Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)







Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Monday, April 26, 2010

i/c 4 tahun lepas!

dulu, time taon 2006, awal taon la, 1st year diploma kat dungun, ak pernah kehilangan wallet ak. dlm wallet tu mcm bese sume ad la, ic, bankcard n duit. time tu, yg ak paling terkilan wallet tu yang ilang, wallet tu si along hadiahkan sbb nk masuk univ kan, satu untuk angah, satu untuk ak, tp, ak pny ilang, :(.

wallet tu ak letak bawah meja time final xm xslp, xpon, kire mcm ad test la camtu. then bila 3 4 min kuar kelas br ak prasan ilang, trus ak berlari balik, tup tup, wallet dah xde, yg ad, cleaner 2 org duk menyapu. carik pny carik xjumpa, then kira pasrah la dah xde, trus uat report polis, uat ic lain, bankcard lain, sume lain.

itu cerita 2006 la kan. ingat kawan2 2006! skrg kita di taon 2010 bermakna itu cerita 4 taon lepas. alkisah smlm, si ibu call, katanya org JPN call umah mencarik ak nk tny psl ic. encik taufik tu kata, ad lecturer uitm dungun hantar ic ak pg JPN dungun, yelah, ic yang ilang 4 taon lepas tuuu.

si ibu sampai naik heran, benda tu dah hilang 4 taon lpas skali ngn wallet2, if org curik sbb nk duit, confirm la duit tu dah selamat pakai wallet skali ngn benda lain masuk tong sampah kan. ape jadah lecturer yang jumpa ic ak tu? 4 TAHUN, 4 TAHUN OKE! tempoh 4 taon sepatotnya dah luput dah ic, tercabut dah gamaknya plastic2 cover tu.

then, borak pny borak, kononla pk positive. kot la i/c ak tu terselit kat mana2 kan selama 4 taon, then lect ni jumpa, yelah. tp, sepanjang 4 taon ad la benda2 pelik yg jadi jugak.

time diploma ak buat pinjaman ptptn. ptptn akn byr thru bank islam. sepanjang ak diploma, ak xpnah uat bankcard bank islam, kad bsn ad. if masuk je loan, ak trus draw sume skali esok harinya, then duit tu trus masuk asb buat pekasam. nk draw pape pon, gune buku! buku ye kawan2, dah mcm style zaman dolu2 dah ha, xmaju langsung usung buku biru gelap, isi borang nk draw duet, agaga.

smpai 1 thp, ad mslh ngn ptptn, ptptn xbank in kan loan utk sem 2nd last. so, mmg x pg la bank nye sampai la penghujung sem akhir, terasa nk check kat epay, tgk balance ptptn, upenye ad masuk jgk loan. dgn semangat membara, trus pg bank islam dungun hapdet buku nk draw. hapdet pny hapdet, berkerut kening org sana siap pggl member lagi tunjuk buku ak. kau tau pe jd?

acc ak dah jadi mcm akaun org tumpang sepanjang setaon ak xaktif kan acc bank islam. nth dari mana datang duit 5 ribu lebey, 4 ribu lebey, smpai puluh ribu la, skali ngn sen2 dia masuk, pastu suke2 hati draw duit tu balik dgn amount yg lain2, sume duet tu. org bank tny either ak pkai kad or x, alahai, logik la sayang oi, mana ad mesin atm boleh drawkan xxxx.51 sen. xdenye mesin ley kuar duit skeleng nok!

itu antara keganjilan yang ad la. 4 taon, 4 taon tu tempoh yang lama. nth ap org uat nth kan guna i/c ak tu. nk g amik balik kat jpn, org tu xkasik sbb kena lupus. mmg la, mana ley de 2 i/c kan dlm satu masa kecuali orang SUNGAI PETANI tuuuuuuu :p.

xpela, if dah lupus, lupus la. tp, still pelik, kenapa afta 4 taon ek?

2 comments:

Anea_hayati ♥ said...

fatin..k anea igt duit 5 ribu..4 ribu tu stil ade dlm akaun awk..whOoaa..makcik kayo laa..

ayie said...

haha..tu la xtanye acik kleaner..hehe