Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)







Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Tuesday, May 12, 2009

.budak - rokok - si tua.

sy cukup xsuka bila dengar @ baca statement dari golongan dewasa yang bunyi dia ala² mcm ni :

"budak² zaman sekarang perangai makin teruk, sosial habis. budak sekolah pun dah pandai smoking"

hello, even sy bukanlah golongan smoking itu, satu sy nk cakap. kemana x tumpahnya kuah kalo x kat nasik. budak² xkn buat if xnmpk contoh yang para expert buat.

ambik contoh 2 hari lepas, ndw pulang ke kerteh, singgah di sebuah kedai area telok kalong. ya ampun, pak cik pny la berusia suda, umur dlm 60, tp, alhamdulillah, gaya jalan xde lagi bongkoknya, pakai kopiah, anak bini tudung labuh bagai. tp, bila sedut asap, gile hebat, puntung rokok letak ujung mulut je, asap xhenti2 sedut n kuar.

jadi, jgn marahla bila anak seksok nnt isap rokok, dah si bapak tunjuk aksi terlalu hebat mcm tu, mana la si anak x teruja nak buat jugak. ishk. dan sy tau, bukan semua jugak yg mcm tu, tp, nk uat camne, spt pepatah melayu, sbb nila setitik rosak susu sebelanga.

lgpon, xngeri lg ke tgk kotak rokok gambar dahsyat gile bab tu? xpon, mayb, m'sia patot import iklan rokok-ya'sin dr indon, tayang kt tv sini, br ok sket, kot?

11 comments:

syalizahanim said...

sokong!sokong!(sambil menjerit-jerit beriye)hehe :p

Princess Liyana said...

hehe depa still merokok even gmbr tu sgt seramkan..tk tau agaknya apa akibatnya ;P

damme damiah said...

zaman dulu pun sama macam sekarang
cuma dulu dorang muda jadi dorang tak tau dorang kena kutuk dengan orang tua masa tu

logik tak? LOL

S h i n o said...

Kalau org yang lebih tua bg contoh tak baik, yang baru nak membesar ni lama2 terikut-ikut juga. Dalam hati mereka mesti bertanya; sedap ke merokok ni?
Em xtau.

Nak kena cuba dulu macam mana rasanya. Bila dah cuba, macam dah seronok pastu ketagih dan jadi perokok tegar.

adza said...

hahha~ ko xsempat ke amek vid pak cik tuh??

btul2.. kotak tuh dorg wat bodo jea.. aku suka laa tgk iklan rokok indonesia tuh.. hahha~ yasin.. *smbil gelak2 sbb slalu praktikan* tp dorg xpaham..

lalalalla~

Ladyee.Ladybug.Yna said...

slamber je kata budak2 xbermoral esap rokok. habis yg tua2 esap rokok tu, bermoral sgt le tuh? sama je. mostly, bila bapak esap rokok, xmungkin ank xde rasa nk cuba. style kunun. mak duk bebel2 ank esap rokok. cuba bebelkn bapak skali. mana ank nk dgr bila bapak pon dah perokok tegar. haih.

Diya Kamaruzaman said...

gambar dahsyat kat kotak rokok tu psiko giler kan. diorang yang smoking pun sbnrnya tergugat jugak dengan gambar tu. cuma, hati ni kalau ketegaq jugak, psiko lah mcm mana sekalipun - tetap ketegaq. huhu

aZiZuL HaFiZ said...

haha..
katakan tidak pada rokok! =p

CIVIC Power said...

Ulrp...

- j o h a r i - said...

btul3x..
aku ade terbaca kt satu klinik
"kamu tak sepatutnya melakukan sesuatu yg kamu x mahu lihat anak kamu melakukannya"

adyra zainal said...

saya sgt setuju dengan statement anda itu!...
=)