Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)







Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Monday, July 13, 2009

.owner yang %$*@.

imagine keadaan ni..

ak menyewa rumah. pada suatu hari, kawan kepada tuan rumah bersama dua orang parents melayu datang ketuk pintu rumah ak, mintak bukak, sbg alasan, parents melayu tu ingin tengok keadaan rumah kerana anak mereka sedang mencari rumah sewa.

ak terpinga, adza si housemate direct menjawab, "kami xcari housemate pon". tp, si kawan kpd tuan rumah + parents melayu itu masuk dan bersiar² sekitar rumah, tgk² bilik, dapur dan semua. perlu ke buat inspection ea??

dengan bra elok buat show atas katil, ak dgn suar kontot itu, suka hati mak bapak ko je masuk umah ak. ak pelik, tuan rumah ada hak ke nak tetapkan berapa orang duduk dalam rumah dia? ak n si adza pon, xde plak buat kuar iklan mencari teman serumah.

puas belek agreement/contract, sah, mmg xde state kt situ tuan rumah de hak utk mengganggu kami penyewa + decide total no. org boleh duk lam umah tu. lgpon, sbb ak duduk ngn kwn ak, xbermakna ak xbyr sewa. sewa bulan ni + deposit haritu, kami dh bayar RM2200. bkn sikit ye, byr 1100 sorang nk duk umah tu.

so, apehal tuan umah tu buat camtu? msg pon lgsg tidak, atleast bgtau la sepatah. wahai uncle + aunty, so sorry la ak buat muka xberapa nk sudi bg org masuk, mmg kami xnk cari housemate buat masa ni, lagi² manusia tak dikenali. suke² nk tgk umah, ape xde umah laen yg kosong? umah ak jgk yg org nk, pelik!

selagi sewa umah berbayar full rm600 sebulan, cukup la, bkn ak mintak kurang pon. si adza msg tny, alih² jwpn, nnt² nk xplain. tuan umah otak kt lutut ke pe. ak xsuke btol dgn org camni. even ko tuan umah, kite de perjanjian, jgn ganggu masa ak 24 jam, boleh?
wei sandra, ko bc blog ak ke? bace ah. nk mrh? mrh ah, sape suh ganggu masa bersenang lenang ak kt umah, ak saman ko langgar perjanjian baru tau. bodoh`

11 comments:

YNA izyana said...

aik.suka2 hati je masuk survey rumah orang.kan dah bayar full utk 1 umh tu.bukan byr ciput.pehal nk masuk2 umh org sesuka ati cm2.pe daaaa!

lieya orange M.I. said...

...hahaaa, sandra tu org melayu ker aper...
...kalo bukan melayu, mmg tak phm bhsa la tu...heheee
...makcik tu mesti kutuk ko wat muka camtu...=p

aNeA_hAyATi said...

heyyy..x bOley..x bOley..!!
mane bOley tuan rumah tu wt gtu.!!
sgt mencabuli hak asasi penyewa..
at least die ckp dulu klu nk dtg..x pOn tnye pndpt kOrg..plus..hishh..

Diya Kamaruzaman said...

Memang agak rude perbuatan masuk umah orang tanpa permission. Kira sama macam pecah masuk umah gak ah. Plus, haiyohhh mak ayah no need lah buat inspection bagai untuk anak dia. No wonder Fatin hangin, sebab diya pun terjadi emo gak nih. Huhu

Affan Azami said...

ekceli tuan rumah ade hak mutlak kot fatin.. meski dah bagi sewa, die ade hak nak tgk rumah die. hehehe. tp kalo gaya mcm fatin cte ni, memg tak wajar lah sebab kne lah hormatkan tenant kan.. apepun, kne amek iktibar lah tak leh wat "show" selalu, kang dibuatnye spotcek kali kedua. kikiki. cool fatin! :)

damme damiah said...

gila banyak camtu bayar tuan rumah berani kacau lagi memang melampau.
lain la kalo dia nak sewa ikut kepala.

tapi ko bdh byr byk gila kot. kuang haja betul *emo

UnPerFecT LauRa said...

haha cik fatin jgn mrh2 lg tau..
kesian tgk muke fatin dlm kelas tdi smbil bercerita tentang org2 yg mcm sengal gile babi tuh..
padan muke korang kena maki setepek ngn aku..
lain kali jgn ggu privacy cik fatin kawan aku yer..
huish tin,kalau aku ade dlm rumh tuh aku perli2 blik makcik n pkcik tuh include skali anak die n kawan pada owner rmh tuh..
ape aku peduli..
nnt sume2 jenis maki hamun aku keluarkn..

Princess Liyana said...

mak aih mmg mahal btol bayar..pstu suka2 je owner tu buat gitu..ini tdak adiill! hish

Nuur Ailmi said...

tin, aku rase tuan rumah rasa macam bagus, maybe dia desperate sgt nak tgk rumah dia kosong ke x cos sedara mara dia nak sewa kot.
janganla cepat thought -ve. tapi aku percaya, "ada udang disebalik mee" (for sure dia nak tgk ko pakai sua kontot kan) *jokes* haha

ije said...

erk.. boleh pulak masuk rumah orang senang2 gitu..

.fatin nabila. said...

yna : tau xpe. tgk umh utk anak dia. sdgkn ak dh sewa situ kn, so, patot, ats ak la nk cr siapa penyewa, bkn keje dia nk pilih sape patot sewa umh dia. xgitu?

lieya : sandra itu C. :)

cik anea : tau xpe, ckp la sepatah 2, ni tidak. bengang.`

diya : mak ayah melebih² cr umh utk anak dia, mcm xde umh laen kan, xsuke tol.

affan : if owner dtg nk tgk umh xpe, ni bkn owner umh, kawan owner, dtg plak sbb nk tgk umh sbb anak dia nk duk situ. ade ke patot? patot tny la fatin, nk housemate ke tidak, kenalkan kt fatin n kwn dulu sape bdk yg nk menyewa, bajet umah fatin umah pameran snang² nk tgk.

damme : tau xpe. ak dh byr byk, cukup. bln ni pon dh byr, ape lg nth.

leen : tau xpe. nyemak je dtg umh, hangin ak g kelas smlm. anak dia, jenis mengade ntah hape, nk cr umh, suh mak bapak carikan. xleh bla btol.

liyana : tau xpe..

nomie : bkn sedara. sandra is Chinese, mak bapak yg nk anak dia sewa itu melayu. buat umh ak sewa mcm bilik pameran. nth pape je.`

ije : pelik kan..