Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)







Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Thursday, June 30, 2011

(GAMBAR) Helikopter Terhempas di Subang Milik Weststar Aviation


The AgustaWestland AW139 twin-engined helicopter being removed from the runway yesterday.
NST picture by Nik Hariff Hassan


Sebuah helikopter milik syarikat swasta Weststar Aviation terhempas ketika berada pada ketinggian 15 meter berhampiran Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah di Subang kira-kira 8:17 pagi tadi.

Juruterbang di dalam helikopter berkenaan Kapten Syahfrilhaidi Abdul Rahman 38, pembantu juruterbang, Kapten Nor Azhari Mat Yunos, 35 dan jurulatih juruterbang, Kapten Mohd Zamri Mohamed, 44 mengalami cedera ringan.

Kejadian itu berlaku ketika ketiga-tiga sedang menjalani latihan penerbangan di lapangan terband tersebut.

“Ketika terbang pada ketinggian 15 meter, helikopter itu dikesan mengalami kerosakan dan mereka terus memaklumkan kepada pengawal lapangan terbang untk melakukan pendaratan secara pra-kawalan. Punca kerosakan pada helikopter itu akan disiasat oleh Weststar dan Jabatan Penerbangan Awam,”
- Tan Sri Syed Azman Syed Ibrahim, Pengarah urusan Weststar Aviation.

Menurut Tan Sri Syed Azman, helikopter tersebut baru dibeli pada tiga bulan lepas dari Itali serta juruterbang yang memandu juga adalah seorang yang berpengalaman dan kejadian tersebut adalah pertama kali berlaku.

Pengarah Urusan Weststar Group, Tan Sri Azman Syed Ibrahim, berkata sebagai langkah keselamatan semua penerbangan membabitkan helikopter Agusta Westland AW139 syarikatnya dihentikan buat sementara waktu sehingga siasatan Jabatan Penerbangan Awam (DCA) selesai.



sumber : MyNewsHub
sumber : NST Online

I Won A Pair of Movie Passes Via Hanis Zalikha

The Mail

yaw. kitew menang peraduan for the first time gitew, auww. haha. xpernah plak sepanjang hidup 18 tahun ni *pengsan* haha, masuk pape then menang. ni paling senang punya contest. dah bosan duk rumah minggu lepas, nmpk la muka Hanis Zalikha buat rambut ala²conehead gitu & dia kate best comment menang movie passes.

Hanis Zalikha with her maduuuu coneheads, haha

Time tu sekali imbas tengok pic "alahai, zaman dolu² sgt baju ngn rambot nye". bendanya senang, depa mintak suruh ceritakan movie paling best pernah tengok. dari awal sampai last sume dok banga movie paling best dieorg tengok movie hollywood. tapi kalau pk la, movie yang paling best for me, mestilah cite P.Ramlee.

The Comment

Astro tayang la banyak kali tengok jugak P.Ramlee. TV2 tayang ulang lagi benda sama, tengok jugak, last² gelak jugak. paling taboley part cite Bujang Lapuk *kot* yang dia blakon jadi bomoh tuh, memang tengok juta kali pon gelak, hehe`.

Finally, check mail tadi, ada la mail dari ChurpChurp, terus takasima. terus jadi, ape benarrr. haha, wah, menang contest, gile jakun, hahahahahahaha. kalau la menang contest 50ribu adiah dia mesti best. gile xbersyukur ak ni , xbaik, xbaik T_T. 

encik mohamad kamal, jom ngedate, i blanje tix free, hahaha :D

btw, Terima kasih ChurpChurp & Hanis Zalikha sbb pilih komen kite, hehe`.



churpchurp race is back ! sapa nak menang Ipad2, Canon Eos 550D & HTC Desire, join race ni cepat ! click SINI untuk join race :)

Sunday, June 26, 2011

(GAMBAR) Majlis Perkahwinan dan Pertunangan Nurul AF2

Kecoh dekat melodi tadi mengatakan Nurul lupakan keluarga sendiri di Sarawak since ayah kandung Nurul bekerja sebagai pendayung sampan dan keluarga kandung mereka adalah dari golongan yang susah. Nurul membuat kenyataan bahawa ayah kandungnya tidak mahu mewalikan dirinya untuk berkahwin menyebabkan mereka mengambil keputusan untuk bernikah di Thailand.

er, motif ? bagi ak, even Nurul ni dibesarkan dalam family angkat, hormat la family kandung sendiri. Dalam Melodi ada dinyatakan keluarga mereka cuba mengumpul wang sebanyak RM3000 untuk mendapatkan kembali Nurul ketika beliau berumur 3 tahun. kalau ye mintak restu, tak perlu la by phone, datang jumpa sendiri kat rumah salam orang tua mintak setuju, haih, ape nak jadi.




* tibe2 cakap pasal artis, haha *

the X

semalam ndw balik kerteh singgah masjid cherating n kebetulan baru masuk waktu.
so, teruskan dengan ikot imam je la senang.
baru angkat takbir rakaat pertama.
darah berderau.
sebak.
menangis.
sebak.
menangis.
ndw balik terdetik dalam hati.

"sebelum ni tunggu ramadhan pergi masjid sembahyang berjemaah untuk terawih. terawih taon lepas sepanjang ramadhan ada kat melaka mmg tak terawih, dah bila last ak semayang berjemaah ni. "

ya allah, aku dah lama tak sembahyang berjemaah rupanya :'(

Wednesday, June 22, 2011

mas

alhamdulillah, settle untuk intebiu master. :

thank you angah.

:)

Sunday, June 19, 2011

dengan kuasa bulannn, zass !

ayat cliche : "suppose hari² la kita sayang ibu ayah kita bukan father's day or mother's day je baru nak tunjuk kasih sayang ". setakat ni, alhamdulillah, ibu ayah ak diraikan hari² oleh anak² dia. n xsalah nak celebrate father's day / mother's day. cuma bila ad celebration mood dia berubah la sket, mood nak makan kek pon rasa lain. xsemestinya orang yang celebrate father's day / mother's day orang tu xpernah raikan ibu ayah dia hari² sebelum ni, xpernah tunjuk kasih sayang dia kat ibu ayahnya.

SELAMAT HARI BAPA EN BAHARUM
SAYANG AYAH

do please walk the talk. jangan propa je. bercakap bagaikan juara, check skali background tu, dulu², bagus ke ?


lifestyle awak moden n awak kata orang kuno. tapi kesian, fikiran awak lagi kuno. sume orang buat awak pertikai konon salah. belanja makan bagi orang happy pon salah ke ? setau ak, kalau ad rezeki lebih, jangan lokek, xsume duit dalam wallet tu hak mlik sorang diri, ada hak orang lain dkt mewah yang kita ada, ap salah buat makan² sikit setakat mana mampu. xkemana kalau lokek la babe.


hidup biar happy, jangan busuk hati :)


oh my, hebat plak aser, haha. 4 isu panjang boleh ringkas jadi gini, haha. good job fatin. kurangkan bercakap, bosan layan orang kan kan kan. :) 


Friday, June 17, 2011

Senarai Web Kerajaan Yang Dihack

camne la entry auto publish tapi xkuar nih, dah la baru perasan, haih T_T. alang² publish jelah. kuang asam blogger, carik pasal nih. grr`

List of Malaysia Official Government Website
( DoS / Switched off - Up at 3:49 am - Down at 4:08am )
on June 16, 2011

Sabah Tourism.Com : Hacked + Leaked
Tour Malaysia [Not Tourism Malaysia] : Hacked
Tourism Malaysia : Unaffected
UiTM Penang : Hacked
JBiotech : Hacked
Social Welfare Department (Ezi2Care) : Hacked
CIDB : Hacked but back up 12:20 am
Land Public Transport Commision : Hacked but back up 12:15am
1Malaysia : DoS / Switched off 3:45 am
Malaysian Communications and Multimedia Commission : Unaffected
ASEANConnect : DoS / Switched off
Malaysian Meteorological Services : DoS / Switched off
Ministry of Education : DoS / Switched off
Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia : DoS / Switched off
Bomba : DoS / Switched off
TMNet : Unaffected
Perbendaharaan Malaysia : DoS / Switched off
Kementerian Kerja Raya Malaysia : DoS / Switched off
Perlimen Malaysia : DoS / Switched off
Malaysian Treasury : DoS / Switched off
University Kebangsaan Malaysia :  DoS / Switched off
Jobs Malaysia : DoS / Switched off
Information Communications and Culture : DoS / Switched off
Human Resource Ministry : DoS / Switched off 3:59 am
National Scports Council : DoS / Switched off
Polis Diraja Malaysia [PDRPM ] : DoS / Switched off




Thursday, June 16, 2011

Senarai Laman Web Yang Di Sekat Oleh SKMM

Berikut adalah SENARAI LAMAN WEB YANG DISEKAT OLEH SKMM Mulai JUN 2011.

1. http://www.warez-bb.org
2. http://www.thepiratedbay.org
3. http://www.movie2k.to
4. http://www.megavideo.com
5. http://www.putlocker.com
6. http://www.depositfiles.com
7. http://www.duckload.com
8. http://www.fileserve.com
9. http://www.filestube.com
10. http://www.megaupload.com

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) mahu 10 laman web yang membenarkan aktiviti muat turun filem dan video secara tidak sah, disekat dan memaklumkannya kepada penyedia perkhidmatan Internet (ISP) untuk berbuat demikian.

MCMC berkata, pihaknya menerima permintaan daripada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Keenggunaan untuk mencegah capaian kepada laman web yang didapatinya melanggar Akta Hakcipta 1987.

“Suruhanjaya telah memaklumkan kepada pemegang-pemegang lesen di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 tentang permintaan ini dan tindakan sedang diambil secara berperingkat," katanya dalam satu kenyataan di sini, Jumaat.

Ia berkata di bawah Akta itu, pemegang lesen berkewajipan untuk membantu MCMC mencegah perbuatan melakukan kesalahan atau percubaan melakukan kesalahan.

"Sehubungan itu, pematuhan kepada undang-undang ini tidak harus diertikan sebagai penapisan," tegasnya.

petikan : mstar

Maklumat mengenai surat daripada SKMM dipercayai untuk ISP telah terbocor dan disiarkan di bebrapa laman-laman blog beberapa hari lalu.




website megaupload tu berbayar, macam, naya plak kan if dah la bayar then kena sekat. em.. ntah la labu -.-"

Website Terkini Yang Di'Hack' Oleh Team DragonForce


Website terkini yang berjaya di hack selepas jam 12 malam.

jbiotech

tour malaysia untuk kali kedua

yang ni taboley blaaa. siap bagi ucapan kat lecturer depa pn anisah, student csc nih .

penang.uitm.edu.my

satu lagi website jkm. hadoi. website uitm penang siap nyanyi lagu happy birthday, ape kes ? mau vc carik otai² csc ni nanti T_T sumber dari dragonforce facebook, banyak website dah shutdown server termasuk malaysia.gov.my.

hmm.

Wednesday, June 15, 2011

Dragon Forces Malaysia Facebook & Blog


kelakar bagi ak bila tengok gambar ni yang dikeluarkan oleh Dragon Forces, group tempur rilekscrew yang selama ni rajin dok godam website / facebook orang :). Proses hack still berterusan hingga saat ini even Anonymous through #OpMalaysia IRC Chat channel keluarkan statement mengatakan operation dibatalkan buat sementara waktu sehingga notis dikeluarkan.

Info lebih lanjut boleh pergi terus kat blog Dragon Force dengan klik di SINI.




plus boleh pergi terus dekat Facebook Dragon Force Malaysia, tapi sila request la untuk join. kat situ macam² depa bagi, haha.


Jack Sparrow as usual.

boleh pergi ke Facebook Dragon Force Malaysia dengan click di SINI. :)






fatin baharum : "no comment" LOL

Operation Malaysia by Anonymous Hacker

Anonymous Hacker mengugut kerajaan Malaysia depa nak hack government portal sebab tak puas hati banyak dengan kerajaan malaysia yang strict sangat kata mereka. nak download movie xboleh, certain website macam wikileaks kita tak dpt access, xmacam negara lain yang ada freedom untuk access internet.


Statement yang dieorg letak dekat pastebin menyatakan dieorg nak attact government portal hari ni, 730 petang nanti. sama² kita lihat, ini betul² dieorg buat.

message from the hacker group.

Greetings, Malaysia,


We have seen the censorship taken by the Malaysian government, blocking sites like The Pirate Bay, and WikiLeaks. Malaysia is one of the world's strictest governments, even blocking out movies, and television shows. These acts of censorship are inexcusable. You are taking away a basic human right. The internet is here for freedom, without fear of government interference. Do not think that no one else notices. Your structured government has done the talking, and we hear loud and clear. Let this be an announcement to all your people. This is a sign, a warning, and an opportunity to listen to ideas above your own. In a way you are being stubborn. But how will this help anyone or your country. We fear that if you make further decisions to take away human freedom. We are obligated to act fast and have no mercy. For rules were meant to be broken. And corruption was meant to be washed away and forgiven. Now we will wash your corruption away so be prepared. Take this as a favor.


We are Anonymous.
We are Legion.
We do not forgive.
We do not forget.
Expect Us.

ak aser depa ni maybe kaki movie tak pon dieorg ni buat business jual cd movie, sebab macam marah nau government block website PirateBay, tapi wallahualam.

Tarikh Keputusan Kemasukan Dan Pendaftaran Ke Universiti 2011

Berikut adalah tarikh keputusan kemasukan dan Pendaftaran ke Universiti dan Institusi Pengajian Tinggi Awam 2011.

TARIKH PENDAFTARAN DI IPTA MALAYSIA :

Universiti Utara Malaysia  - Rabu 7 September 2011 - 9 September 2011

Universiti Teknologi Mara - Sabtu – Ahad, 3 - 4 September 2011

Universiti Malaya - Sabtu – Ahad, 3 - 4 September 2011

Universiti Teknologi Malaysia - Ijazah (3 dan 4 September 2011) , Diploma (1 Jun 2011)

Universiti Kebangsaan Malaysia - 3 - 4 September 2011

Universiti Sains Malaysia - Sabtu – Ahad, 3 - 4 September 2011

Universiti Malaysia Sabah - Sabtu – Ahad, 3 - 4 September 2011

Universiti Malaysia Sarawak - Sabtu – Ahad, 3 - 4 September 2011

Universiti Pendidikan Sultan Idris - Sabtu – Ahad, 3 - 4 September 2011

Universiti Malaysia Pahang - Sabtu – Ahad, 3 - 4 September 2011

Universiti Malaysia Terengganu - Rabu 7 September 2011 - 9 September 2011

Universiti Malaysia Kelantan - Rabu 7 September 2011 - 9 September 2011



sumber : Pendekar Berkuda

Tuesday, June 14, 2011

Terengganu Cuti Sempena Kemenangan Piala FA Ahad 19 Jun

Menteri Besar, Dato’ Haji Ahmad Said mengumumkan Ahad ini (19 Jun) sebagai cuti umum bagi menghargai kejayaan pasukan Terengganu menjuarai Piala FA serta kontijen negeri ini menjuarai Sukan Malaysia (Sukma) XVI.

“Dengan kuasa yang ada pada saya sebagai Menteri Besar, dengan ini saya mengumumkan bahawa hari Ahad ini sebagai cuti umum bagi meraikan kejayaan atlet kita,” katanya sambil diiringi tepukan gemuruh lebih 7,000 orang yang membanjiri Dataran Shahbandar bagi meraikan skuad Terengganu dan atlet yang menyertai kejohanan Sukma dan muncul juara kali ketiga berturut-turut.

Menteri Besar yang begitu gembira dengan kejayaan berganda ahli sukan negeri ini, berkata kerajaan negeri amat berbangga dengan kejayaan mereka dan berharap lebih banyak kejayaan dicipta atlet di masa depan.

“Kerajaan negeri tidak pernah lokek untuk memberi pengiktirafan kepada mereka yang berjaya dalam segala bidang.

“Mereka yang berjaya akan diberi ganjaran yang setimpal dengan kejayaan yang telah mereka capai,” ujar beliau.

Sempena majlis yang dianjurkan kerajaan negeri bagi menghargai sumbangan pasukan bolasepak dan kontijen Sukma itu, beliau turut mengumumkan beberapa ganjaran yang lumayan kepada mereka yang telah berjaya mengharumkan nama negeri.

Beliau turut berharap rakyat negeri ini akan terus memberi sokongan kepada pemain bolasepak dan atlet negeri yang menyertai kejohanan pada masa depan.

sumber : Teganukita

Gempa Bumi 14 Jun

Gempa bumi bermagnitud 5.9 melanda Sumatera Utara 8.08 pagi tadi dengan gegarannya dirasai di sekitar Selangor, selatan Perak dan Melaka, demikian kenyataan dikeluarkan Jabatan Meteorologi Malaysia, sebentar tadi.
Sumber : BH Online

Satu gegaran gempa bumi telah dirasai oleh para pekerja disekitar Kuala Lumpur lebih kurang pukul 11:20 pagi tadi. Since kat TV ada keluarkan berita ada gempa bumi yang melanda Tenggara Tarutung Sumtra Utara kira-kira pukul 10.01 pagi tadi berukuran 5.5 pada skala Richter.

Nanya pon ada mesej tak lama lepas tu tanya either ada earthquake bila putrajaya cyberjaya n annexe bergegar pagi tadi. insya allah xde ap jadi, semoga semua selama :)

Ini info dari Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofisika Indonesia mengenai gempa bumi hari ini.


Pic google godek pasal earthquake ni ada menunjukkan sebilangan pekerja Wisma Lim Foo Yoong keluar dari bangunan sejurus gegaran dirasai.

sumber : Teratakarmo

sumber : Teratakarmo

Sunday, June 12, 2011

Terengganu Sah Cuti Sempena Kemenangan Piala FA


Di Facebook Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said, ada kenyataan bahawa Terengganu sah cuti pada esok hari sempena kemenangan pasukan bola sepak Terengganu dalam perlawanan piala FA sebentar tadi.


Melalui Facebook "Melayu Warisan" , dia mengesahkan bahawasanya Terengganu cuti.


Mungkin kita kena tunggu pengumuman dari Menteri Besar sendiri ?

update : Facebook Melayu Warisan sudah pon mendelete post berkenaan, apekah memang tak cuti pon hari ni ? since adik aku pon sekolah hari ini.. teori cuti kasi tutup la camni T_T

dapatkan IPHONE dengan harga murah di SINI. klik SINI.

Friday, June 10, 2011

Semakan Keputusan MUET 2011

Pengumuman Semakan Keputusan Ujian Bahasa Inggeris Universiti Malaysia (MUET) bagi Pertengahan 2011 akan dikeluarkan pada hari Isnin , 13 Jun 2011, menurut Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM).

Calon yang mendaftar di sekolah atau institusi boleh mendapatkan keputusan mereka di sekolah atau institusi masing-masing mulai jam 10 pagi manakala calon persendirian individu akan memperolehnya melalui pos.

“Calon boleh menyemak keputusan ujian mereka menerusi Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) dengan menaip MUET dan hantarkan ke 15888 atau 36363, mulai pukul 12:01 tengah malam 13 Jun 2011 dan melalui sistem dalam talian dengan melayari laman web MPM ( http://www.mpm.edu.my ) mulai pukul 9 pagi pada tarikh tersebut.

Sementara itu, calon yang tidak berpuas hati dengan keputusan MUET boleh membuat rayuan penyemakan semula keputusan MUET dengan bayaran RM70 dan tarikh tutup rayuan semakan itu ialah pada 27 Jun 2011.

Maklumat lanjut boleh diperoleh melalui laman web MPM iaitu di www.mpm.edu.my.

Bagi calon yang ingin mengambil semula MUET atau memperbaiki keputusan MUET Pertengahan 2011, mereka boleh membuat pendaftaran untuk menduduki MUET Akhir 2011 secara dalam talian melalui laman web MPM atau menerusi www.mesp.gov.my/online.

Tarikh tutup pendaftaran pada 21 Julai 2011.

Wednesday, June 8, 2011

( VIDEO ) Sung Bong Choi, Korean Got Talent


terharuu T_T. muka dia selamber gile, dari awal sampai abes orang puji pon cam xde perasaan, hihi. tapi merembes la sikit air mata, acewah. oke pe, dia belajar dari susah dia. pg audition xpayah pakai smart macam yg kita nampak kat tv org pg audition reality tv, sempoi tapi suara superb :)

gambit kena amik contoh camnih. sung bong choi berdiri terpacak setakat orang dengar suara dah boleh buat orang tertarik tersentuh, dari si gambit susah payah pk idea perah otak ajar prema yin ketiak xcerah melenggang lenggok menari depan peti sejuk penyek si shah jaszle atas sofa buat ap la, untuk market amereka katanya, tapi ku rasa, boleh hibur askar amereka kat guatanamo tu, boleh la kot ? lol.

gambit jangan la marah² blogger, biasalah, twitter xseheaven blog :)

Monday, June 6, 2011

M&M Global Character Elections

if aritu pakat dok vote untuk dutch lady n finally perisa corn yang menang, even sedih sebab ak vote untuk melon tp asal faizal tahir dia pny wakil, ok, layannn :) xtau la, ak xske corn yang dibuat jadi air [susu] sbb bg ak corn lagi best makan yang buah tu kot. paling tidak, sweet corn, haaa, best best.

skrg, yeayyyy, kita vote untuk m&m pulew.


before vote boleh berkenalan dengan candidate yang ada. bagi ak, ak mengenali mereka dengan si merah, si biru, si hijau, si oren dan si kuning. disebabkan ak lebih berminat dengan biru.. sooooo...


vote for blueeeey ! meh pakat vote kat web m&m meh. korang xkan xsuka m&m, best tu, dari kecik merasa makan m&m, besar lagi la. datang la nips ke ape ke, m&m tetap di hatiiii :)

Ninja Saga on Facebook

duduk rumah xtau nak uat pe then mky ajor maen game baru, ninja saga, haha. game ni slow bukan sbb tenet connection tu slow, tapi mmg dia slow la, satu satu gerak. aser dah malas nak main even baru level 9, tapi sebab tadiii...

AKU MENANG BATTLE DENGAN shikamaru mabuk a.k.a MKY, terus semangattt ! haha.


bukti nih bukti !


chetttpooooodah.. level 12 tapi ninja level 9 boleh kalahkan ape baranggggg.. hahahaha..

miss you mky

Friday, June 3, 2011

cara untuk dapatkan buffered earnings

selamat sudah sampai kerteh. lega, senget tulang belakang duduk merengkot dalam kete, hehe. kalau la tulang belulang ni boleh kuar sore, confirm ! kena maki hamun ak nih, haha.

dah tengah malam baru relax online. lama xcheck nuffnang. sekali bukak website nuffnang, tadaaaaaa..


ad 6 ketul be. haha. dulu bertaon blogging, seketul be pon xpnah nak jumpa T_T. abes blajar balik kerteh tengah bulan lepas, dalam 3 minggu gitu, 6 ketol datang, oyeah.

act, be ni bukan apa. just, selalu campaign bese 25sen je kan utk 1 campaign, dlm seminggu tu, brape hengget je dapat, bila be,nampak la progress dia, dlm sehari up posen singgit, seminggu jadi berapa, dah 3 minggu jadi brape utk 1 campaign tu kan.

aritu leen request tanya camne nak dapatkan be kan. ak dapat pengetahuan ni pon dari blog mana ntah, google balik xjmpe blog tu, tapi mmg boleh pakai la cara yang dia ajar tu. berguna, bagus. n mmg betul. cik leen, meh kita explain kat awak meh mana yang kita ingat, yang mana kita buat la eaaa..

Pertama : Status Glitteratti.

status ni automatic nuffnang bagi selagi belog xmengandungi iklan dari orang lain n kadang2 status glitteratti ni boleh hilang bila situasi macam ni : "kau baut banyak blog n sume blog pasang nuffnang, 1 blog gosip, 1 blog personal, 1 blog misc, tapi dalam banyak blog, blog gosip je laku, lagi 2 blog traffic xbanyak kadang2 xde langsung" so nnt automatic dalam tempoh masa nuffnang bg, if xde sebarang movement, auto status tu hilangggg.

if dah sah status glitteratti, oke dah.

Kedua : check kat blog n jawab 2 soalan:
  1. semua tiga jenis iklan tu ada tak ? <- betol ke x ntah bahasa soalan nih, haha.
  2. n if ada, placement of the ads btol ke tak ?
jawapan dua soalan tu..
  1. iklan yang kita maksudkan, yang jenis leaderboard, skycraper n large rectangle tu.
  2. if semua tu ada, tempat yang sepatutnya letak ialah; leaderboard letak atas sekali n skycraper letak sisi paling atas, large rectangle pulak letak between content tapi ak p taruk bawah sekali.
if dah lengkap, ap yang penting ?
  1. jangan p taruk notes kat atas ads tu seperti "meh click sini" @ "click my nuff" @ "hello, click la i punyew then i click u punyew nnt". sooo, xperlu letak.
  2. dah letak, p hantar 1 ticket kat nuffnang dengan soalan simple pon cukup, tny depa betul tak kedudukan ads kat belog tu yang boleh membuatkan potensi belog tu tinggi untuk mendapat be / mendapat perhatian dari advertiser. hantar ticket bukan ap, nnt dieorg sedar la kehadiran blog kita. :)

Ketiga : Update Survey

ingat tak, time memula subscribe nuffnang, kan ada dia suh update survey tu. dalam survey tu, ciri penting [ni yang kita ingat la ea]

  1. jangan letak blog kita dalam category politic since advertiser usually say no no no to politics :)
  2. section reader pilih ur reader is 50 - 50 means reader kita ada lelaki dan juga perempuan. if mention perempuan, confirm la potensi utk mendapat perhatian advertiser yang mengeluarkan iklan kelakian kurang dak.
  3. tell more about your blog tu, goreng la segoreng sebanyak mungkin. kalau kita, kita tengok la kebanyakan iklan yang pernah singgah macam iklan apa, then kita nyatakan minat kita kat certain2 benda tu. contoh, kita byk ckp kita minat more to gadget yg sangkut paut dgn komunikasi n benda have fun, then be yg kita dpt byk arah tu, mcm celcom kolony, nokia, digi.

Keempat : Maintain Traffic

Biasanya kena maintain traffic 100 unique visitor sehari. UNIQUE VISITOR, bukan pageview yew. tapi ada macam kawan kita, ye la, ada masa bukan sempat nk update belog ni, tapi belog maintain dlm 30 / 40 unique visitor, still okay dong :)

Kelima : Elakkan tooo much html code dekat blog.

means, jgn letak apps yang banyak sgt sampai tenet yang speed lajuuu pon kena take time nk loading abes blog tu, ape lagi yang pakai broadband. mau menyumpah seranah orang. kadang2 bila internet connection low, page entry kuar,tapi iklan xdpt kuar, itu yang advertiser xmauuu. rugi la depa, kasi tayang iklan pastu yang bukak xdpt tgk pon iklan tu, rugi u knowww !

Keenam : Avoid fraud clicks.

ni pesen nak cepat kayo tapi salah step, hehe. jangan ditekan iklan tu banyak kali, xde kayo eh if sume iklan tu dari IP address yang sama. macam churpchurp jugak, if dari IP sama, click la banyak kali, 20 jugak each click :). nuffnang ada kuar email warning those yang buat fraud click akan di banned terus.

Terakhir : hantar je seberapa banyak ticket yang boleh asal logic.

means anta la sebarang soalan / pertanyaan kat nuffnang. ada kat part contact us tu, hantar ticket. lambat or cepat tadehal, tapi 4 sure nnt depa akan visit blog. luah la perasaan. as macam kita, benda logic la. contoh, kita ada tanya peluang kerja kat nuffnang since baru abes belajar. if blog anda mmg dah menepati ciri yang sepatutnya, dalam seminggu dapat la be. :)