Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)







Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Monday, May 24, 2010

susu badam - almond milk

kat umah sekarang ni, hari², eh, xdela tiap hari, tp, selalu la minum susu badam. sbb pe, susu badam tu uat untuk si adq yang nak pmr taon ni. si adq sangat la susah nk bg makan benda baik, benda elok, sume dia kate xsdp mcm itu la ini la. badam yang beli siap² utk makan pon dia xnk, last², paksa @ rela, hamik kau, minum la susu badam ibu kau uat, hehe.

if logik, mcm kite tau, kekacang kan bagus untuk dimakan kecuali if orang sekian² sakit batu karang mcm si ayah, taboley la makan kacang kan. susu badam ni bagus untuk sape yang xminum dairy milk bese, n lg baguih minum susu badam dari dairymilk. dalam susu badam, 90% lemak dia lemak xtepu yg mana badan kita mmg memerlukan lemak tu. bila kandungan lemak xtepu dlm badan tinggi, badam menjadi senjata hebat bagi memerangi kolesterol LDL di dalam badan anda semua ya :)

nak lagi kebaikan badam ? badam ni, kirenya makanan seimbang dan paling tinggi khasiat di kalangan kekacang yg laen. setelah ak gigih google psl susu badam ni, jumpalah web yang mengatatakan, segenggam badam (35gm), dapat membekalkan 45% dari keperluan harian Vitamin E dan Manganes.

selain tu, khasiat badam yang lain; dia dpt kurangkan paras kolesterol, rendahkan risiko drh tinggi & serangan jantung, boleh halang obesiti, redakan diabetes, halang osteoporosis, untuk preggy mommy pon bagus sbb kandungan folate yang tinggi, kurangkan risiko penyakit laen mcm barah, nyanyok dll.

resepi ibu ak uat air badam - badam 1 tupperware [rendam badam lama mana pon xtau sbb bila sampai masa ak yang kena buang kulit badam tu], blend badam lepas kupas dgn letak air ckup paras blender tu, then tapis air badam tu. confirm dia punya pulp tu akan byk, then blend skali lagi sbb pulp dia mmg susah nk hancur. dah abes blend [biasanya 3x], ibu akan panaskan atas dapur. boleh jugak terus minum, tp mcm xbest je if xmasak kan. then, letak la gula sikittt je, sekadar bg rasa dia sedap sket. settle.

hari ni uat lagi. ak tgk, adq ak minum segelas je pon. ak? 4 gelas. sekian :)