Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)







Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Tuesday, June 16, 2009

.sedekah.

kebelakangan ini, byk blog bercerita ttg pengemis / org mintak sedekah. ada btol, mmg hakikat, rmai btol org mintak sedekah sekarang. dr org tua, sihat tubuh badan, cacat n budak² kecik, mereka mintak sedekah xkira tempat aslkn dpt duet.

nak kata kita org malaysia terlalu baik, xjgk. tp, if tgk lam paper pon, ada skali time dieorg uat survey, yg pengemis duit lg byk dlm wallet dari org biasa, smpai mencecah belasan ribu, gile kaya ai tell u! dlm beg duit ak pon jrg ade berkeping² duit 50.

kita xtau niat asal si peminta. sama ada btol² susah or ada niat lain di sebalik. yg selalu style org mintak, untuk buat masjid @ rumah anak yatim. either tipu or x, confirm la kte xtau , tp, kita lebih kpd feel kesian, lg² budak yg mintak, ckp dtg dr jauh, so, kasi la kot boleh dia beli air buat minum or makan.

tp, if kira logik jgk, if dtg dr jauh, ko dtg dgn apa dey? ni dtg dr jauh, lg² dr thai, xpk ke tambang minyak tempat tido bagai? bila pk cmni, mmg la kita akan rasa mcm dieorg tipu. so, ape kita leh buat? if kasik, mcm ditipu, if x, kesian + derma buat benda baik, bagus.

setakat ni, if mampu, kasi, tp, still berharap, andai si peminta ini menipu, hope tuhan bukak pintu hati, stop la menipu n cari duit dgn cara baik. tp, if niat si peminta itu btol² sbb dlm keadaan susah, hope bantuan yg dia terima dpt la tlg dia sikit.

bacaan lebih menarik, click sini dan sini ..

teringat abg tisu singgit kt medan mara sblh uitm , :p

12 comments:

Ladyee.Ladybug.Yna said...

ade skali aku jmpe bdk cm ank bangla gitu mtk sedekah kt atm cimb.aku cam was2 gak.kebetulan xde duit kecik,aku ignore je la.

sekali terserempak ngn aku kat kfc woooooo.mkn kfc wa ckp lu.ternganga aku seketika.haih.

nj said...

fatin...
di tempat baru saya ni pun ada situasi yg sama...saya juga hampir terkejut kerana bilangannya yang agak ramai. Walaupun negara Arab negara Islam yang dipandang tinggi, namun hakikat 'hidup tidak semuanya indah' itu ada di mana-mana sahaja...hanya Allah Maha Mengetahui!

adza said...

huhhu~ yg jual tisu kt mara tuh.. satu singget.. dia oku..
yg xtahan tuh gatai.. iskk~

Princess Liyana said...

hm...mcm2 jenis org kan..alaahai

Faizal@poyan said...

salam fatin..
emmm yang paling kasihan kanak-kanak di jadikan bahan peminta sedekah

lieya orange M.I. said...

...boleh kaya kan peminta sedekah ni...
...kalo mcm kat kedai mkn, satu meja, dpt RM1, 10meja dh RM10...

Diya Kamaruzaman said...

betul kata fatin tu. kita kesian2. tapi, kadang ada yg takleh pecaya sgt kan. ayah diya mmg tak berkenan btl bab sindiket2 ni.

.fatin nabila. said...

yna : haha.` if ak pon, confirm nganga gak, silap hb, if xde keje, ak pg sblh dia mtk share. kita pon mkn nasi ayam 3 hinggit, dia bley plak bantai kfc.

puan norma : aser, benda ni mmg sume tmpt ada nih. btol, allah je tahu sume, mana btol, mana tidak.

adza : mintak sedekah gak, bkn rmai beli tisu, sume kasi duit je. sehari brape round tuh kt mara.

liyana : tau xpe. :)

faizal : trick semata ..

lieya : tu min tu, if ada meja bg lebih dlm rm5 @ rm2, kayooooo..`

diya : sebut sindeket, teringat cite intan, saje je kidnap budak buat ngemis. truk tol.

syalizahanim said...

Kat umah aku selalu datang makcik2 dan pakcik2 mintak sedekah. dalam sehari tu ada la 2,3 orang dtg. Sekali kitorang intai diorang tu satu group rupenye. lepas siap kutip duit kat semua umah kumpul kat bus stop pastu van pon dtg ambik. biase nye dia ade agensi sendri. ade ke agensi peminta sedekah? Aku pon nak join.senang je da ley jadi orang kaya.huhu

adza said...

tu laa psal.. lg skrg dia da jln kt bwh2 da..
kt area2 agro.. kedai biru tuh..
ari tuh aku nmpk dia dr area maybank, lintas jln..
mayb dia da pegi area subaidah..
ke sbb short course nih xde org.. so, dia kena cr ramai org kt tmpt laen..

CIVIC Power said...

Ntah le..
tak dibagi kesian pulak...
da dibagi teman pulak jadi kasihan...

Sekali dua bole la bagi..
tapi da muke dia aje yang dok ulur tangan selalu..
last2 teman pulak yang mintak kat dia..

hans said...

tringat pgalaman di kfc..
adess