Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)







Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Wednesday, September 9, 2009

.help me !.

topic untuk 2nd speech ak direject. 5 topic ak anta, satu pon x di approve. cantik bentuk pangkah si madam letak kat tengah2 kertas ak, adoiyai. wahai subjek public speaking, kenapa anda menyulitkan lagi keadaan, susah tau nggak?

ni 5 topic yang ak kasi antar kat madam, tp, sume kena reject, aionoo..`

♥ student dishonest, a way to survive
♥ soulmate; do we have to demand?
♥ does look counts?
♥ dslr or just-point-and-shoot camera?
♥ mentality intelligences

ak xreti nk reka2 tajuk bila sampai bab buat speech ni. siyes, ak xreti nk buat2 cerita @ bercakap benda yang ak kena hafal. syumpah, ak susah nk menghafal. ak lg suka benda yang ak mmg dah tau, so, if ak bg speech, ak boleh bercakap tanpa perlu tgk kertas sgt & if lupe apa2 point pon, xkesah sgt sbb ak tau apa ak patot cakap seterusnya utk cover part yg ak lupa, [xcept certain terms yang ak mmg terpaksa sebut la].

sbb pe? ak boleh elakkan feeling nervous + tergagap mcm org-tua-baru-sudah-mandi-air-perigi-di-pagi-buta. ak aser, apa2 pon, sebenarnya benda tu simple je. so, kenapa nk buat dia jd complicated? musykil ak. nk topic benda yang interested orang nk tau. if ak nk, boleh je reka2 anta tajuk mcm "the best moment in my life" ke hape ke, tp, ak xminat kot nk cite hal personal, melainkan mood itu tiba2 datang.

haih. korang pernah ambik subjek public speaking? yang kena bagi speech lebih kurang 1o min, kot? topic speech xmemerlukan credibility ak sbg penyampai. if ada cadangan, bg eh, topic yang boleh buat orang BERMINAT UNTUK MENDENGAR. contohnya : kenapa wedding ring orang pakai di jari manis. haa, gitu la lebey kurang topic yang madam ak berminat.

sekian terima kasih.

10 comments:

Faizal@poyan said...

salam fatin..
emmm bebayakkan bersabar cuba lagi pilih tajuk yang madam tu suka

lieya orange M.I. said...

...kawan disini pun runsing subjek public speaking...
...syik kene reject jer...
...kamu sabar jer yer...
...gud luck...

DK said...

Honestly, kalau diya jadi lect Fatin pun, macam susah jugak le nak terima tajuk2 yg Fatin usulkan tu. But sokay, boleh try lagi.

Lecturer Fatin tak tetapkan tema ke untuk pilih tajuk? Macam diya public speaking dulu, lecturer letakkan tema for this week, for next week dan seterusnya. Kira senang lah sikit kita nak pilih tajuk yg mcm mana kan.

Diya nak bagi suggestions pun mcm serba salah sikit ni, takut tak kena dengan selera Fatin. Kalau lect tak tetapkan apa2 tema, cuba Fatin try psl kesan social networking pd teenagers, takpun boleh pilih social impact of youtube. Takyah pegi jauh pun takpe, tengok pada isu semasa dan kaitkan dengan apa yg kita minat pun dah boleh buat public speaking. Asalkan benda tu boleh buat orang gain something dari speech Fatin.

Okay ye? All the best yang ^-^

LadybugYNA said...
This comment has been removed by the author.
.fatin nabila. said...

faizal : oke2, leh bersabar. bg suggestion satuuu. :p

lieya : sama la kite. wah, leh tu, tolg kasik idea, topic kwn2 kamu yg mana approve. :p

diya : owh, diya pon aser camtu ea. mayb btol la tu kot, nape tajuk direject, tajok xbest. :p

xtetapkan pape, skdr bg speech as long boleh gain interest utk org dengar speech kite. xde credibility nk present topic pon xpe, aslkn, tu la, topic tu best.

social impact on you tube, mcm best jgk. tp, lect tu jenis, dia nk orang present benda yang kte xleh nk jangka apa kite nk present. means, cam benda baru nk dedahkan kat listener, gitu asernya.

yana : oke gak topic tu. ak time diploma pny topic, dua2 dah lupe. yang persuade lupe, yang informative pon lupe, teruk tol daya ingatan ak.

LadybugYNA said...

aku dah ambik sem lepas. aku buat pasal benda yg aku suka. "secret of the diamond". isi dia aku cite pasal bentuk2 diamond n relate kpd si pemakai. kalau pakai bulat mksud ape. petak maksud ape. bujur maksud ape. then gtau rasia lelaki jugak suka diamond. reason kenapa dorg suka n so on. kata "secret" kan. hahaha mcm tu la lbih kurang...

LadybugYNA said...

p/s: siap g tgk blk tajuk xthn tu.hahahaha...

.fatin nabila. said...

yana : time kaseh la yana oi, bagus tol kawan. hehe.` siap removed balik comment 1st, tmbh balik, publish balik, tenkiu2. jasamu dihargai izyana. :))

Princess Liyana said...

hihi..agak2 madam suka tak tajuk, long distance relationship? :)kalau btol dia bminat topic psl wedding2 ni.hik hik..

Nuur Ailmi said...

salam.

penah amik public speaking masa diploma. antara tajuk2 in mind, tapi more to mass comm la cos im studying massscomm kot. huhu:

- cube cari satu product, then persuade people to buy/use it. surely, element persuasive and public approaches is there.

- then topic yang agak general, mcm yasmin ahmad, kenapa xde creative director yg boleh replace yasmin ahmad? in terms of her pendekatan iklan2 nye, dan ape keistimewaan yasmin ahmad sampaikan pemergian arwah dapat dirasai oleh sesiapa saja, bahkan merdeka hari tu pun xde buah tangan dari arwah. raya nanti lagi la..

tu je yang mampu di kongsi. selamat beramal. haha