Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)







Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Sunday, June 28, 2009

.copy oh copy.

perasaan menyampah mcm "ee,nyibok ah" ada dlm diri ak skrg. ak yakin, sume org ade feel tu [if xde sudh, jgn nyampuk, hehe]. ak aser mcm nymph keadaan COPY mengCOPY yg makin lama, makin menjadi². ha, yg ni pon, sush nk ckp byk, kot salah ayat, mula kuar ayat, "ala, benda public, suka atie org la" @ "biarla, mcm la ko sorg boleh buat" @ "die pon tau nk buat cmtu, cuma skrg br nk buat".

tp kn, if dh benderang lagi bersuluh, kuar la ayat mcm mana pon, ttp nmpk beza dia. tang yg ai kena, ai mls la nk reveal, sbb, org tu, bau² durian je dgn ai. 4 sure, xde la dlm list kt sblh ni. kwn² ak xde yg prangai x semonggah mcm pengCOPY² ni.

wahai manusia berkenaan, ak tau hang baca noo, haha.` udah² la tu, xpyh sush² nk buat tajuk entry sama ke, format blog sama ke, style blogging sama ke, style gmbr sama ke, or spt tut tut ke. bukan dijulang jd JUARA yg menang adiah jutaan ringgit pon. nuffnang pong tok cecoh spuluh ya lg, mu nok kecoh jugok?

nota kaki 1 : ini ckp berbukti, n if sape yg lihat, boleh prasan, too-too drastic apa org² mcm ni buat. org buat gini, dia buat gini, buat gitu, dia buat gitu. susah la dey kici.`

nota kaki 2 : takat layout, ak xheran pon, berjuta buat, ni yang selama ni ko buat mcm "W" tetibe 2 3 hari ni jadi "M", s jibeng pon boleh beza mek.!

Friday, June 26, 2009

.oi oi.

pelik ke bila aku cakap aku single?
susah ke nak terima kenyataan aku single?
salah besar ke bila aku ni x berboipren?
ape kamu² timpa bencana andai aku x berboipren?
gurau, gurau la, jgn melampau sgt ya. aku kata tidak tu tidak.
if ak de boipren, jgn isau, aku upload pic large pny size kt blog.
xcukup, kt friendster & facebook, buat special album lagi.
nk lagi, ak idupkan balik acc tagged n myspace, upload 100 pic.
silap aribulan, antar gambo kat paper lagi. ph, mencapub suda. haha`

p/s : nnt aku buat gurauan lebih melampau, baru ko tahu betapa pahitnya jering + busuknya petai itu. haha`.

Thursday, June 25, 2009

.bila babi bersin.

susah tau x, sume la nk kena jangkit ngn selsema dia. bkn nk kate, tp, if dh gini, sume kasi phm la, jgn la dok pg tmpt babi dok bersin. if dh terduduk, duduk la diam², bkn nk halang, tp, utk kebaikan sume org. if ckp byk pon, xleh jgk, kang kuar peribahasa "dh nak jadi".

still phm, ada org mayb nk lari, takot kena tempias, tp, sedar xsedar, dh jadi pembawa. cakap ini, takot salah, cakap itu, takot salah jgk. nk buek camano eh skrg. hope x menyinggah kt trg + mlc. :). tetibe ak mcm emo dlm hati hari ni bila lyn berita dr siang psl selsema babi.

Tuesday, June 23, 2009

.azreen rempit !.

pada suatu hari, si nyanya dan si atie membawa si anak buah berjalan² dgn motosikal. si anak buah teruja melihat alam sekitar esp pdg permainan. para makcik yg syg sama si anak buah brenti dan melayan kerenah si anak buah. tanpa disedari, si anak buah sudah terpengaruh dengan golongan mat rempit yang melepak di tepian jalan. xpercaya, percaya la. ahahaha`.


azreen: "eleh, camtu je dieorg leh buat, bajet hebat"

azreen : "ko tunggu ak buat,tukar posisi sat"

azreen : "ha, jom lawan cpt, sape menang.! ak pon boleh la dey."


*peace*

Monday, June 22, 2009

.ayah dan ibu.

bebelan ibu sy merupakan lagu pidato yg paling sy rindu bila sy berjauhan. dtg la shah rukh kain yg ganteng cmne pon, muka ayah yg paling kerap muncul dlm ingatan. dalam hidup, sentiasa harapkan yang baik² shj datang kpd ayah dan ibu. setiap kelebihan dan keburukan, ttp akan diterima kerana lahirnya sy kerana adanya mereka. tanpa mereka, haru la hidup sy. dgn mereka jg, berjaya hidup sy.

Baharum Abu Mansor
Zahara Md Yunus

Happy Father's Day + Mother's Day [belated,:p]


perasaan sayang kpd ibu n ayah kekal poreber la.! :)

Saturday, June 20, 2009

.cabut rambut.

ini kisah ttg pompuan. mayb bukan sume pompuan, just kbnykn pompuan ada hobi ni. ak pon, kdg² bila xsedar, tgn ni gatai hinggap atas kapla. konon selai due gatal, kasar, tp, bila dh syok, hambik ko, berhelai².!

lps tu, start tercacak sana sini. if pakai tudung, anak tudung nipis, tercacak kuar rmbut baru nak naik. if yg free hair, buat belah rambut baru, ala² cover pny psl.

tp kan, ada yg terlebih addict cabut rmbut nih. kdg² smpai menakotkan. contoh, tgk pic bwh ni. ni, mmg dh addict tol cabut, smpai botak ayam kapla tu. xpsl kepala kene taruk minyak gamat kasi rmbut cepat naik, nama tuan pny kpala dirahsiakan atas permintaan, haha! xsayang rmbut ke pe dey ..?


Tuesday, June 16, 2009

.sedekah.

kebelakangan ini, byk blog bercerita ttg pengemis / org mintak sedekah. ada btol, mmg hakikat, rmai btol org mintak sedekah sekarang. dr org tua, sihat tubuh badan, cacat n budak² kecik, mereka mintak sedekah xkira tempat aslkn dpt duet.

nak kata kita org malaysia terlalu baik, xjgk. tp, if tgk lam paper pon, ada skali time dieorg uat survey, yg pengemis duit lg byk dlm wallet dari org biasa, smpai mencecah belasan ribu, gile kaya ai tell u! dlm beg duit ak pon jrg ade berkeping² duit 50.

kita xtau niat asal si peminta. sama ada btol² susah or ada niat lain di sebalik. yg selalu style org mintak, untuk buat masjid @ rumah anak yatim. either tipu or x, confirm la kte xtau , tp, kita lebih kpd feel kesian, lg² budak yg mintak, ckp dtg dr jauh, so, kasi la kot boleh dia beli air buat minum or makan.

tp, if kira logik jgk, if dtg dr jauh, ko dtg dgn apa dey? ni dtg dr jauh, lg² dr thai, xpk ke tambang minyak tempat tido bagai? bila pk cmni, mmg la kita akan rasa mcm dieorg tipu. so, ape kita leh buat? if kasik, mcm ditipu, if x, kesian + derma buat benda baik, bagus.

setakat ni, if mampu, kasi, tp, still berharap, andai si peminta ini menipu, hope tuhan bukak pintu hati, stop la menipu n cari duit dgn cara baik. tp, if niat si peminta itu btol² sbb dlm keadaan susah, hope bantuan yg dia terima dpt la tlg dia sikit.

bacaan lebih menarik, click sini dan sini ..

teringat abg tisu singgit kt medan mara sblh uitm , :p

Sunday, June 14, 2009

.privacy.

facebook, tempat di mana sy peroleh sesuatu yg dinamakan privacy. if friendster, dh xdpt nk control, sbb half dr member kt situ sume xbrape knal, knal kjp². tp, kt facebook, semua yg ada dlm tu, semua yg sy knal, major ex-schoolmate, member uitm, n bloggers.

tp, ada feel sangsi thdp someone ni. kata si kakak, dia ni kwn mereka ketika di sekolah. means senior sy la time sekolah. tp, siyes, lgsg xigt, lgsg xknal. tp, bila dia add, ok, respect sbb mayb kwn kpd kakak, so, xdehal, accept je la.

satu yg buat feel pelik tu ada, xkn nk add semua adik bradik ak? 4 orang, empat² member dia. yg pelik, smpai si adeq, yg baru buat facebook xsmpai seminggu dia dh add. em, cik kak nk tgk sgt ke pic family kami? awat berminat sgt nk tgk muka² family ai?

bila dilihat, cara dia tu, agak menakutkan, sy n adeq delete dia dr acc kami. if kamu dlm situasi saya, confirm, rasa pelik jgk kn?

Friday, June 12, 2009

.3 happy untuk hari ini.

hari ini sy happy. happy kerana berjaya tidak makan nasi sepanjang hari. yg dimakan hanyalah roti jala + daging kari. sedap ai tell u..! bajet usaha diet menjadi, hehe..`

hari ini sy happy lagi. happy kerana, di siang hari, si angah terima khabaran gumbira, permohonan diterima untuk menjadi seorang guru ganti. selepas ini, boleh la sy pau lagi ..! clap clap clap ..

dan hari ini sy bertambah happy. setelah menyemak keputusan peperiksaan tempoh hari, tanpa disangka, mendapat keputusan yang sudah lama sy idami. alhamdulillah, syukur kpd Allah swt. yg baik dtg dari tuhan, yg buruk dr diri sy sendiri. :)

p/s : sape tau exact date father's day ?? tolong ..

Wednesday, June 10, 2009

.lima perkara.

satu : panas. tiada hujan, tiada angin. sekadar guruh sket² + kilat kdg kala. bila mau ujan ni.? enchek katak, pggl ujan boley, kasik sejuk 1 kerteh ni kjp.

dua : cerita indonesia, hangin 1 bdn bila tgk. tp, alang² dh follow, follow smpai abes, sket je lg nk abes pon Intan tu.

tiga : cerita keling pon sama. kasamh se itu, bakpela slow ngat cite tuh. haih.` xpe, bersungguh mau follow lg sementara xde kije nk dibuat.

empat : berat badan bertambah. perasaan malas untuk bergerak menjadi².

lima : sbnrnya, perasaan utk menulis blog spt dulu sudah tiada. malah perasaan lain yg xspatotnya ada dtg tnpa di undang.

Tuesday, June 9, 2009

.lemaunya mereka.

sy cukup setuju bila orang ckp, staff kerajaan buat kerja sambil lewa, hari² masuk kerja, jam yang betul² berkualiti digunakan sekadar 2 3 jam shj [pengakuan beberapa org staff kerajaan yg jujur]. tp, tetiap taon demand nk naik gaji, lebihkan elaun, nak bonus bagai. kerja, ada buat cepat? langsung tidak. ada sopan santun sgt? keje kt private sec pon bagus kot.

contoh : duit yuran yg bendahari U potong dr ptptn time sy bercuti dulu, dh masuk setahun claim, xpernah² dpt pon. pass kt org tu, pass kt org nih. ayat yg kuar dr mulot dieorg - "kejap ya dik", "oh, nanti sy tgk", "cik, dlm proses lagi", n sume bagai alasan kasi, tup tup, dh setaon.

yg tau buat, ngabes masa, ngumpat pot pet sana sini, xde keje lain. lemau!


bukan semua orang ya, :)

Monday, June 8, 2009

.entah.

ko kena tau, ak terkejut..! ak aser nak nanges. ak tgk profile ko, n menggunakan segala jenis idea yang kuar lam otak, ak carik sume, ak terkejut .. ko pernah meyakinkan ak ttg hal itu ..

apsal ak xtau? apsal ak aser terkejut? apsal nth. ak xberchenta dgn ko. ak xpnah close dgn ko. tp, ko tau ape yg ak ckp. so, ko harus tau, ak terkejut gile babbbbb! ak mcm nk nanges ko tau..!

haih. lagi² dgn lagu yg ak dok ulang tayang byk kali..`

ko kena tau, ak terkejut... aci ke ak terkejut? tp, if ak terkilan.. aci x ak terkilan? tp, nk buat cmne. byk btol tapi ak nih. tp, itu la hakikat.. ishk`.


entry emo x hengat ..

.hidup ini.

sekali skala, kita menulis ttg hal yang serius. menulis perkara yang bukan sesuatu yang remeh atau selalu diperkatakan, di ulang cerita byk kali, cuma bezanya cara ia di ulas.

kali terakhir sy lihat cerita bukit kepong, pd zaman sekolah rendah. time tu, yg sy phm, komunis jht, reti attack malaya, bunuh org, kesian, sedih. td, sy tgk balik utk kali ke dua, siyes, menyayat hati, bernanah mata tgk muka komunis itu.

sedih part milah anak si fatimah n bakar itu nanges afta mak dia kena tembak. bini si hassan itu, bagus, join da club dgn polis tembak² jgk. part paling buat air mata mengalir, saat jatuhnya papan tanda bukit kepong police station itu.

bila mengalir air mata td, sy jadi terfikir balik, dr nanges benda xpatot contohnya hal semalam itu, lebih baik air mata tu jatuh time tgk cerita mcm ni. air mata xsepatotnya jatuh atas sebab yang xsepatutnya.

bersatulah wahai melayu malaysia. xde salahnya. drama politik mmg harus ada setiap negara, tp, hebat mana pon drama, biarlah mengikut skrip asal yg diberikan. jgn terlalu kreatif, hingga menyebabkan drama itu berlarutan menjadi sesuatu yang tidak berapa menarik.

conclusion cerita atas td, xyh bwk balik chin peng, boleh?

Saturday, June 6, 2009

.best friend wedding.

semalam, menghadiri majlis perkahwinan kawan baik, si sufiyyah dan firdaus. dah kawen kawan yg sorang ni, nama lg jodoh kan. yg bezakan atr satu sama lain, cepat atau lambat shj jodoh itu sampai.

sufy, kwn baik spnjg di uitm. spt entri sblm ni, sy pnah ckp, final sem time diploma paling haru spnjg hidup. nsb baik, spnjg tempoh itu, sufy sentiasa ada bersama. bila rasa sedih @ happy, raikan berdua. yg lain, dh pon practical, so, kami yg "study leave" 1 sem, bawak diri berdua.

si firdaus jg, bkn la org lain. ex-uitm D jgk, cuma lain course n dia senior kami. apa pun yg jadi, sy yakin, jodoh mereka kuat, sbb tu hbgn dieorg kekal n berakhir dgn ikatan sah itu. siyes, sy percaya, si daoh ni merupakan lelaki paling layak utk sufy, yg boleh bimbing si sufy ni menjadi yang lebih baik dari hari sebelumnya. cehh, ayat x hengattt..! hehe`

yg penting, semoga mereka berbahagia, sampai bila². :)

. pengantin : sufy & daos .

. sufy - me .

. leen - me - sufy - ila .

. L to R : pg - ila - me - leen - sufy - daoh - chem .

malam sebelumnya pulak, berlangsung majlis pertunangan. sampai je kerteh dari kl jam 5 ptg, sy terus bersiap dan berkemas pe patot. pukul 8 sy bergerak ke dungun, nasib menyebelahi, majlis xstart lg time sy sampai. jam 9 cmtu, sempat iring si pengantin ke pelamin utk sesi sarung cincin.

. pink chantek dgn kamu supiah! .

. (^_^) .

. sufy & me .

td, belek pny belek, jumpa 1 pic ni. pic ni, si sufy send kt comment friendster. tp, ai x approve time tu, tersilap tekan cancel utk semua. tp, b4 tu, sempat la save dulu pic ni. so shweet ayat dia.



fyi : bowla itu nickname lama sy. :)

Friday, June 5, 2009

.convo dip.

akhirnya, setelah jenuh menghabiskan diploma itu hari, sy suda selamat convo dgn jayanya. sebelum start istiadat convo, air mata bergenang dlm dewan, sbb bila pk, time diploma saat paling haru sy alami. mcm² jd, perasaan berbagai sgt ada.

time diploma sy belajar kenal betul, siapa itu kawan siapa lawan. time diploma sy btol² blajar cmne harus kuatkan semangat + tabah setabah²nya dgn apa yang jadi. time diploma sy blajar sikap bersabar even kdg² apa org buat melampaui batas. time diploma jgk la, sy blajar utk berkurang ajar sama org yang tua dari sy (ai maksudkan encik shinbei) krn dia sgt² menyusahkan sy sepanjang hubungan kami (dulu).

even penghujung convo, terkilan sbb xdpt convo skali dgn kawan² baik sy, sy bahagia krn family sy sentiasa bersama sy. bila ibu n ayah menangis peluk sy keluarnya sy dr dwn, sy thn utk x join skaki nanges tuh. kata ibu, if dia igt mcm mana sy start masuk uitm, dgn hal bagai, dgn mslh sy ketika final sem kt uitm, dia sebak. well ibu, aten lg sebak.

final sem, sem paling teruk. even dieorg xknal sy, sdp mulut je bercakap. jaja cerita kt semua lect. n finally, sy xtau nk ckp either sy patot happy or x tgk ex-classmate terima scroll dlm keadaan di usung dgn kerusi roda hari tu. dia xtend 1 sem, sbb accident before paper ctu. if igt balik muka dia dulu + ayat + suara dr mulut dia, sy patot ckp, padan muka, tp, xpela, sorry, ai xla sekejam u, get well soon ya! lepas ni, jadi orang baik² sket. [ ala, confirm cite ni smpai kt ko nnt, ak tau blog ni ada stalker, :) ]

tp, xesah la. yang penting, ingat ya semua, hidup ini berpusing. kalau dulu orang ngate, biarlah, yang penting, tuhan tu wujud, tau apa yang orang buat, ko ngate dulu ak sdgkn ko xde kaitan, skrg, ko terima jgk balasan, boleh?

i'allah, nxt 2 yrs, convo degree, baru nk happy sehappy²nya. :)


nxt entry - my best friend wedding, sufy. :)