kampung gadek dulu, sebab rumah tu besar, so, selalu perasan tengah malam nenek bukak selak pintu depan, tolak grill n pandang luar. tiap taon biasalah mesti ada cucu2 yang balik lambat, sampai tengah malam.

ingat ada sekali tu time nak raya, nenek selsema, then mayb deria rasa nenek untuk masin tu kurang. time tu ada panggang daging salai. benda tu dah masin dah, nenek kata xaser pape. memang la nenek xrasa oi sbb selsema, deria pon ilangg. haha.

nenek sapu umah style duduk. nenek ada banyak ubat expired, mesti nenek xprasan sbb nenek xnampak + tinggal sorang2, sebab tu nenek sakit. mata nenek biru. xtau la nape biru xpernah tanya. nenek simpan duit kepuk2 dalam almari bilik atas, i saw it nenek ! hahahah.

aritu alif cerita kat ibu ayah, katanya dia mimpi ada orang tua datang dari arah belakang umah makcik n jalan kedepan. nenek tanya adik umah siapa, n alif jawab tu umah ibu ayah.

nenek ke tu? cari umah xjmpe ke? sorry la nenek, anak cucu dah tobang pokok rambutan, manggis, umah asal pon xdo dah ha, sume umah jadi batu. umah makcik minah samo macam dulu. tapi pokok klapo ado laie, berjaso ha. atin selalu minum air kelapo. terima kasih la nenek atok tanam macam2 pokok dulu, meraso maa

alahai, rindunya nenek.

atin doakan supaya nenek tenang kat sana, malam ni atin teringat nenek sangat. i miss you.

al fatihah.


:(