Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)







Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Tuesday, August 9, 2011

loghat terengganu itu indah

ihsan : nanya @ agah @ angah

yang pure bandor confirm tak paham, haha. bagi aku, dialek terengganu unik kot, beza dengan kelantan, terengganu suka tambah G dekat ending N, kelantan tukar jadi E hujung perkataan, kebanyakkannya la.

even family ak tak guna bahasa terengganu bila communicate sbb parents pon bukan pure trg, sedara mara langsung xterengganu xkelantan, kecuali si adik yang sejak azali lagi ada kat terengganu plus lahir pon dungun pong-pang-pong-pang ckp trg T_T, tp kitorg still boleh paham bhs ni, just kadang² ada benda yang btol² pelik ibu akan tny la ap maksud. dialek kelantan pon kdg² ak lupa exact words @ sebutan even 5 taon belajar kat sana.

sbnrnya seronok kot dengar orang bercakap bhs ni. si nanya lagi la, cakap terengganu sampai jiran² suruh dia cakap biasa balik, sbb pelik bunyinya, haha. "nadia dakyoh la cakak ganung, pelik kang bunyi die" bak kate cikyah, lol :D ak okay sket, diploma aritu 3 taon kat dungun, tu la permulaan cakap terengganu sbb time sekolah rendah ak aser byk communicate bhs luar jugak la since ramai bukan pure trg kot dulu² ? xpon ak lupa, kot ? xpon ak pendiam dulu, kot ? haha *gelak guling²*

teringat mula² masuk smspp, melopong xpaham akak bilik cakap kelantan padahal dia ajak pg dining makan, tp sbb dia cakap "fating, nok make dop, kito make kat dewe make, lauk gapo tok tahu, beso arini lauk aye". sampai skrg ak ingat sbb lepas tu ak tanya balik kak shamin ape dia cakap. :) sampai la dah form 5, phew, dh expert *konon*, n skrg lupa abes , c(=