Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)







Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Tuesday, February 10, 2009

.makanan kg vs makanan bandar.

dilahirkan di KL, zaman kecil di Melaka, bersekolah rendah di Kerteh, 5 tahun di Kelantan kemudiannya menyambung sesi sekolah menengah, kembali ke Dungun untuk Diploma dan kini di Melaka kembali menghabiskan Degree.

Rentetan perjalanan hidup di tempat yang lebih dari 1 membuatkan sy menjadi lebih terbuka dalam segala hal, baik dari segi penerimaan loghat @ makanan, dLL. Budu, Sambal Belacan, Tempoyak, Cencaluk, dan ulaman lain, xsusah untuk saya telan. Sy senang untuk menerima dan belajar mencuba jenis masakan yang ada di depan mata.

Sedikit terkilan apabila ada orang seakan jijik dengan nama makanan² itu, bukan setakat muka yang agak menjengkelkan itu, tp, nada xley bla sungguh.! Bagi sy, kepelbagaian makanan itu normal, if ada satu dua jenis je, bosan la hidup ni kan, dan terpulang kepada individu either nak makan or x. Cuma if xmkn, diam suda la, hormat la kepada orang yang makan.

Contohnya budu, di Dungun baru sy belajar + aktif untuk menikmati apa itu Budu. 5 tahun di Kelantan, sy xmkn Budu, sy sekadar lihat + dengar je cerita classmate tentang Budu. Seperti satu blog yang selalu sy lawati, by Sue Anna Joe, sy sokong dengan tittle blog dia, "Budu dan Belacan, baunya busuk tetapi sedap!". =p

Sampai sekarang, sy masih lagi ingat tentang kisah seorang perempuan ni, yang cultural shock maybe bila keluar dari negeri Budu ni, bila cakap, serba serbi, semua tak suka, itu "ishk" ini "ishk" jg. Sikit² sebut steak bagai. Pehal lu bai, igt xde sedara mara ke kt sini? Semua tau, balik umah, dengan ayam pun lu tibai makan cicah Budu, lagi dahsyat oke!


------------------------

Sy aser tension + penat sangat hari ni.. Sedih ai tell u..! ;(
&
HAPPY BIRTHDAY TO LIL AZREEN..! SWEET 1, (^_^)
aunty kamu ini rindu sama kamu, tau!

17 comments:

S h i n o said...

ehh sy pon xmakan budu..

maksud nya ialah makan BUDU secara indirect.Kalau dh dicampur dengan bahan2.. ok

Ladybug Yna said...

Shino, soccay sbb kamu owg tgnu.
Tau xpe bowla, asal kltn, tp cultural shock n xmo ngaku mkn budu pe bagai. pehaaaaal kn! nyampah gak dgr "eeiuuu" sana sini dpn rezeki. sepak kang kang kang. EMO.

am_am_am said...

er, aku org kelantan and aku memang tak makan budu. - aku tgk proses buat budu masa kecik then fobia + geli. Tapi belacan sangat sedap - lepas makan lg sedap garu2 idung. Huhu.

KoNda-KonDi said...

budu best..
bleh wat kuah..

AyanaAsham said...

teringat plak kat dungun...aih winduY

FaRHaNa-KuN said...

haha aku pon takbole telan budu gitu je..kalo ngan nasi kerabu, on je :D tempoyak blum lagi kot, tp sukeeeeee sgt cencaluk..mwahahhaaha~~best2. cicah ngan ayam goreng pown sodap! :D

CIVIC Power said...

Suroh dak tu makan MCDee 30 hari sebulan. Tengok dia larat ke x..

panggil aku sheh said...

ahah!
canaikan budak tu lagi bagos!

FaRHaNa-KuN said...

makan mcd sebulan? bole je..tak susah pon..yg susah kalo nak kuar duit tu..kalo pree on je..wakakaka~

damme damiah said...

funny en, orang yg jenis camtu. sebab bukan org xtau. nk tipu sape tah.

p/s: done that before. LOL

.fatin nabila. said...

shino : mmg la, budu kosong mmg xley mkn, kec dh potong cili padi byk² + kulit limau, layan..

ynna : hehe, sepak sepak, ko dhla kecik, nk sepak², kang ko balik terbalik nnt, :p

am : budu tu, dgr jgk proses dia, tp, nth, xpnah nmpk dgn mata, tu ley on lagi kot, hehe`..

apis : nih mmg pure klntn ni, kawen banjir kang, hehe..`

yanna : ak rindu dungun jgk, time dulu ngn bdk kat dungun la, slalu sgt dpt mkn budu, hehe`

feno : duh, cencaluk xleh ckp la, mmg best sgt²..

civic : nk try gak suh mkn mcD tiap hari, gewd idea, hehe..`

sheh : uat tosei kat dia ek, hehe`..

damme : besela, dunia ni, mcm² org ade, :p.. done that b4? eiuuu, haha

BaBbliNg BaR0nNESs said...

Assalammualaikum

Prnah skali mkn budu, hmpr trmuntah~~
org Johor xreti mkan..hehe
tpi, sambal tumis, smbal belacan n
everything yg pedas gile2 org Johor telan..
harharhar...

surayabas said...

budu pon sedap gak per,kater org mkn budu bleh jd bijak!! i not sure but it works wit me hikhik..sy org johor pon mkn gak budu tp bukan pure dr botol terus ke nasi la kn..mmm setiap ngri der keunikan mknn msg2 so xpyh la wat muker alien kalu nmpk menda yg pelik2..

hakiMET said...

konda kondi...

kpale otak anda budu wat kuah...haha

Atira. said...

makanan kampung ok je.

takde masalah.

nj said...

fatin...
saya "tolak batu dengan kayu" semua saya makan...asal halal, bersih dan tidak memudaratkan...alhamdulillah...errk kenyang!

.fatin nabila. said...

babbling : mcm org mlc & n9 jgk la, suka pedas..

surayabas : budu ley bijak ea? xpnah dgr lg.. budu tu, dr ikan, hmm, nth, hehe.. tp org trg cerdik je, mayb sbb byk mkn kopok lekor, then dr ikan, haa, adak kaitan ke? nth, hehe1`..

hakimet : apis pure klntn, ;)

atira : gewd², ;)..

puan : kita sama la, hehe`