Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)







Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Friday, March 26, 2010

homesick ?

tiba-tiba dlm kelas berlinang air mata, teringat ayah, teringat susah payah ayah besarkan anak dia yang paling leceh. sekolah menengah nak jauh, pastu result pmr n spm, xhebat langsung. kdg2 mata ayah merah, ayah ckp sbb ayah penat, tp, asernya ayah nanges. sbb time result aten dL aritu, mata ayah merah balik, then ayh pg toilet, sah, ayah nanges kan, tp time tu, aten bangga ayah nanges, atleast nanges sbb benda berbaloi.

then, teringat ibu plak. xtau nape, teringat part time nak masuk sekolah awal taon yg kebetulan raya puasa ujung taon tu, ibu sibuk letak kuih raya lam tupperware buat bekal nak balik hostel. bila nak balik ostel je, ibu sibuk cari bekal, biskut, air kotak, air mineral, xnk bg anak lapar bila duduk jauh2.

ingat lagi, ayah penat2 drive 5 jam pg, 5 jam balik semata2 nak jenguk anak ayah kat kelantan ni. pernah sekali ayah datang semata2 nak bawak pg cari kasut sekolah sbb kasut sekolah koyak. teruk anak ayah, xreti berdikari time tu.. ;(

then teringat ibu plak, if datang melawat hari jumaat, bawak bekal makanan yang ibu masak dari umah. yela, anak ibu balik rumah sebulan @ 2 bln sekali, bila sekali ibu ayah datang melawat, mcm2 bawak, thanks ibu..

recall lagi memory afta tu. teringat kecik2 before alif lahir, jalan memane ayah pimpin.. nk g beli paper pagi2, ikot naek moto, pg & balik sekolah berjemput. if ayah pg outstation, confirm melalak sakan sbb rindu ayah, then tido malam, ibu bg pakai tshirt ayah buat tido. ibu dulu garang, suke cubit, xdpt no. 1 kena marah, if ibu marah, lari pg kat ayah, duduk atas peha ayah..

and smlm, ibu call, suara ibu mcm sebak. katanya, dia pg motivasi kat skolah adeq, ayh plak amik cuti sbb nk tmn ibu, mmg xsangka langsung, upenya, adik kena panggil atas stage, kiranya ala2 student harapan sekolah untuk pmr taon ni. ibu kata ayah menitik air mata, sbb xsangka, adik ak yg selama ni degil gile, konon study tp pnah kantoi maen ps2 kat lam bilik dia, hehe, upenya ad jgk hasilnya..

so, dlm kelas td, ak dok pk n pk balik, pengorbanan ibu ayah, setakat mana terlintas, yg tu la uat ak nanges, selebihnya, xdan nk recall memory sbb classmate suh stop nanges + lect tgh syok bg lecture kat depan.. sebulan lagi nak final, insya Allah, aten buat yang terbaik ayah, ibu. (T_T)

duh, nak balik jumpa ibu ayah.. ;(


ad orang tgh happy skrg ya. nape? ad niat nak porak peranda hidup org? silakan. like i care la? i will win la. you're NOBODY. sekian =)

6 comments:

fia said...

gud luck.. jgn sedey ^_^

panggil aku shEh said...

ntah camne tetiba aku rindu femili aku gak.

:(

Faizal@poyan said...

slm..

sy doakan anda berjaya di dunia dan di

♥♥♥ said...

{T-T} do ur bestest oke. kalo ak de sblh ko ms tu ak akn kate 1 je. 'bgus bowl.ak bgga ngn ko sbb still bsyukur+xpenah lupe jasa ayahibu' coz ko sgt beruntung coz pnh merasa mcmane de ayh. ak tompang ko je, dpt gk ak pggil 'ayah'. ;) bpk mentua ak 'abah'.

. diya . said...

huwaaa .. acik yg sgt jahat ..
angah pepagi masok ofis .. bace entry ko .. ley nages ok !!

*mari kite pulang ke kampong ! btw, sile sponsor ok ..

.fatin nabila. said...

fia : tq. =)

sheh : mari pulang beramai2 meh before exam.

faizal : thanks faizal. =)

piey : alaa, kau slalu uat ayat nak sentap tau tak. kt dungun dulu ak balik melalak xhengat dunia kt redang dgr cite kau, kau relax je.. smpai atie kau.. i sedih nih! ;(

angah : pending la dia ni.. entry ni tulis dh brape hari br nk comment.. sponsor? gaji br masuk pon nk kena sponsor ke, xde bajet, none ado! agagaga