Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Monday, December 14, 2009

peribumi vs pendatang

kenapa peribumi kena selalu mengalah pada pendatang? sedangkan, hakikat semua faham, peribumi tu seharusnya mempunyai hak keatas milikan kepunyaannya. benda ni selalu terjadi, xkira la dulu atau sekarang. orang selalu fikir, peribumi akan menindas golongan pendatang, tapi ak aser, skrg ni, pendatang balik menindas peribumi.

peribumi selalu berkecik hati dengan tindakan pendatang. kadang2, orang peribumi juga yang terlalu menatang si pendatang. maklumlah, macam2 faktor boleh terjadi, milikan kekayaan melebihi poket peribumi, atau faktor luaran yang lain. musykil kan, peribumi ni kadang2 seakan mengiyakan, sebab apa benda tu terjadi?

pendatang pula seakan-akan xreti menghormati peribumi. sudahlah datang ke tempat orang, kemudian boleh pula memberi arahan seolah-olah, peribumi ini yang pendatang. milikan peribumi menjadi terhad, keselesaan peribumi kadangkala terbatas, kerana apa? muliakan pendatang..

iyelah, nak buat macam mana. peribumi ni berhati mulia, kadang2 terlalu fikirkan nasib si pendatang, mungkin baginya kesian sehinggakan diri sendiri xdikesahkan. itu xpa la if peribumi sendiri yang fikirkan, tp, if pendatang yang memohon untuk diberikan hak sekian, sekian, boleh tahan? huh!

annoying! oh, siapa peribumi? siapa pendatang? :). xpayah ditanya. ini entri umum, kalau nak kata ak bercakap tentang negara ke, kehidupan peribadi ke, silakan. tiada sebarang nama di utarakan. kalau nak terasa, silakan malas ak nak layan! :)