Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)







Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Friday, November 26, 2010

stop child abuse


buat masa ni macam dah reda sikit berita pasal penderaan kanak-kanak dalam berita. baguslah kalau macam tu, and hope berterusan sampai bila-bila. kita pon pernah melalui zaman kanakkanak, tapi sekarang kita dah jadi dewasa means kita dah selamat melalui zaman kanakkanak.

mengajar and mendera dua benda berbeza. normal bila budakbudak nakal, macamlah kau zaman duludulu tak nakal kann. macam mana ibu ayah kita tahan dgn pe'el kita sampai besar, kena la tahan dgn perangai anakanak kita.

source : here

yang i xfaham sekarang kenapa budakbudak kena pukul sampai tak ada belas kasihan ? kenapa kena bantai dieorg semua sampai hentak dieorg kat dinding ? kenapa kena debuk dieorg macam la dieorg tu budak besar yang boleh tahan bila kena pukul macam tu punya kuat ? tak pk ke boleh rosak organ dalam bila kena bantai macam tu sekali ?

tapi satu yang kalau boleh i sendiri tak suka dengar n i tak nak dengar ialah penderaan emosi kanak-kanak. if penderaan fizikal n seksual, itu semua realiti yang ada dalam paper.penderaan secara fizikal memang senang nak detect. tapi penderaan dari segi emosi atau senang cakap penderaan mental, anda boleh detect ? bagi i, penderaan emosi lagi bahaya sebab i rasa dia boleh memberi kesan kepada perkembangan fizikal dan mental.

source : here
effect kepada penderaan emosi, kita boleh tengok kanak-kanak itu mengalami kemurungan, selalu resah, selalu mengasingkan diri dari orang lain, and ada setengah kes, kanak-kanak menjadi terlalu agresif kesan kepada tekanan yang diterima.

contohnya, apabila berlaku penceraian diantara suami dan isteri. di saat itu kanak-kanak mengalami proses peralihan yang menjadi punca kepada penderaan emosi seperti, ketika proses keluarga asal mereka berpecah, proses penentuan hidup mereka samada perlu tinggal bersama ibu atau ayah sahaja, proses untuk menyesuaikan diri dengan kehidupan baru bersama keluarga tiri seandainya ibu/ayah berkahwin lain sebagainya. keadaan di mana adik beradik rapat terpaksa dipisahkan juga satu penderaan emosi.



oleh itu, ahli keluarga sendiri mungkin boleh membantu kanak-kanak dengan memberi perlindungan yang sewajarnya dalam usaha untuk mencegah dan mengurangkan kesan penderaan emosi terhadap kanak-kanak. pihak berkuasa boleh memainkan peranan penting terutama dalam memberi perhatian lebih untuk mencegah penderaan ini.

sekarang, apa korang semua patot buat adalah sokong kempen "stop child abuse" by UNICEF. click image unicef kat bawah ni, then register utk menjadi salah seorang dari 100,000 rakyat Malaysia yang menyokong untuk menghentikan penderaan terhadap kanak-kanak.

unicef

tak susah untuk register. first, isi borang ni..


then dah settle boleh design "tangan" anda.. dan ini i punya tangan ! yeay !


jom sokong kempen ni ! kasi cecah 100,000 ! :)

3 comments:

iqbalhakimi said...

sokong!...sebab budak2 adalah penyambung generasi kita...jangan biarkan mereka "hilang"..

HAZWAN17 said...

kanak-kanak permata keluarga
sayangilah mereka

Mrs. Asida said...

Sokong! :)