Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)







Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Wednesday, June 30, 2010

3 B

 bola

ye ye, bola. ckup bengang bila korea selatan kalah. pastu england plak. rasa macam sakit jiwa raga bila xgol2. smlm, jepun plak. tp, last skali, lega. ooo spain, ooo xabi. i love u, mmuahhhh lah ! HAHA. 1 je la yang ak sokong menang. nih if maen judi bola nih, mau papa kedana ak nih, semua team yang sokong, semua kalah ! HAHA`

 boyfriend

ye ye, boipren. minggu sakit jiwa raga bengang sakit hati gumbira ketawa bahagia. conclusion = GILA ! rasa nak sekeh pon ad, macam nak pelangkung pon ad, nk lipat² kasi penyek masuk dalam kotak kasi pos kat guatanamo pon ad, haihh.. sabar sabar.. tuo bangko kang ak eh.. tp, sayang tetap poreber & eber stone head mky ! :P - dia kate ak hard head, xsedor ! HAHA`

 belajar

tsk tsk tsk. sedih dah nak balik mlc blajaU, nak nanges. smlm dah nanges skali dah, seb baek ad tinge rajin tlg dgr ak nanges kan.. dah lama duk umah, bila nk balik, start la rindu²an. nanges nanges nanges, last² masuk toilet perut sakit. dahla sistem pencernaan xbgus, dan² je tgh invest, boley plak mky memekak kt tinge ni nyanyi lagu kan. adoi, sabar aje la, trus sistem jadi smooth je. HAHA` - wei, ak onphone la, bukan duk dlm toilet skali. dush !

pic ni special utk nanyah eh ! :)

yeah. tembak utk linesman yang xkasik england goal. :)

Saturday, June 26, 2010

okay bye. i leyu

bukan maen marah lagi aku smlm kan. xpe, sabar, sabar. mky kata, control marah, jangan baran sangat. baek ! well, what to do. marah la if libat ibu ayah kita kan. :)

sedapnya hari² makan tembikai manis, potong panjang².. ngah, nak ? ah, beli sendiri. :p

eh, gaji dah masuk kan ? no acc bank achik jangan la buat² lupa ya ! HAHAHA `

Friday, June 25, 2010

monolog dalaman. apekah ? HAHA

smlm bersama angkatan rakan² iaitu jiran tetangga membaca ya'sin di rumah seorang jiran ni. alkisah ibu jiran sakit tenat. pagi tadi, dalam pukul 1 lebey, nenek tu dah meninggal dunia, innalillah. setua mana pon kita, confirm kita still perlukan ibu bapa kita kan. macam ibu ayah ak jugak, dah tua camni, kadang² si ibu selalu sebut, if mak dia ada (nenek ak la), mesti best.

siapa ibu kita? siapa ayah kita? confirm la ibu yang lahirkan kite, ayah kite suami ibu kite kan. so, appreciate la mereka. alah, semua orang appreciate parents sendiri, ada ke yang xhormat parents sendiri? xde kan. if ada pon, entah, sape ntah orang tu, dalam tv banyak la cite anak durhaka.

so, selagi hidup ni, hormat lah orang tua. xkisah la orang tua bukan mak bapak kite pon, 4 sure, hormat la orang tua lain. mmg la orang tua lain xlahirkan kita, tp, dah nama dieorg tu orang tua kan, hormat la. xkesah la mak sedara ke, ipar ke, biras ke, sepupu punya sepupu punya mak ke, hormat oke, hormat !

layan mereka macam mana kita layan mak apak kita. jangan terlalu angkuh, jangan terlalu bongkak, jangan rasa diri tu terlalu hebat. maybe if orang terlebih kaya, pandang orang tua tepi jalan confirm pandang sebelah mata kann, tp, tu manusia jugak, bukan orang lain. 

orang tua cakap lain gaya, orang dewasa laen cara, orang muda lain bahasa. jangan sebab kita rasa kita dah dewasa boleh cakap ikut sedap mulut. kesian kan mak bapak kita if kita ni jadi manusia yang tak reti hormat orang tua. lagi² if mak bapak kita dah xde, tengok je ha perangai anak atas dunia, ishk ishk ishk.. 

hipokrit la selagi boleh. pangkat, darjat, keturunan, harta, semua tu boleh blah la bagi ak. selagi ak hidup, ap aku buat semua sbb ak hormat permintaan ibu ayah ak. even ak xsuka pon buat benda tu, tp, ak paham niat murni ibu ayah, ak buat jgk. even ak benci nak mati kat si anu si anu, tp, ibu ayah pesan jadi budak baik², hormat orang, aku hormat jugak.

- DELETE ! - haha. bukan maen marah lagi aku kan ? :p


ape ? kau terasa? ikut sukalah. if kau nak terasa, kau ingat, diri kau penting sangat dalam hidup aku sampai aku nak tulis perihal kau? sekali lagi, kesian pulak dengan golongan macamni. aku xperlukan manusia² busuk dan haram untuk aku tulis dalam blog suci nih.. HAHA !

Monday, June 21, 2010

ayah punya hari

yeay, yeay. father's day. sehari sebelum berkobar² nak bangun awal pagi, cita² kena tinggi, last² ntah kol brape bangun. bangun² ngadap paper, bc sket lebey kurang mana ada, then br prasan si ayah kerja hari ni. mandi ap sume, konon nnt ayah balik keje nk wish la ni xnk lupe. tp, ibu la ni pny pasal, asyik suh rasa sup tulang dia masak kan. kejap xde garam, kejap aser pahit, hadoi. 

last² ayah balik kerja, buat relax je ak. smpai la ibu bisik, "hey, pg ucap la father's day kat ayah". melenting² lompat pg kat meja makan kan, cium pp wish father's day, dgn alasan, "sorry lambat yah, terlupe".. dah pastinya, si ayah akan bercerita anak kesayangan dia yang call pagi buta kat tempat keje ayah nak wish kannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.. cettpooodah ! pooodahcitt ! yakelingwattana btol si nadia baharum tau x. 

then, afta si adik balik skolah, pg la mm carik pe patot. bli jus, buah, choc & paling penting, kek ! ndw tgh jln tu dh prasan de 1 family chinese ni, smpai 2 beg kek dia bawak pg, dah pk dah, macam xde je kek dah. sampai², mmg btol pon, tinggal 3 jenis kek je ad. tu pon, tiap 1 jenis, tinggal 1 la kot. asal² nk bli espresso cheese dah xde, tggl yg slice je, last² amik la indulgence. 


yeay, tadi dia silap tulis. dia tulis sayang aBah, terus ak reject. xnk, xnk, geleng² kepala kerut kening. then ape dia alter pon xtau la, terus jadi aYah. yeay ! angguk² then bayar. :) yeay, SAYANG AYAH ! SAYANG ENCIK BAHARUM yang handsome, tough, gagah, berani, bertanggungjawab, perfect lah ! ape lagi yah, kasik la ape yang patot, dah puji nih ! HAHA`

Thursday, June 17, 2010

spain, duh

spain kalah. taboley nak accept. taboley, taboley. macam nak lempang. torres? spain star player? best striker in the world? xpon.. xde la in the world sangat if tgk cara main lawan swiss smlm. spain kalah ngn swiss, malunya, malu mak, maluuuu ! xpe, seb baek boipren maen dengan jayanya, wallawei. :)


yeay, XABI ! marry me plishh, i xnk pergi PLKN nihhh .. pliss, pliss.. HAHA !

Wednesday, June 16, 2010

disaster !

pada suatu hari, di waktu pagi yang indah, tgh dok tido, terkujat bangun dgr sore ibu kejut suh sign surat pos laju (pagi ke if posmen dah start gerak ek? pagi la sangat, HAHA), last skali, hambik kau, surat nih. surat PLKN !


haram jadah tol, ak dah 22 kot, buat pe nak panggil lagi pg PLKN. mmg la dulu tangguh dah sebab ak dah 2nd year amik diploma time dia panggil, agak² la nak panggil ak lagi pon. ce try check ngn kementerian pelajaran, bdk sekian² dah abes belajar lom, tgh buat degree kot.

jadahnya lagi, dah la anta suh pg, borang penangguhan pon xnak selit skali dalam surat. igt sesaje ke orang nk tangguh. kau saje je xn kasik borang penangguhan kan, xnk kasik ak tangguh lagi. kau kasik borang pengecualian je, borang tu untuk orang pregnant, banduan, yg dlm latihan army yg dah sah² ak xtermasuk dlm golongan tu. sampai hati kau PLKN, kau nak suruh ak call la tuh bermanja² ngn operator tanya itu ini.

nasib baik operator baik nk angkat even si ayah call time lunch hour. kau tau ape dia cakap bila si ayah tanya xboleh ke nak dikecualikan terus dgn memberi alasan umur dah banyak, tgh belajar n bla bla bla.. dia kate ak kena pg sampai bila² pon PLKN akan panggil sampai ak pergi kecuali kalau ak dah kahwin, dah ada anak.. xnk pg, xmo, xmo, xmo.. tak nakkkkkkk !

oke, muktamad ! nak kahwin afta abes belajar, if x, nk sambung master, lepas tu phd, lepas tu nak amik sijil professional memane yang xde kaitan pon nak amik, lepas tu sambung lagi amik diploma course lain lak, blajar lagi dan lagi dan lagi. em, dah bile ak nk kejenye ek ? lpas kawen baru keje. yeay ! chantek ~ :)

Tuesday, June 15, 2010

h - r - w - d

holiday

oke aje. budak cuti sekolah, dpt la jalan lama sket. tu pon, xde la lama mana. dah si adik nk exam taon ni, tuition bersepah². xpuas atie ad la sket dgn pe'el cikgu² skolah ni. dieorg ni, asal lepaskan diri dieorg dah ckup, xpk naya ke tidak kat budak. suppose tuition start minggu ni, tp, ad cikgu dok pk nk buat awal la, ape la. if nk uat awal, kasi plan la baek². ni tidak, patot settle jumaat sabtu, pk tunda jadi ahad. kuang asam tol. cikgu² ni, dah lpas turn dieorg, dah ley cuti sampai abes, budak²? bil hari cuti dah tinggal sket, xsmpai seminggu dah jadinye. ak ni pon sbg kakak aser nk .. ishk.. kang marah kang, cikgu adik ak.. tp, xberagak btol..

result exam

yeay ! yang ni best.. siyes, time exam aritu, xbrape nk menjawab dengan jaya paper HR & CSC.. dengan assessment mark yang xbrape nk chantek, boleh plak final xm, sume chap ak baca xnk kuar. dok kuar chapter 1, 2.. ape lagi, mesti la hentam kan.. balik² xm tgk blk notes, dah xsama jwpn, dah cuak, pastu start la lupe, dok pk² blk, ape yg tulis td, gabra xpsl.. hehe`.. ni dah lulus sume, alhamdulillah.. :) cgpa jatuh sket, xpe, insya allah, sem baru ni kasi lagi chantek result..

world cup

alah, ad world cup ke, xde ke.. same je.. buah jantung pengarang limpa layan garena. mayb if ad dota cup tu lagi seksa kot aser.. world cup pon boleh tolak tepi.. n ak plak yang asernye lagi tau psl world cup ni, result, bila lawan.. eihhhh !

disaster

ni latest disaster baru datang nih.. sabar je la.. xleh, disaster ni kne uat special entri.. pfft !

Saturday, June 5, 2010

privacy setting

ap gune privacy option if xprivate kan ape yang patot? mayb ad orang xprasan sbb privacy setting fb selalu berubah². kadang², orang yg xjadi member pon bley baca wall anda, tgk picture yang ad. bila semua benda xdiprivatekan, ape gune function "add as friend"?

bukan trend namanye if orang privatekan gambar. masalah tu dgn orang yg cakap camtuh. die yang sedar atau xreti gne website social camtuh, nak ngate² orang plak. kesian la kau. umur dah 25, ayat macam budak umur 2+5. hak masing² jgk if orang nk privatekan pic ke ape ke. kau dah nak kahwin, xyh jaga tepi kain orang la sepatutnya kannnn.

tu namanya, kau berminat nak ambik tau hal orang if nk wujudkan point yang xpatot. if dah berminat sangat dgn anak² baharum ni, cakap la terang², boleh kasik sign spesial lagik. nak kat mana? memane pon boley kasikkkk, HAHA !

moral of the story? xpayah nak pertikai HAK orang nak buat itu ini. kau jangan perasan sangat orang nak amik tau hal kau tu, orang tak ada masa la nak sebut, bercakap pasal kau. BUSUK!. kau je prasan lebih² orang nak cakap pasal kau, chitpoooodah !!!


kau boleh privatekan kau punya? mestilah tidak kan? kau kan gilekan fans, semua kau nak visible kan. kalau boleh, semua orang yang ada facebook kau nak add, tp, ak xde kesah pon, hal kau. so? jangan la pertikai bile friend request ak dah 140++ x approve sampai kesudah. mak bukan cam kau, maen redahhhhhh je, kalau boleh nak MENANG berapa ramai list friend yang ada, kesiannnnn :)

Thursday, June 3, 2010

guinea pig

kepulangan si angah weekend lepas, bukan balik sorang diri. dibawaknye guinea pig spesies tikus belanda tu. auww, obersea nye peliharaan kau ! nama die je pig, tp, dia bkn pig, mendalah ni pon bukan dr guinea. pg baca kt sini. sampai kesudah ak xpegang benda tu, dlm hati teringin sangat nk pegang, tp, tgk je kuku dia tajam, terus cancel, hehe`

mmg memerlukan ketabahan btol nak piara haiwan nih. kne bersihkan tempat tinggal dia, najis dia. tikus si kakak ni bagus, najis dia macam tahi cicak versi keras, xlembik, xberair, besar sama cam tahi cicak. ak kasik dia makan kopok keping trg dia makan oke ! asal² kasik roti, dia xlayan roti. bagus btol mendalah tu, low profile ! hikhik`


mendalah ni + umah dia time si angah tgh busy² bersihkan umah dia :)

Wednesday, June 2, 2010

viva palestine

entri ni ak tulis dengan penuh kegigihan sebab dah lama xbuat entri serius. asik uat entri merapek kalah kerepek. dengan penuh perasaan, ak ikut berita "free gaza movement", n bila mavi marmara  ditahan pihak Israel, ak aser sedih. ni xde kaitan dgn faktor luaran, benda yang patot semua bg perhatian. 

since August 2008 lagi Israel melakukan sekatan terhadap misi bantuan kemanusiaan ke Gaza & misi kali ini merupakan cubaan kali ke 9 dan juga merupakan flotilla terbesar setakat ini. flotilla kemanusiaan ke Gaza kali ini terdiri dr 3 kapal kargo dan 3 kapal penumpang dalam usaha menarik perhatian Israel dari 3 tahun sekatan terhadap sempadan Gaza.

Flotilla membawa bahan² yang dilarang dari memasuki Gaza seperti simen & bahan binaan yang lain, electric-powered wheelchairs, prefabricated homes , penapis air + makanan serta ubat kepada penduduk Gaza. Mavi Marmara diserang di perairan antarabangsa, bukannya di perairan Israel, jauh sekali dari sempadan Gaza. Israel memberi alasan konvoi tu merupakan satu bentuk provokasi.

Rakyat Gaza hidup dengan penuh sengsara selama ini. dengan bantuan yang dibenarkan masuk sekadar 15000 tan seminggu sahaja iaitu xsampai suku yang diperlukan oleh penduduk Gaza. disebabkan itu, penduduk Gaza terpaksa membina terowong bawah tanah untuk mendapatkan keperluan hidup dari dunia luar.

Sebelum ini, Tembok Apartheid dibina oleh kerajaan Israel dalam usaha mengasingkan Tebing Barat di timur Palestin dari dunia luar, kini kerajaan Mesir sendiri membina tembok pemisah di Semenanjung Gaza; Barat Palestin. Pembinaan tembok² ini adalah usaha mereka untuk menghalang sebarang bantuan dan bekalan dari sampai ke Gaza supaya rakyat Gaza akur dengan arahan Zionis.

ak xrasa Israel harus dikutuk lebih² sbb memang buang karen je. resolusi, gesaan, usaha damai, protes, white house lahirkan feeling "kecewa", xad gune! sejak dari dulu Israel xpernah ikut ap masyarakat dunia cakap. israel ceroboh undang² antarabangsa, xikut rule gencatan senjata, peperangan menggunakan kimia fosforus ketika disember 08. byk dah jadi, Israel pernah layan ap orang cakap? mestilah x. Israel negara yang angkuh, mmg patot dilaknat !

bg ak, sepatotnya masa ni, semua umat Islam kena bersatu padu. if kt Malaysia, xpayah ikut parti, semua kena sepakat boikot Israel. masyarakat dunia kena buat sekatan ekonomi atas Israel. yang paling penting, KUTUK MESIR ! Kerajaan Mesir yang selama ni bersetongkol dengan Israel patot direjim ! sedangkan orang kafir kat luar sana pon banyak buat protes, tunjuk perasaan atas tindakan Israel menyerang Palestine, Mesir; kerajaan Islam yang paling dekat dengan Palestine buat ap? goyang kaki?

kutuk Mesir atas persetujuan membina tembok bawah tanah sedalam 18-30 meter di sempadan Gaza-Mesir yang menjadikan rakyat Gaza menjadi lebih miskin, lebih sukar dalam mengharungi kehidupan seharian mereka.

kutuk Mesir kerana negara Islam tu bukan menolong saudara muslim mereka, tetapi bersetongkol dengan Israel yang mengenakan sekatan ekonomi terhadap Gaza. seharusnya Mesir membuka la untuk mendapatkan sumber makanan, air, ubat-ubatan dan senjata dalam menggagalkan hasrat Yahudi menjajah bumi Al-Aqsa.

kutuk Mesir lagi kerana tindakan membina tembok pemisah merupakan sesuatu yang zalim, tidak berperikemanusiaan, menyebabkan orang Islam hidup dengan sengsara akibat kekurangan sumber asas kehidupan.

kutuk Mesir kerana berdiri teguh selari dengan polisi perang dan ceroboh Zionis yang mengamalkan pembunuhan secara perlahan-lahan.

kutuk pemerintahan Obama sekali ! sejak pagi tadi, semua pemimpin antarabangsa mengutuk serangan ke atas kapal bantuan ke Gaza, kau ada nampak kat tv x Obama berdiri tegak kat stage dpn lambat us nations bagi komen tentang serangan itu? xada langsung! Obama still berdiam diri! Obama sekadar memancing undi rakyat US sendiri dengan menggunakan sentimen anti-war yang presiden Bush pakai selama ni. even Obama sendiri perasan Tel Aviv sangat-sangat-sangat kejam, Obama just cakap "internal investigation will be conducted", pfft !

semoga tuhan memberi balasan yang setimpal ke atas Anwar Sadat yang ditembak mati pd tahun 1981, Yasser Arafat yang gatei sign perjanjian kem david 1978 dan presiden hosni mubarak yang arahkan penutupan terowong bawah tanah.

PBB ape buat? dah jadi persatuan besar bontot? setakat tunduk pandang bawah baca script atas meja yang ntah disiapkan oleh ptd mane nth, tu je lah mampu? OIC plak? Owh, i see? tu je ke, what the fish.

fine. sakit hati, sedih dengan berita Marvi Marmara. hope Allah S.W.T memberi ketabahan kepada semua tahanan & rakyat Palestine sendiri. hmm .. gambar kat bawah ..`


Mavi Marmara - salah satu kapal yang menuju ke sempadan Gaza
12 May - barang kargo dipunggah ke MV Rachel Corrie sebelum berlepas dari Dundalk Harbour ke timur tengah [ penuh dengan muatan simen dan bekalan ke Gaza ]
22 May - Mavi Marmara berlayar dari Turki dengan muatan bantuan dan ratusan pro-Palestine aktivis ke sempadan Gaza.
kesian kan tgk pic ni. rakyat Palestine tgh menaiki bot untuk prepare kedatangan flotilla ke perairan Gaza. ape perasaan dieorg kan bila tau kapal tu, kat perairan antarabangsa lagi dah kena tahan. mcm mana bantuan nak sampai, mesti dieorg kecewa gila :(
29 May - tentera laut Israel berpangkalan di Haifa sedang bersiap sedia untuk berlayar ke perairan mediterranean untuk mengesan dan menahan "Free Gaza Movement" - IDF
30 May - pro-Palestinian activists yang memakai life jackets sedang bersembahyang, berdoa di atas kapal di perairan antarabangsa Mediterranean Sea sebelum kapal diserang tentera Israel.

picture - http://www.telegraph.co.uk


yeah, SHAME ON YOU Israel ! and u too Mesir .