Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)







Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Wednesday, May 20, 2009

.rumah sewa.

. ayah & saya, :p .


alhamdulillah, selamat sampai kerteh 8:45 malam td. smlm, sy + ayah + si angah pulang ke melaka, menemani si kakak interview kerja. join mereka pulang dengan memberi alasan kepada si adik yg sy mahu mencari rumah sewa untuk diguna pakai semester depan. [adik sy kuat jeles oke, mana boleh pg jln die xikot, confirm ngamuk! ]

petang smlm, plan nk pg tgk umah sewa xmenjadi, alkisah si tuan rumah bercuti sakan tgh minggu di pulau tioman. haih`. then, sy bg full mandat kt si adza utk tgk rumah yg bakal kitorg duduk sem dpn. tp, sy still, mcm lebih kurang, xtau nk pilih mana 1 yg terbaik.

sekarang ni ada 2 pilihan rumah.

1. rumah dekat dgn kolej, boleh jalan kaki lebih kurang 10 min ke kelas, fully furnish semua, harga RM 750, means if duduk 2 orang RM 375 [mahal sgt!] @ cari sorang lagi housemate: 3 orang RM 250. [ rumah ni ada 3 bilik ]

2. rumah jauh sikit dgn ostel, memerlukan kenderaan utk sampai ke kelas, kosong tanpa barang, harga RM 550. yg ni confirm duduk 2 orang suda, means sebulan bayar RM 275.

ada apa2 cadangan?

18 comments:

Anonymous said...

the frst one la kak bowl..
haha..
carik lagi sorang ya!

Ladyee.Ladybug.Yna said...

ambik yg 1st...cr sorg lg housemate.3 org ok la tu.xcrowded sgt pon.duk 2org sunyi.
hahaha.ok.cdng aje.

.fatin nabila. said...

anon : jr ak ke nih? siapa ea? hehe.`

yna : ak aser yg tu jgk oke. mmg btol la, kena 3 org, sbb bilik pon de 3.. kang tetibe 1 kosong, seram gak, hehe

{Suria Muhammad} said...

wah! 1 rumah 3 org je? (refers to d 1st choice which i second with that 1) brape bilik? teres or apartment or ape?

kalu kt s.alam, rm150 per head pon dh ramai yg refuse. huhuw! xpnh lg dok rumah sewa apaa-apa pon

goodluck with d choice!

lieya orange M.I. said...

...1st lebih ok kot...
...jimat kos harian...

KoNda-KonDi said...

rase2 amek yg 1st la..tp try la cari ramai agi org..dlm 4 5 org ke..juhuhuh

burdHANI said...

seperti pilihan ramai, baek amik yg 1st choice tu.
then, cari lg housemate. sepjg penglmn akak umah 3 bilik bley duk 5-6 people taw.
lagi murah byr sewa nnti.
tapi kalo bowla nak privacy sket duk 3 org jela.
apepon, the choice is in ur hand..=)

S h i n o said...

cari 2 housemate, duk umah no 1..
baru rm250. Dekat lagi, baik ambik yang no 1.

Rumah no 2 tu, dahla jauh, nak kena ade transport pastu kecil. Murah pun tak banyak pun.. Bila jauh ni kena mikir isu keselamtan, takleh balik rumah selalu masa tengahari. Hehe

damme damiah said...

pergh, rela bayar sampai 250 utk rumah sewa? aku kena bayar 150 pun pikir juta2 kali *eh, tetbe sama ngan jawapan mcsue lak.

tapi kalo nak privacy mmg lagi best pun tak ramai2.

aku rasa better yang first sebab kalau ada ape2 nnt, at least xsusah. kalo umah jauh, nak g exam, tetibe kete rusak, kan naya

syalizahanim said...

Aku rse better yg 1st tuh.ko cri rmai2 sket lg dlm 4/5org ke serumah.3blik tu msti ade 1 yg master bedroom ley muat 2org/3org.if nak murah la.if ko nk byr rm250 okay je duk 3org xserabut sgt n nk share beli ape2 pon sng.

Princess Liyana said...

Amik yg nombor 1..huhu fully furnished..tk pyh fikir lg..just cr sorang lg kawan;)hehe..best, sorg satu bilik;)heheh dekat pn dekat;)

aZiZuL HaFiZ said...

sume pon da kate plih yg 1st..(^_^)
nk kate pe lg..huhu..

As said...

first one of coz
kalau pe2 jadi senang sbb dekat ngan kolej
itu plg penting...

;)

dan barang sume dah ade..

pestisid said...

haruslah amek yg first dek non oiii.
rm25 je beza dgn yg 2nd takde furniture tu,kene ade transport pulak tu. costly lagi nak isi2 minyak.

pestisid said...

erk tumpang komen jap..
to suria, if i ade umah sewa kat shah alam uols nak sewa x? mcm nak beli umah kat sane tp sewakan la.

.fatin nabila. said...

adoi, xde orang nk ckp yang 2nd tu baguih ka? hehe.`

adza said...

hahha~ beb.. tmbh lg satu choice..

umah jauh sket yg mana memerlukan kenderaan.. fully furnish.. rm500..

pembetulan: yg dekat tuh semi furnish..

hehhe~ [nk gak aku nyibuk kn..]

{Suria Muhammad} said...

to k'pestisid:
maybe ai can help yu to find d pnyewas later. kt pusat komersial ke? wah! seronoknya dh blh beli rumah!

go go d 1st choice! i support u! tp tu la. cr la at least lg sorg housemate. ramai2, safety sket. blh amik turn masak & cuci ramai2. hehe! :)