Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)







Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Saturday, February 21, 2009

.bahasa annoying.

Isu ini pernah dikeluarkan di blog teman2 blogger sebelum ini ttg penggunaan perkataan oleh beberapa individu yang agakla tidak berapa menyenangkan/boleh buat orang meluat, seperti satu contoh ayat, "hyeee, boo-what apeww tuewwww."

Sy sudah pun kenal pasti ttg individu yang menggunakan 'bahasa' spt ini, dan lebih buat sy meluat, dia bukanlah seorang budak sekolah rendah / belasan tahun pny org, ttp, org dewasa++. if budak sekolah yang buat, kita boleh la ckp, "biarlah, budak baru nak naik", tp, if si dewasa yang guna, pd pandangan sy, agak xsmonggah jgk la.

mmg sbg seorg rakyat malaysia, sy harus menghormati kebebasan orang lain untuk berkata selagi tidak berniat jahat, ttp, bila ia melibatkan penggunaan bahasa, sy jadi menyampah. sy langsung xkisah bila ada blogger yg guna bhs inggeris, mandarin, french sbg bhs tulisan mereka, terpulang kerana itu kelebihan mereka ada, dan yg menggunakan bhs melayu spt sy, mmg ada shortform yg akan sy guna, ttp, atleast shortform itu semua org guna, bhs annoying tu, berapa kerat je yang guna.

selalu sy dengar, orang dewasa ckp, remaja skrg penggunaan bhs teruk esp bahasa sms, byk shortform yg susah utk difahami, ttp, dlm kes yg ingin sy story kat sini, bukan remaja oke, orang dewasa, bkn setakat shortform, malah bhs gedik tu. x seiring langsung dgn usia si dewasa yang dah 30-an pun.

majority teman blogger sy, semua dlm lingkungan 20-an, setakat ni, sy tgk, xde pula yang guna bhs gedik tu, if ada, still boleh ckp, mereka ini "budak", tp, entahla, sy xboleh terima plak si dewasa ini, mcm mana la dia boleh ada keinginan untuk menjadi gedik begitu, lelaki pulak tu, dgn budak mana la dia kwn smpai dia jd mcm tu, haih.

papepon, i'm so sorry andai ada yang terasa. sy bercakap scr general, bukan semua orang dewasa mcm tu, sikit je bilangan dia, tp, yg sikit tu la boleh mencalarkan imej orang dewasa. n if ada antara teman blogger sy yang mcm tu, frankly speaking, sy xperasan lg ada yang guna setakat ni, kecuali di fS, ada la budak yang guna, tp, sy boleh terima kerana sy faham status mereka sbg "Budak" dan xberapa matang lagi.



nota kaki

antara bahasa2 gedik yg digunakan oleh si dewasa itu

* budak -> boodark
* kita -> kiey-teww
* suka -> cukew

15 comments:

Nuur Ailmi said...

memang meng-annoying-kan..

geli dan childish!

*hey, lame tak jenguk sini..
camane study?

Danial Ikhwan Jaafar said...

=_=
seriously...
aku tak suke aa plak...
boo-what???



aduh2, sakit2....arghhh!

damme damiah said...

oh, sumpah benci
aku mcm geli-geliman ah
nk bc ape yg dorang tulis pn aku mcm skip2
tp normally kalo budak2 yg gne bhsa cam2 pn aku try elak
xmo lyn
LOL

Ladybug Yna said...

hoho,sgt annoyed! kalau budak2 kecik yg baru nk belajar berbahasa boleh terima pakai lg. sbb masih boleh diasah. dah nama pun budak. kalau dewasa, alahai. buluh betong dah kot.

[ a l i y a ] said...

yup,biasa kalau dah matang xguna la ayat mcm tuh kan,maybe pra matang kot,hehe,ataupun sbb org yg dia sdg bercakap tuh dgn seorg budak,kena ikut rentak

naithrousz said...

sayyeww pun tak suekeaww!!!!hahahaah...sdkt over...

S h i n o said...

xbestnya bahasa tuu..
mcm gedik + ngader huh.. :P

13may said...

hehhe hehhe...

kadang2 bahasa camni memeningkan :D

ijechan said...

haha. memang sangat membazir masa.. ibarat mengeja balik satu2 word tu sebab sangat annoyed!

btw, salam kenal. =)

filanastasia said...

fatin nabila : kie-ter ras-ser ar-gark pew-ning..

auch.. penat la.. terbelit otak dan lidah.. hahahahha..

Princess Liyana said...

hi hi hi..agak annoyingla..lagi2 dgn bunyinye yg..errr..faham2la..huhu

salam kenal;)

CIVIC Power said...

Kite sendiri yng cuba bunuh bahasa kite.. Teman gune loghrat perok aje!

khairul anuar said...

aku pon pantang kalo bace blog pakai ayat2 mcm tu.

tak ke kalo guna perkataan:

sahaja -> saja -> je ->jer = last2 jadi "JEW"

boleh mendatngkan maksud yg buruk.

contoh ayat, "aq n gf jew.
(maksud ayat, aku dan awek aku yahudi.

kih kih kih

salam ziarah..

hakiMET said...

yeye je sume ni annoy la ape la...

alih2 ckp ngn bf/gf gune ayt annoy tu jgk..hahaha


nasehat ini xde kaitan ngn yg idop atau pon yg telah meninggal dunia..

tp mmg tah hape2..
dimane ade cinta disiitu ade kehidupan..haha xde kaitan

Iz said...

masuk sekolah tabika balik , baru padan muka orang dewasa tu.