Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)







Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Sunday, November 7, 2010

muhasabah diri v.2

well, sekarang nih, dah dekat diri dengan tuhan, dah rasa macam tenang sangat, serius :).. kalau dulu boleh jadi macam si katy perry, kejap hot kejap cold, hot and cold xbrape nak stabil, sekarang, dah jadi ala2 bep okeh, coooooolll, i spend my time just thinking thinking thinking bout you.. :)

ahah, tak de lah, thinking bout god la maksud i.. selalu ingat tuhan.. auto boleh jadi penyabar.. mana pernah fatin nabila jadi penyabar sampai sekarang ni ? penyabar bila mky cari pasal, penyabar bila difitnah, penyabar bila disindir, penyabar bila dikutuk ? yes. if selalu ingat tuhan.. if percaya tuhan sedalam hati, insya Allah, semua orang mampu buat :)

nak dapat feel sabar bukan sekadar lahir dari kata-kata yang melambangkan hati suci dan murni semata-mata, seperti "sabarlah, doakanlah dia berubah" "doa orang teraniaya dimakbulkan tuhan". yes, semua tu betul, tapi, it is too cliche, semua orang tau benda basic, tapi nak apply dalam hidup tu susah.. sangat susah..

perbuatan, percakapan, perkataan, 3 different things.. kalau kita behave, kita buat suruhan tuhan, allhamdulillah, bagus sangat.. tapi perbuatan tak menjamin percakapan yang dilontarkan, xmenjamin perkataan yang diutarakan dan diselatankan xpon kutub diganggu menjadi ketimuran atau terlebih kebaratan.. oke, nonsense mata angin semua ni.

dan sekarang i jadi lagi paham 1 hal ni. berdiam itu sangat-sangat-sangat lah bagus. bukan sikit, tapi, OMG, diam selesaikan masalah, believe it or not. :). diam bagi ketenangan, diam bagi kesenangan, diam ajar kita untuk menjadi lebih redha, diam menunjukkan lagi kematangan, n paling penting diam memberikan kemenangan yang paling besar.

i selalu ambik benda positif dari orang yang terbaik ada sekeliling i.. angah pesan, kita xde hak nak hukum orang, tuhan lebih mengetahui apa je ada dalam hati orang, it is counted n biarkan ALLAH S.W.T yang hukum..

si angah ni, katy eyed peas, msg before tu oke je dia cool, pastu, dia hot, pastu dia cool balik then cool poreber, haha..

mky pulak selalu ingatkan "balasan tuhan cepat je sekarang".. mky xkira time i senang or susah, selalu sabarkan i, even baru ni i n mky kena fitnah, mky sabar sangat, ikot hati, ikot rasa marah mmg nak hambur, tapi pk balik, xapa lah.. sampai bila-bila pon memang mulut orang xakan berhenti, if kita marah, nanti orang suka sebab kita layan, so, kita diamkan aja kan ? :) love u mky :)

paling tidak, bila kita sedih or marah, kena ada orang di sekeliling yang happykan kita kan.. alhamdulillah, the best best best best friend yang i pernah ada, :) sape lagi, auww, girlfriend uitm.. sufy, lynn, fyza, aty.. even kadang-kadang ad yang busy kerja, tp, mesti lah ada salah sorang yang style kepala masuk air nih, coolkan i.. kalau si sufy dah start cite kesah kolej redang, sampai bila-bila i senyum sorang.. selalu sangat dah, tulis lain, lain respond dapat, haha.

ak update status pasal 1 kemusykilan, respond dapat suruh call ambulans, motif ? haha
haha.. siyes, time nih hati nak panas je, terus call pak guard, kau ingat kau besarrr sangat pak guard nak entertain ? tapi mmg pak guard layan aduan rakyat pon, lalala```

 dydy abdullah pulak, ex housemate yang so-sooooo cool ! si cantik yang baik hati, even datang dari family yang sangatlah senang, tapi down to earth, treat people sama rata.. even perangai pon macam syialll, haha, tapi kalau ada apa-apa masalah, dia selalu ingatkan i dengan ayat positif, bukan membakar and latest, "tin, sebelum tidur maafkan semua orang tau"..

masa berkecil hati aritu pon, difitnah, sedangkan, ada saksi, xada apa jadi, tapi digembar gemburkan, disalahkan, diperkatakan seperti i bersalah, tidak menghormati kehidupan orang lain.. alhamdulillah, ada kawan-kawan sekolah yang bercakap dengan waras. yang respond semua bercakap dengan positif, xde pon ayat menyalahkan pihak lain. 

rezeki si jaa ni pon makin lama makin murah.. orang cakap macam2, last2, rezeki semua tuhan bagi.. dapat kerja baik, tuan pon comel cantik, dah ada harta sendiri.. alhamdulillah :)

apa pon, alhamdulillah atas nikmat tuhan bagi, i ada kawan-kawan yang sangat baik.. terharu, sampai i nanges, n skrg pon i nanges.. alhamdulillah..  :')

6 comments:

. angah kau ! . said...

nandos satu ! dh, xmo marah2 n emo2 dh . insya`allah .. diam suda ok ? if betol rezeki ko, dtg kat ko gk . x kemane . kn kn ? mcm angah la, dh betol jodoh angah, tolak tara mane pn . at last dtg gak . so, betol la tu . insya`allah .. insya`allah .. insya`allah ~ lalalal ~

AZLIN said...

hoho..aku pon nak nanges if ko nanges..cayam sama kamoo bowl..

momma said...

arghhh. tacing la plak entry neh walo pon smbil ngs bleh gelak ble bace tang ambulance tu.haha

momma said...

oh trtinggal nota kakitgn: LEBIU all dear fwens. LEBIU soo soo much! siyes weh. bestest frens eva lah.

Fatin Baharum said...

angah : yup ! xpe.. atas dunia ada backup, dieorg ramai2, kat akhirat ?

leen : olololo, nanges cam sarra la eh.. hehe

sufy : <3 u too three four :)

Anonymous said...

ex-hosmet says :

saje taip 'dydy abdullah' kat google..nk tgk glemer ke tak glemer..x glemer upenye! klu taip 'madihah', ffuuhh, nik nur madihah yg kluar...tp 'dydy abdullah' kuar kat blog org...uisyh, siape??? laa....fatin baharum!!!!! syg gile kat budak sorg ni... :) hikhik... samat raye tin, maaf zahir batin... (ucapan tok thn dpn).