Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)







Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Tuesday, July 12, 2011

Tuntutan Ambiga Melalui IFC

xboleh, xboleh. kena cakap jugak. kadang-kadang ak tengok orang menyalak macam pelik pon ada. kesah bersih tak pernah sudah kat fb. bersepah-sepah orang menyalak update status konon kebenaran apa sume. memang xdehal. tapi 1 je ak musykil.

kalau betol perhimpunan bersih nak tegakkan pilihan raya, kenapa sepanjang kat jalanan menjerit melaungkan REFORMASI, UNDUR BN, HIDUP PAKATAN, HIDUP PAS, HIDUP DAP ?

nampak sangat agenda tu lari sebenarnya. niat tu dah pesong. sumber dipercayai, ramai dapat duit RM200 untuk pergi perhimpunan tu n ada yang ak kenal jugak dapat duit, elok pg shopping, memang thumbs up. kalau ak pon ak buat camtu jugak. if nak kata haram, taktik dieorg nak carik orang suruh berhimpun pon haram jugak. bagi duit konon. polis jaga keamanan, kerja dia, dari ambiga reti nak hasut orang ajak orang berhimpun tapi last sekali "saya tidak akan bertanggungjawab terhadap segala permasalahan yang berlaku ketika perhimpunan". click untuk cerita sepenuhnya.

see. melayu yang pergi berhimpun semua bodoh. aunti ambiga tu nak korang jadi keldai dia je berhimpun bergasak melaung tapi xnk amik berat pon psl keselamatan korang. melayu bodoh kena main dengan hasutan orang. sorang agenda nak jatuhkan orang islam @ melayu. sorang sebab personal dia nak sangat jadi perdana menteri. tp 4 sure, ak benci aunti ambiga ni, hahahaha.

owh. ni ak jumpa kat fb whole fact psl aunti ambiga ni punya tuntutan terhadap ifc. nak support sgt, support lah. nnt dah jatuh islam, jatuh melayu, baru nak sedar. jahat mana pon kerajaan skrg, betapa corupt pon dieorg, ak xpernah tengok dieorg jatuhkan bangsa melayu :) sebab tu ak sokong kerajaan. lalala`


TUNTUTAN AMBIGA MELALUI IFC

1. Seseorang anak yang dilahirkan oleh ibu bapa Islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam.

2. Orang bukan Islam yang telah memeluk Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali ke agama asal mereka (murtad) dan tidak boleh dikenakan tindakan undang-undang.

3. Sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh Mahkamah Syariah tetapi dikendalikan oleh Mahkamah Sivil.

4. Tidak perlu dicatatkan di dalam kad pengenalan seseorang Muslim bahawa ia beragama Islam.

5. Orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menganut Islam sekiranya ingin berkahwin dengan Orang Islam,Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam (murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan tindakan undang-undang.

6. Seseorang atau pasangan suami isteri yang menukar agamanya dengan memeluk Islam tidak patut diberikan hak penjagaan anak.

7. Orang yang bukan Islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan seorang yang memeluk Islam hendaklah diberikan hak menuntut harta pusakanya selepas kematiannya.

8. Kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadat orang bukan Islam sebagaimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk masjid.

9. Orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.

10. Bibel dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.

11. Pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agama itu hendaklah diajar di semua sekolah.

12. Program-program berunsur Islam dalam bahasa ibunda sesuatu kaum hendaklah ditiadakan. Program dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahasa ibunda masing-masing.

13. Orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang Hasil zakat sepatutnya digunakan juga untuk keperluan orang-orang bukan Islam.

14. Sepatutnya Islam tidak disebut sebagai pilihan pertama masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada pelajar sekolah.

See. ini yang aunty ambiga yang disayangi orang tengah perjuangkan n yang orang melayu islam sendiri tengah support sekarang. Nafikan apa yang ada dalam Quran. Nafikan kebenaran agama Islam. Teruk mana kerajaan ak aser kerajaan lagi baik kot layan orang yang lain agama lain bangsa n xpernah nafikan hak bangsa lain, bagi kelebihan lagi pon ada. Time pakatan menang banyak kerusi sampai 5 negeri menang tak pulak cakap spr tak adil ke tak telus ke, bila kerusi tu kalah balik, melenting menyalak, jijik.

Meh la anonymous comment lagi. entry aritu pon sama. berani berselindung je disebalik anon. banyak option boleh pakai situ, anon jugak yang pakai kan.

12 comments:

Reen Tart Nenas said...

*like this topic.

Fatin Baharum said...

ha, thank you. xsalah dieorg nak berhimpun, tapi if motif tu betul xpe, tapi lari kot pesong. nak kata salah xboleh sbb agong dah bg green light, tapi melayu sendiri pk la, jgn bodoh sangat. sampai bila..

Danial Ikhwan Jaafar said...

betul tu. bagi mereka yang berhimpun kerana niat nak pilihanraya yang adil dan bersih, tahniah. sapa2 yang kene suap tu, buat lah rally halal ke haram ke, takkan bersih la punya negara kita. kelakar plak aku baca komen2 anon kat blog ko.
bagi aku, apa salahnya ada orang lain pendapat dengan kau? berbincanglah elok2 dan dengan hati terbuka. aku respek pandangan kau hatta kita berbeda sekali pon hahaha!

Liza Zakaria said...

Subhanallah...serius tak pernah tau tentang tuntuntan2 ni..mintak izin nak share the facts...

QueeN TerataI said...

i like! cayalah sis :) tp msh ramai org melayu tak sedar akan hal nie :(

Fatin Baharum said...

danial: yeah, kita berbeda dong, haha. sbb bg ak starting dia, niat motif cara semua xbetul, so xjd la nk sokong. gomen corupt, ak pon tau, bkn bleh caye individu tu sume, tp bak kate boipren ak respect gomen sbb xjatuhkan bangsa ak, hihi :)

liza zakaria: benda camni ramai xtau. tapi dah lama kot sbnrnya :)

queen teratai: hak individu nak amik tau or tak, terpulang. ada orang tau pon buat xtau, :)

bkn fasha sandha said...

mane anon2 yg suke ckp org bodoh dan bahalol tu???sbnrnya yg join reformasi tu yg plg dungu, bahalol dan seangkatan denganya...majoritinya melayu...dtg dr kampung pon ramai...sebok nak berjuang kononya...tp xtahu apa yg dorg juangkan sbnrnya...xreti nak gugle la tu sape ambiga sbnrnya. byk lg aku nk ckp...tp membebel pon xguna psl dorg ni jenis bodo xleh nak ajar.

e k i n ♥ y u s r i said...

perhimpunan tue sgt menyusahkan semua org...
malaysia dah aman damai skrg...jgnlah ade yg rosakkan....
org2 melayu pon kne pikir,ambiga nie nak rampas hak org melayu....
xkan malaysia nak jd cm singapore??
dah jd negara cina...
ini tanah org melayu....
huhuhuhu

Anonymous said...

pengikut kpale botak mmg ske alih topik ckp psl keling ni padahal pengecut penakut,harap ade fru polis je,kalo tak,mati la ko!!

blasahje said...

kurang ajar dan sangat biadap tuntutan tu...dengarnya ambiga tu non - resident kan?
takde rasa hormat langsung dengan agama lain...too selfish...

Fatin Baharum said...

bknfashasandha: sabar, sabar :). panggil sangat anon, tu datang sorang tu :)

ekinyusri: kan, tak bersyukur melayu ni.kita didik anak cucu kita bersyukur dengan apa ada :)

anon: alaaaaa, anon niiii. biarla, biarla kitew nak ckp psl keling nieyyyy :p

blasahje: wah, nickname, gerun i :) non resident ea, xtau plak, boleh google ni :)

Anonymous said...

haha...tapi bagi saya pihak yg pergi bersih mmg berfikiran cetek...walaupn bersih kalu tercetus bnda yg tidak diingini boleh menyebabkn negara kucar kacir n lagi 1 kena phm kalu ada pihak ambil kesempatan terhadap perhimpunan bersih bley jd mcm dekat mesir...ada byk lagi cara nk buat selain perhimpunan mcm 2...