Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)







Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Saturday, August 27, 2011

salam aidilfitri

selamat hari raya, 1990

nah, pantun hari raya dan baca ikut kefahaman masing² :p :

Kelantan
Make ikke cicoh budu
Jange lupo tamboh satar
Kelik rayo taksir laju
Nanti rayo dale sepita

Terengganu
Makang ubi jamang jepong
Makang kepok cicah cuke
Bulang pose mung bengong
Bulang raye mung gile

Pahang
Sepadan Pahang ada kasino
Nasi dagang ikan patin
Jange mu masam muko
Raya makan rendang sadin

Johor
Cegitu cegini awak suke ek
Awak suke kite tak suke ek
Esok luse hari raye ek
Sama-sama bersuke rie ek

Melaka
Hawau kau berak merate
Kaki bengkak ulau patok
Kalu balik naik kerete
Jangan pandu kalau ngantok

N. Sembilan
Masak lomak cili api
Campo dongan ! daun turi
Hari rayo kolumpo sopi
Tinggal penyamun dongan pencuri

Selangor/K.Lumpur
Wa cakap lu wa tak tau
Tapi wa tipu sama lu
Raya jangan buat tak tau
Angpau ada bagi gua dulu

Perak
Gulai tempoyak ikan mayong
Deroyan busok tebok tupai
Pandu hemat ingat kampong
Asal teman selamat sampai

Kedah
Aloq Staq terketaq-ketaq
Lapaq perut makan pau
Macam mana tak ketaq
Kena paksa bagi angpau

Penang
Nasi kandaq kedai mamak
Anak mami juai pesemboq
Lepas raya usah dok triak
Kalu ceti mai ikut dapoq

Perlis
Padang besaq kecik aja
Tempat siam lalu lalang
Hari raya kita berbelanja
Jangan sampai menambah utang

akhir kata ..

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir dan Batin
Hati-hati di jalan raya

Regards,
Fatin Nabila Baharum

Thursday, August 25, 2011

mimpi penghujung ramadhan

disebabkan semalam langsung ak tak boleh tido, so buat la ap patot. dari benda paling lagha layan youtube sampai la benda paling baik ak buat. buat itu xlelap, ini xlelap, last2 afta subuh jugak baru boleh lelap. bila lelap, dapat la mimpi..

mimpi yang xpernah ak mimpi sebelum ni. ak mimpi ak lihat banyak sangat kalimah Allah s.w.t di langit. 2 langit yang ak lihat; langit cerah (siang) + awan nipis tapi cantik sangat susunannya dan langit gelap (malam) tapi ada cahaya oren sikit.

di langit cerah, kalimah allah s.w.t terbentuk dari awan nipis, di langit gelap, kalimah allah s.w.t seakan terbentuk dari cahaya oren dan kalimah allah s.w.t bertaburan di langit..

bangun tido terus sebak.. allahuakbar :'(

Kami akan memperlihatkan kepada mereka tanda-tanda (kekuasaan) Kami di segenap ufuk dan pada diri mereka sendiri, sehingga jelaslah bagi mereka bahwa al-Quran itu benar. Dan apakah Tuhanmu tidak cukup (bagi kamu) bahwa sesungguhnya Dia menyaksikan segala sesuatu.
( Fussilat 41: 53)


Tuesday, August 23, 2011

dabdipduu duuuuit raya !

angpau raya cina yang lepas ihsan en baharum -.-"

last dapat duit raya time raya cina. lagi 6 hari lagi nak raya. so, hari ni dah dapat *duit raya* first batch, haha, waklu :p. siang tadi bertemankan ibu dan ayah, ber "ngejah sikit bohh" di kuala terengganu, dan akhirnya fatin nabila berolehhhh......

1000 :)))

yeay, duit raye, yeay, yeay, yeay ! terus ada lintas langsung dalam hati berhajat nk pg hantar iphone kat machine, sekali, terus hp sekarang buat onar ! signal full bar elok je, tp msg xbley call xbley. bila dah boleh, sekali call, speaker dia rosak yermmm, sampai skrg nak onphone ngn mky pakai handsfree, sampai hati handphone ni tau T_T.

"duit raya" pon, masuk bank. xsempat nak merasa pegang, awal² ayah cakap, "duit masuk asb".. ibu yang baik hati banyak kali cakap, bagi la achik sket, bagi la achik pegang, pastu baru la dapat beberapa keping untuk diboroskan. 

kehadapan along ku khairunnisa, seandainya dikau membaca, xpe, dengan along boleh bertoleransi sebabnye anak pon 2, persaingan sengit antara aunty dengan ajin n damien, tapi kalau lebih, aaaaaaaminnnnnnn, dengar cite weststar bagi duit raya kan kan ? hahaha :) tetapi, kepada angah ku nurul nadia, taon ni duit raya jangan kurang, maintain xpe, lebih lagi bagus, kurang no no no, if kurang, haaaa, jaga jaga handbag tu, jaga jagaaaa, hahahaha !

Monday, August 22, 2011

❤❥❤❥❤❥❤❥❤❥❤❥❤❥❤


Love is always patient and kind. Loves is never boastful or conceited. It is never rude or selfish. It dose not take offense and is not resentful. Love take no pleasure in others people’s sins, but delights in the truth. It is always ready to excuse, to trust, to hope, and to endure whatever comes.
- Nicholas Sparks, A Walk To Remember -


Sunday, August 21, 2011

( VIDEO ) Pemeriksaan JAIS di DUMC


Video Thanksgiving Dinner di Hall 3, Damansara Utama Methodist Church, 3 August 2011.



kes penggunaan nama Allah untuk orang bukan Islam pernah jadi isu suatu ketika dulu. aku bangkang. bagi aku, nama Allah s.w.t adalah kepunyaan dan hak milik orang Islam. aku tak pernah lihat kita orang Islam menyebut nama tuhan mereka dan menggunakan nama tuhan mereka untuk majlis kita, kepentingan kita. jadi aku terfikir, kenapa mereka beriya nak guna semua *hak* orang Islam untuk agama mereka ?





Allahuakbar
Allhamdulillah


both terang² ada nama Allah s.w.t dan perkataan ni digunakan dalam majlis ni for noooo reason. alasan aunty baju hitam, "this word is not being banned by the government, we all free to use the words" .. see, tak perlu salahkan sesiapa, kasi selidik tengok mana punca.

tengok dan lihat mana unsur serbuan ? tengok dan lihat setakat mana pegawai JAIS berdiri ? dalam dewan ? hanya luar dewan setakat pintu untuk sekian lamanya. tengok lihat dengar pengakuan muslim pada awal² sekali atas stage yang mengaku sekadar membelek melihat membaca quran tanpa memahami maksud sambil gelak kecil dan bercerita perihal dia dibesarkan dalam keluarga muslim, jadi ? siapakah dia ? bukan islam ?

salah ke JAIS nak lindung agama islam ? kat mana salah JAIS untuk elakkan kes murtad orang Islam ? pernah nampak lihat dengar orang Islam panggil non muslim masuk masjid buat majlis nyanyi² siap bercerita bagai pasal pegangan agama masing² suatu ketika dulu ?

masing-masing dah besar boleh fikir :) aku tak cakap pasal politik, tapi aku bercakap pasal agama. agama kita, agama islam. kalau sekalipun aku tak sempurna, kalau sekalipun aku masih punya dosa, seboleh mungkin aku mengharap islam yang lain menjadi hampir sempurna, mempunyai ikatan yang baik diantara satu sama lain, kerana dengan adanya meraka ini, aku yakin semua akan menjadi insan yang lebih baik dari sebelum ini.

ingat, kalau orang tak kacau kita jangan kacau hak orang. ingat, jangan lupa asal usul dan ingat hormat kehidupan orang lain. dan jujurnya, aku rasa sedih di hujung video ni. dah, aku tulis dengan aman, bacalah dengan aman dan hati yang tenang :D

Saturday, August 20, 2011

Mizz Nina ft Flo Rida - Take Over Official Video







mizz nina tetap ohsem :D
even autotune, oke je.. bagi ak laa :)

nemonemonemo

kau yang tak pernah tahu tentang kami ketika kau tak wujud dalam cerita kami,
aku sudah ada dia. 
( rozanna rizwan, 2011 )


tak perlu bersusah payah memikirkan meluahkan mengekspresikan idea. wajah itu terlalu busuk untuk ditatap sebusuk hati. tak perlu berlindung disebalik niat untuk membantu menolong. dendam aku tak kan pernah sudah walau sejuta kebaikan yang diberi selepas ini. akan aku ingat walau aku sudah bercucu bercicit suatu hari nanti. dan bila sampai masa, kau akan merasanya. aku akan menunggu saat itu, kerana ketika itu aku akan sentiasa tersenyum mengenangkan betapa percayanya aku pada karma itu tidak sia-sia
~ with love, fatin nabila :) ~

Thursday, August 18, 2011

happybirthdayhappybirthday !


semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki .. :)
semoga sentiasa cun n handsome .. err, handsome ke dik ? haha.
semoga sentiasa dirahmati allah s.w.t, amen ~

ni umur brape ntah both nih.. :D

sweet 29 & 16 .. btw, along n adik saya share tarikh lahir yang sama :) 18 August..

march 3rd, 2011 :)

gatal yermmm

semalam orang tu cakap, tangan dia gatalll sangat katanya.. 
hari ni, ehermmmmmm, tangan i pon gatal laaa :p. 
hai mky yang handsome, haha * hugs *


p/s : walaupun kita jauh, xpe, yang penting, cimb ada di mana2 sahaja :p :p :p

Friday, August 12, 2011

soo horrible -.-




" i miss him, i miss him deeply, but like i said before, a day from now, maybe two days from now, the whole world will forget, nobody will care "

-Tariq Jahan, father of Haroon Jahan, 21, speaks of sadness at sons death in riots. His son died trying to defend the mosque against looters.


al - fatihah ~

Thursday, August 11, 2011

RM 1

pagi semalam afta sahur first time tak tido balik, bese main redah lepas makan tido, tu pasal pose dah 10 hari berat maintain. a'ah, maintain buntal, bukan maintain selim ke ape T_T. tak tido teman ibu cari gambar lama ibu zaman muda remaja gitew. haha, psl gambar tu nak buat entry lain, mmg taboleh tahan la, gelak tak hengat esp jumpa gambar si adik terselit time dia kecik dimana leher pon xde, sadis, hahaha.

godek sampul tu, godek sampul ni, jumpa duit lama seringgit. tapi siyes, kenapa ak xtau pasal design duit seringgit yang ni. siyes xtau, ketinggalan zaman betul -.-". tak percaya, terus google, pastu baru percaya, mmg wujud design duit seringgit yang ni.


yang aku tau design yang bawah ni je. sebab, entah, mmg ak xtau, hahaha. siyes, tak tawuuu 
* mulut muncung gedik² mintak penampor * :))


aku sorang tak tau ke or ad orang lain yang xtau ?
 wahai lynn azlin my peberet, mu tau tak duit seringgit yang ni ? 
mu jangan tipuuuu, jawab jujurrr !! 


still xcaye, kenape aku xsedar wujud duit ni ? hahahaha, kesiann. 
tapi sekolah dulu cikgu xde tunjuk pon. ishk..

Wednesday, August 10, 2011

Heartless Robbery in London Riots !!!




video menunjukkan pelajar Malaysia Muhammad Asyraf Haziq Rossli selepas dibelasan dan disamun perusuh di London semalam. Pelajar berkenaan yang mengalami patah tulang rahan dan gigi ketika keluar untuk membeli juadah berbuka puasa.

kutuk malaysia negara tak bertamadun, dah ni jadah eh ? tamadun sgt orang dia ? bersyukurlah kat malaysia if ad pape , polis ada jaga kat memane, even mata kasar nampak polis jahat, baik polis ada dari xde. hermmm`


baca comment ni kat youtube buat ak pk, if btol, kat malaysia pon Macam ada pemimpin yang akan buat camni someday if depa dapat jadi perdana menteri la :)

Tuesday, August 9, 2011

loghat terengganu itu indah

ihsan : nanya @ agah @ angah

yang pure bandor confirm tak paham, haha. bagi aku, dialek terengganu unik kot, beza dengan kelantan, terengganu suka tambah G dekat ending N, kelantan tukar jadi E hujung perkataan, kebanyakkannya la.

even family ak tak guna bahasa terengganu bila communicate sbb parents pon bukan pure trg, sedara mara langsung xterengganu xkelantan, kecuali si adik yang sejak azali lagi ada kat terengganu plus lahir pon dungun pong-pang-pong-pang ckp trg T_T, tp kitorg still boleh paham bhs ni, just kadang² ada benda yang btol² pelik ibu akan tny la ap maksud. dialek kelantan pon kdg² ak lupa exact words @ sebutan even 5 taon belajar kat sana.

sbnrnya seronok kot dengar orang bercakap bhs ni. si nanya lagi la, cakap terengganu sampai jiran² suruh dia cakap biasa balik, sbb pelik bunyinya, haha. "nadia dakyoh la cakak ganung, pelik kang bunyi die" bak kate cikyah, lol :D ak okay sket, diploma aritu 3 taon kat dungun, tu la permulaan cakap terengganu sbb time sekolah rendah ak aser byk communicate bhs luar jugak la since ramai bukan pure trg kot dulu² ? xpon ak lupa, kot ? xpon ak pendiam dulu, kot ? haha *gelak guling²*

teringat mula² masuk smspp, melopong xpaham akak bilik cakap kelantan padahal dia ajak pg dining makan, tp sbb dia cakap "fating, nok make dop, kito make kat dewe make, lauk gapo tok tahu, beso arini lauk aye". sampai skrg ak ingat sbb lepas tu ak tanya balik kak shamin ape dia cakap. :) sampai la dah form 5, phew, dh expert *konon*, n skrg lupa abes , c(=

Monday, August 8, 2011

Identiti Sebenar Makcik Hajjah Sitt Al Wujara

dulu aku pon xsempat nak bukak wordpress manusia ni, katanya kena banned dengan wordpress sendiri. plus, makcik ni tarik perhatian semua dengan gambar yang dia guna which is lady gaga duduk atas kaa'bah. gambar tu aku sendiri xnk upload, rasa nak terajang pon ada manusia ni.

since facebook dia ramai dah report, dia pon dah shutdown facebook dia, twitter makcik ni still on. afta 1st blog kena baneed oleh wordpress, dia buat second blog, n sekarang ni, mmg url dia akan sentiaaaasaaa berubah, senang cite, hidup xsenang si makcik ni, ramai orang tengah attack dia. ap masalah dia benci sangat islam pon xtau.

if betol atheist, fine, go get a life makcik, xperlu kot nak kutuk manjang. umat islam sendiri hormat agama orang lain. kau benci islam, kau pg murtad sorang diri, kau ikot agama kau jugak sebab ak rasa memane agama pon dia ada ajar penganut dia untuk hormat hak pegangan hidup orang lain.



identiti makcik ni dah berjaya dihack oleh group GaySec setelah sekian lama semua nak korek sape manusia ni. since kat blog dia pon bahasa nak melayu full, n kutuk melayu kaw², tak susah nak trace. setelah digali lobang manusia ni dikatakan student UUM, 26 June 1985, under programme Bachelor of International Affairs Management with Honours, mix chinese and malay dengan no i/c 850626-1*-6**2

thumbs up Gaysec. lepas ni akan ada part 3 #OpsRamadhan dalam usaha untuk membongkar lagi identiti manusia ni. buat masa ni, korang boleh attack dia dekat blog latest dia yang still active http://makcikhajjahsittalwuzara1001.wordpress.com/ .. pg serang dia ni, kasi basuh sket.. kalau sebelum ni kutuk nabi muhammad s.a.w sahaja, bulan ramadhan ni lagi melampau dia kutuk allah s.w.t siap.. Those xbaca lagi boleh baca #OpsRamadhan Part 1 by Gaysec di SINI.

tapi kalau dah camni gaya, memang makin lama makin teruk, last option, kita doakan semoga dia berubah, dia sempat bertaubat and saat nyawanya dicabut dia berada didalam keadaan khusnul khotimah iaitu baik di akhirannya + sempat mengucap kalimah syahadah, amin.

Sumber :

i wish .. my wish ..



ding dong bell
pussy in the well
who put her in ?
little johny green
who pulled her out ?
little tommy scout
what a naughty boy was that to drown poor pussy cat

kisah janji dimungkiri lagi


Sometimes it is better to keep silent than to tell others what you feel because it will only hurt youwhen you know they can hear you but they can't understand.

:'(:')

Sunday, August 7, 2011

5 Ramadhan

yeay, entry gigih upload gambau :) sebab nanya balik, nanya rajinnn la sangat, ad je benda nak buat kan kan kan :) Resepi bos nanya, pg kedai cari barang sikit pe patot then terus jalankan misi buat roti ni, best mmg best, terliur abes :) memula buat aser mcm sikit, tp alhamdulillah, jiran² pon dpt rasa sorang sikit. kebetulan tetibe rajin snap gambau [ dan² je tetibe padahalll ] , meh ku upload di sini gambar n resepi roti goreng berinti yang sedap buat tatapan orang yang rajin blogwalking, kot rajin buatla nak bukak pose nanti :)

Bahan-bahan :
Roti
Bawang Merah
Bawang Putih
Capsicum
Tomato
Ayam
Sotong
Black & White Pepper
Mayonis
Thousand Island
Salad

1. Gelek 2 keping roti sampai la leper

2. Pekup / Tekap dengan pape yang berbentuk bulat, lagi elok if bulatan tu muat² dengan roti tu, so xmembazir roti :)

3. Rupa roti yang dah dibulatkan

4. Potong dengan pisau sampai jadi bulat

5. Bahan menumis ; bawang merah, putih, capsicum, tomato

6. Ayam n sotong

7. Perasa ; thousand island, mayonis, black n white pepper

8. Tumis bawang capsicum tomato, minyak jangan banyak sgt

9. Masukkan ayam n sotong, pastu tabur secukup rasa, garam sket, black n white pepper 

10. Ayam n sotong dah masak, kuarkan minyak if nampak mcm berair sangat
11. Tutup api, masukkan mayonis n thousand island [resepi asal cream cheese]

12. Dah settle inti roti :)

13. Roti yang bulat tadi, celup dengan telur then salut dengan serbuk roti.
[ yang ni buat 2x means celup salut celup salut ]
time goreng memang dia jadi kembung sebab 2 lapis roti kan asal² tadi

14. Lepas siap masak, belah 2 roti

15. Letak salad, isi inti tengah, settleee.. nom nom nom :D

Serbuk roti buat menggunakan balance roti tadi, kasi bakar guna toaster sekadar nak bagi kering, then blend guna blender, jadi la serbuk roti :)

hurm, lapar -.-"

Friday, August 5, 2011

4 Ramadhan

sebab si adik suka sgt apam, nanya pon google resepi nak buat apam. asal² nak buat apam mekar, tapi apam tu pakai cup, ni kire, kire apam la senang, haha. terlebih ovalette mayb sebab tu jadi gini. loyang 1st xdan nak amik gambar uat color hijau cream, along ckp yang tu sedap dah, ni yang 2nd pny. color xberapa nak jadi sebab si nanya ala² *trauma* bila sehari b4 tu uat onde² pny la hijau kaler..



kelapa parut ibu buat terlebih masin T_T tapi sedap je sbnrnya, masin lagi sedap dari manis kan kan kan :D

Wednesday, August 3, 2011

the truth ...

i love it when i know somebody’s secret, but they don’t know that i know, and i know that they don’t know that i know

* hugs  :D *

Monday, August 1, 2011

Sehari Sebelum Ramadhan

selepas 9 tahun tak makan pulut durian version kelantan [ tp negeri lain ada jugak makan camni kan ? ], ibu pon buat la sebab ak mintak banyak kali nak makan pulut. tapi ibu buat 2 jenis, 1 mcm biasa yang durian tu masak sekali ngn santan, 1 lagi uat yang camni, masak santan sahaja.


last² ak sorang je makan pulut style ni, hehehe. tapi best, em, bestnya durian, em, duriann, em, pengat durian, em, pulut durian..

kerja ? master ?

dah masuk august.

still pk..

master @ kerja

register 2 minggu lagi -.-"

aku tamak haloba, dua² nak, so camne ? 

anyone ada pengalaman master by research ( fulltime ) ? nak confirm ada kelas ke tidak. if weekend tadehal. kalau coursework ye jugak pk attend kelas lagi, tapi by research. setakat ni contact 3 4 5 6 orang semua coursework, still xboleh nak confirmkan master by research pny schedule camno. xnk buat part time, lambat abes + nak scholar. pergh, tamak lagi disini T_T

saya nak supervisor yang layan topic mat rempit + social and youth policy = youth development; n yang penting sporting + boleh counting, ada tak ? haha, demand siot !