Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)







Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Tuesday, November 25, 2008

.sekolah.

xde yg dpt lupa xperience zaman sekolah masing² samada sek rendah @ menengah. sek men paling byk tinggalkan kesan dlm hidup sy. jauh dari keluarga time umur 12 taon, survive hidup di negeri orang, dlm keadaan sekolah yg boleh kata xpnah cukup bekalan esp air. majority student sume dr kelantan, then bila pengetua announce cakap sekolah batal, semua terus call parents, then balik rumah. selalu, sy hanya perhatikan je bila parents orang datang amik anak mereka samada utk pulang bermalam @ lawatan pd hari jumaat. sy xpernah marah family xdatang, sbb sy faham sangat², jauh. 5 jam nak sampai kt sekolah tu, if family kuar umah pagi, nak sampai rumah balik dah maghrib.

bukan sy xpernah cuba untuk naik bas untuk balik rumah, cukup la dgn 1 kejadian, dimana, salah sy jgk sbnrnya, :p, tido xingat dunia sampai bas terlajak jauh berhenti. nasib baik before bertolak dh bgtau ibu ayah no plat bas, auto dieorang kejar bas bila bas tu xstop kt tmpt yg sepatutnya. ;). start pada tu, tiap kali nak balik rumah or nk pergi sekolah balik, ayah setia hantar sy even jauh pun. itulah yang dinamakan kasih ayah. sampai sekarang pun, ayah anggap sy mcm budak² lg, dh masuk u, dh habis dip pun, pergi mana² ayah akan hantar, balik berjemput. cuma sekali pernah sy cuba naik bas balik dr dungun-kerteh, kejap² ibu call.. ye, sy tau, takut sy xturun pd tempat yg sepatutnya ea? hehe..

balik pd asal, kt sekolah, sy sgt nakal. mungkin tu la silapnya, selalu dgr orang cakap, niat biar betul. sy xtau kenapa, mayb hati sy sbnrnya xnk sek kt situ, lagi² byk sgt masalah, sy tau study sy tunggang langgang sepanjang zaman persekolahan. sy xtau kenapa sek tu banyak sgt masalah. or maybe, sy yg cipta masalah itu, ek? ntah, hehe, :p

tp, semua yg jadi ada hikmahnya. even sy tau, sepanjang sekolah kat boarding school itu, banyak sgt kenangan pahit bg sy, tp, sy belajar dr semua kenangan tu, utk sy bwk diri sy setelah habis sesi persekolahan sy. banyak sy belajar dr sekolah tu, sy belajar apa itu persahabatan. sy belajar yg setiap orang ada kelemahan n kekurangan diri. bezanya antara kawan & lawan. bila ingat balik, sy aser xpatot if kata kenangan pahit kn, boleh la if nk convert perkataan "pahit" kpd "manis", sbb sy xdpt dh cr xperience tu skrg ni. nk putar balik masa, oh, perlukan bantuan pintu suka hati doraemon untuk kesana. tp, xperlu la, let by gone, be by gone, kn? ;)

tp, alhamdulillah, skrg, xsilap, dh xde masalah sgt sekolah tu. sekolah pun dh makin cantik, student makin lama, makin meningkat prestasi, bagusla tu kn? atleast, dieorang xla rasa sangat kesusahan yang senior² dieorang alami spnjg belajar di tanah gersang itu, lol.

:: nor, semma, anah, dieha, nora, me [2002] ::

:: hari terakhir persekolahan taon 2004 ::


:: pic terakhir, pd kali terakhir sy ke sekolah ini ::
:: april 9, 2006 ::
:: still boloq, haha ::

----------------------

byk lagi kisah yg nk di story² kn..
next time, maybe..
ya, perlu tulis, sbg ingatan..



nota kaki :

rslt utk further degree [uitm] xdpt dikeluarkan lagi.
sumber kata, com kt s.alam jammed / rosak / something like that
so, kpd sume applicant, bwk bersabar, termasuk sy, ;p

Saturday, November 22, 2008

.bila cuti.

x sah if xde orang kawen..
tiap minggu, ada je invitation utk pg majlis kawen..
makan, kus smangat, xde gaya mcm orang nk diet pon..
siang tadi, langsung majlis sanding anak en. rahman - kak hadijah..
part paling best, sy jumpa kawan lama iaitu adik kpd pengantin..
dah lama xjumpa si linda ni..
start jarang contact afta sy lompat kelas, means taon 1998..
sekarang dh 2008, genap 10 taon..
even rumah xla jauh mana, agakla dekat..
tp xpernah ada masa nak jumpa..
masa bergerak, masing² byk berubah..
contohnya; ketinggian + kelebaran.. sy la tuu, :p
tp, apa pun bentuk, kawan ttp kawan.. ;)


:: mereka pengantin ::


:: aswara & uitm ::

.saya.

terasa rendah diri
terasa hati dengan .......
terfikir seperti, hmm, nape ak ni
terasa seperti, dulu ak lain, nape skrg jd cmni

bila banyak pk, ni la yg jadi

ishk..

baik, sy perlu hargai diri sendiri!

Friday, November 21, 2008

.gadis melayu.

gadis melayu..

bagi saya.. :

bukanlah seorang yang bodoh
bukanlah seorang yang terlalu kampung
bukanlah seorang yang terlalu lembut
bukanlah seorang yang naif

tp, sy rasa, gadis melayu mempunyai ciri.. :

seorang yang bijak pandai dr segi mental + fizikal
seorang yang moden tetapi ingat adat + tatasusila sbg orang melayu
seorang yang ada ketegasan dalam kelembutan
seorang yang sentiasa matang
seroang yang sentiasa positif
seorang yang tidak plastic

tetapi, setelah mengikuti 3x rancangan gadis melayu, program keluaran tv9..

kenapa saya rasa seperti ada yang berlakon semata².. esp, part mkn, 4 me, untuk orang yang xpernah belajar table etiquette sekalipun, cara makan guna sudu + garfu + pisau, boleh kita faham secara auto bila nk makan.. n td, hmm, mcm, berlakon semata², bukan semua, ada la.. tp, maybe sy slh faham, xnk comment byk²..

itu pandangan sy bila sebut ttg gadis melayu, sbb sy juga gadis melayu, n sy xrasa, gadis melayu perlu dipandang rendah.. gadis melayu ada kekuatan tersendiri, samada belajar tinggi atau tidak.. sy yakin, kebijaksanaan seorang tak perlu kita ukur dari segi markah kat sekolah, sbb, lain orang lain gaya.. if belajar tak pandai, sy yakin, ada kelebihan lain yang dimiliki oleh seorang gadis melayu.. cuma kebiasaannya, faktor masa yang byk menentukan..


-------------------------

frust tgk ida + tania dpt 3rd place dlm tara 3, nasib je xbaik, tp, suka style dieorang, just play the game, n enjoy it, ;)

Wednesday, November 19, 2008

.siyes, xde tajuk, haha.

kblkgn ni, jrg tulis psl life sendiri,.
if tulis pon, benda yg di'tag', xpon, article menarik.
bukan pe, terasa mcm, perlukn privacy dlm idup.
blog ini status public, mmg sy xkesah if sesape yg view.
sbb ada content lam blog ni, useful utk org laen.
tp, akan jadi kesah bila viewers itu chot chet di blkg.
chot chet sorang² xdehal la, gile pon, dia gile sorang.
ni tidak, kritik itu ini, bebel sana sini.
ni kn blog sy, sy ade hak nk tulis apa sj sy nak selagi sy x ditahan abg polis. ataupun blog add kuar kt paper @ buletin utama, haha`
pendek cite la, nk view, view la, tp, xpyh la nk putar belit cite balik.
lgpon, kisah dlm ni, byk x bernama.
if ada pon, nk buat cmne, atleast, glamour tuan pny nama, lols.
yg penting jgk, sy happy bila sy uat pape kt blog ini.
samada orang suke @ x, well, ini blog i. :p

-----------------

kepada yang berkenaan :

cmnila, xyh susah² nk remove ip, sy ttp tau. n kt friendster pon, xpyh la susah² nk buat account byk² then add sy, sy xrasa pon sy kurang cerdik, sbb sy still boleh tau, itu kamu, :p.

kepada si lelaki yg terlupa status diri :

sudah² la m'gatei. bajet ensem sgt la tuh? anak dh lebey dr sorang, prangai kalah org bujang. kalo dh pe'el xbtol tu, mmg boleh nmpk la, xyh la susah² nk perah otak bg alasan kutuk² isteri konon isteri tu xpndai itu la, ini la.. bwk² bertaubat, kot mati esok lusa, xke naya? ishk, kena tayang SAJAK KEMATIAN patotnya. xyh nk banned² tayangan sajak tuh, bg sedar sket. tayang bkn stakat kt sek, kate kt sek, budak xckup besar lg, takot, so, tayang kt co. besar², tiap kali before meeting, tayang, baru betol, lalala`..

-----------------

Tuesday, November 18, 2008

.kisah petai.

e-mail yg sy terima dr k'sharifah ttg 'petai'. quite interesting, lols

--------------------

ADVICE FROM UKM MEDICAL DOCTOR

Ater reading THIS, you'll NEVER look at petai in the same way again!

Petai contains three natural sugars - sucrose, fructose and glucose. Combined with fiber, petai gives an instant, sustained and substantial boost of energy.

Research has proved that just two servings of petai provide enough energy for a strenuous 90-minute wor kout. No wonder petai is the number one fruit with the world's leading athletes. But energy isn't the only way petai can help us keep fit. It can also help overcome or prevent a substantial number of illnesses and conditions, making it a must to add to our daily diet.

Depression :
According to a recent survey undertaken by MIND among people suffering from depression, many felt much better after eating petai. This is because petai contain tryptophan, a type of protein that the body converts into serotonin, known to make you relax, improve your mood and generally make you feel happier.

PMS(premenstrual syndrome) :
Forget the pills - eat petai. The vitamin B6 it contains regulates blood glucose levels, which can affect your mood.

Anaemia :
High in iron, petai can stimulate the production of haemoglobin in the blood and so helps in cases of anaemia.

Blood Pressure :
This unique tropical fruit is extremely high in potassium yet low in salt, making it perfect to beat blood pressure. So much so, the US Food and Drug Administration has just allowed the petai industry to make official claims for the fruit's ability to reduce the risk of blood pressure and stroke.

Brain Power :
200 = students at a Twickenham (Middlesex) school were helped through their exams this year by eating petai at breakfast, break, and lunch in a bid to boost their brain power. Research has shown that the potassium-packed fruit can assist learning by making pupils more alert.

Constipation :
High in fiber, including petai in the diet can help restore normal bowel action, helping to overcome the problem without resorting to laxatives.

Hangovers :
One of the quickest ways of curing a hangover is to make a petai milkshake, sweetened with honey. The petai calms the stomach and, with the help of the honey, builds up depleted blood sugar levels, while the milk soothes and re-hydrates your system.

Heartburn :
Petai has a natural antacid effect in the body, so if you suffer from heartburn, try eating petai for soothing relief.

Morning Sickness :
Snacking on petai between meals helps to keep blood sugar levels up and avoid morning sickness.

Mosquito bites :
Before reaching for the insect bite cream, try rubbing the affected area with the inside of the petai skin. Many people find it amazingly successful at reducing swelling and irritation.

[siyes xsanggup nk tenyeh !! *gell*]

Nerves :
Petai is high in B vitamins that help calm the nervous system.

Overweight :
Studies at the Institute of Psychology in Austria found pressure at work leads to gorging on comfort food like chocolate and crisps. Looking at 5,000 hospital patients, researchers found the most obese were more likely to be in high-pressure jobs. The report c oncluded that, to avoid panic-induced food cravings, we need to control our blood sugar levels by snacking on high carbohydrate foods every two hours to keep levels steady.

Ulcers :
Petai is used as the dietary food against intestinal disorders because of its soft texture and smoothness. It is the only raw fruit that can be eaten without distress in over-chronicler cases. It also neutralizes over-acidity and reduces irritation by coating the lining of the stomach.

Temperature control :
Many other cultures see petai as a 'cooling' fruit that can lower both the physical and emotional temperature of expectant mothers. In Hol land, for example, pregnant women eat petai to ensure their baby is born with a cool temperature.

Seasonal Affective Disorder (SAD) :
Petai can help SAD sufferers because they contain the natural mood enhancer, tryptophan.

Smoking :
Petai can also help people trying to give up smoking. The B6, B12 they contain, as well as the potassium and magnesium found in them, help the body recover from the effects of nicotine withdrawal.

Stress :
Potassium is a vital mineral, which helps normalize the heartbeat, sends oxygen to the brain and regulates your body's water balance. When we are stressed, our metabolic rate rises, thereby reducing our potassium levels. These can be rebalanced with the help of a high-potassium petai snack.

Strokes :
According to research in 'The New England Journal of Medicine, ' eating petai as part of a regular diet can cut the risk of death by strokes by as much as 40%'.

Warts :
Those keen on natural alternatives swear that if you want to kill off a wart, take a piece of petai and place it on the wart. Carefully hold the petai in place with a plaster or surgical tape!

So, as you can see, petai really is a natural remedy for many ills. When you compare it to an apple, it has four times the protein, twice the carbohydrates, three times the phosphorus, five times the vitamin A and iron, and twice the other vitamins and minerals. It is also rich in potassium and is one of the best value foods around..

So maybe its time to change that well-known phrase so that we say, 'A Petai a day keeps the doctor away'. haha`. :P

-------------------------

moral of the story :
xyh abeskan duit beli ridsect + ubat kurus
paling penting, sy sudah dpt cita² baru iaitu ingin hasilkan rokok petai, haha`

-------------------------

:: sy n k'sharifah - last day @ insb ::

Monday, November 17, 2008

.woman.


Woman was made from the rib of man,
She was not created from his head to top him,
Nor from his feet to be stepped upon,
She was made from his side to be close to him,
From beneath his arm to be protected by him,
Near his heart to be loved by him.

Sunday, November 16, 2008

.untung nasib penghantar pizza.

Ni kisah satu org makhluk yg dilantik menggantikan bos asal sebuah comapny besar. Disebabkan msalah pekerja2 yg agak kurang motivasi dan selalu cuai + pemalas, bos baru ni decide nak ajar mereka sikit first day dia kat company tu. So, sape2 yg dia nampak paling pemalas, dia akan pecat on the spot. Memang malang tidak berbau, dia ternampak seorg pekerja yg sedang dok nyandar kat tepi dinding.

"Yg berbaju biru tu" dia menjerit.
Jeritan kuat nyebabkan semua perkerja tersentak dan memandang kepada lelaki berkenaan.

"Berape gaji awak?" dia bertanya dgn nada yg agak keras
"Dalam RM800" pekerja tu menjawab.

Bos tu menjawab, "Nah amik ni RM 800, BERAMBUS DARI SINI. KALU NAK MALAS2 PEGI TEMPAT LAIN"

Pekerja tu amik duit tu, lalu terus blah camtu jek.

Bos tadi memandang kesemua pekerja2 nye, seperti mahu mereka paham, sape malas,sure kene pecat! Merasakan pekerja2 memahami maksud kejadian tadi, bos itu merasa puas.

Sebelum bos itu masuk semula ke dalam officenya, dia bertanya kepada salah seorang pekerja disitu, "Mamat tadi tu kerja department mana?"

Jawab si pekerja,"Owh, dia tu anto pizza".

Saturday, November 15, 2008

.sigh.

* se'blur-blur' sy, sy still de feel, "oh, segannya"*
* se'gille²' sy, juga masih boleh rasa, "ala, malu lak"*

tapi, xsemua orang boleh faham ttg diri kita.
sy xperlu nak pk lebih², sbb hati ini tgh terasa lagi..
oh, lupakan, lupakan..
buat pe susah², uat megi goreng lg senang..
perut kenyang, gumbira! ahaha`







pandang ke langit, lihat bulan + bintang..
confirm rasa aman + tenang..

----------------

memory, a night with piey
pantai teluk cempedak, kuantan
january 26, 2008




`oh pipi kembung, bila nk hilang nih, haha

Friday, November 14, 2008

.deep and meaningless.


love is blind as far as the eye can see

Thursday, November 13, 2008

.another tag.


The last person to tag you was ?

.apis, siti bum bum, angah

Your relationship with him/her ?

.apis = kawan sy..
.siti bum = teman blogger..
.angah = si angah

Your 5 impressions towards him/her ?

.apis
= dia dan rakan²nya mempunyai kriteria yang sama iaitu huggable, haha`
= nice
= boyfriend yang baguih'
= trustworthy
= ok, ok , ok

.siti
= easy going..
= friendly..
= 've gewd relationship with family
= nice.

.angah
= kecik
= gedik
= ngade²
= byk songeh
= gatei, galok, gelebek, haha`..
= tp, dia baik hati..
= penyayang..

The most memorable thing that he/she has ever done for you ?

.apis = biasa² je, tlg sket²
.siti bum = teman blogger, meriahkan mana patot..
.angah = masa camping darjah 6, hujan lebat sangat, khemah byk tercampak + goyang, dia ada la jaga sy, ai adeq dia kn, sure² la kena jaga, haha`.. tp, byk lg la..

The most memorable words that he/she has said to you ?

.apis & siti = hentah
.angah = sayang achik, haha`.. em, lg 1, x silap, "apa² jd, nnt angah ttp akan jaga achik & alip"

If he/she becomes your lover, you will...

apis = xpnh pk plak, aha
siti = oh, sy bukan les..
angah = oh tidak, haram..

If he/she becomes your enemy, you will...

.apis & siti = pggl bush..
.angah = adik beradik, mana leh jadi musuh, kan?

If he/she becomes your lover, he/she has to improve on...
.xde lover².

If he/she becomes your enemy, the reason is...
.xde musuh².

Overall impression towards him/her is...
.sumenya baik².

How do you think the people around you will feel about you?
.no comment, haha`.

The character of you for yourself is?
.prasan, lala`.

How do you think the people around you will feel about you ?
.soalan ni nk kena tny kt my ex-bestfriend lor, :p.

The most ideal person that you want to be is?
.ayah sy, encik baharum abu mansor, sangat² penyabar, ;).

What do you hate about yourself ?
.i love myself!.

For the people who care for you and like you, say something about them.
.terima kasih, ;).

Bra or panties ?
.dua² penting.

Chocolate or ice-cream ?
.dua² sedap.

-----------------------

10 people to tag - konon la kan

mahathir
abdullah
khalid ibrahim
nik aziz
ahmad said
razak baginda
anwar
saiful bukhari
khairy
janna

Who is number 2 having a relationship with ?
.jeane.

Is no.3 a male or a female ?
.male.

If number 7 and 10 got together, would that be a good thing ?
.ishk, jgn kaco no. 10, tunang no. 8 kan tu.

How about 5 and 8 ? When was the last time you had a chat with them ?
.5 & 8 got together? kecoh plak nnt.. if de masa, nk jgk call no. 5 tny, bila nk bukak Giant nih!.

What is no. 1 studying about?
.everyday dia study kot, genius one. i like him. ;)

Is number 4 single ?
.xtau la plak, tp, kawen dh tgk gayanya ni.

Say something about number 2.
.geng sy tu, slalu lepak minum², ahaha.

What do you think about number 3 and 6 being together ?
.kawan, boleh la.

Describe number 9.
.byk kontroversi.

What will you do if number 6 and 7 fight ?
.nk xnk, tlg tgk + dgr je.
------------------------

kalaulah 10 orang tu reply tag nih, haih, xleh bayang u, haha`

Wednesday, November 12, 2008

.private blog.

blog ini telah di 'private'kan 24jam 2 hari lepas due to some probs..`

(^_^)

----------------------

p/s : xyh la susah² nk search via google my name sbb nk cari my blog tetiap arie, husah husah her..`.. ahahaa`

Monday, November 10, 2008

.unknown number.

016-9488337

no ini sering ganggu sy..
call lewat malam buta..
bila tanya ni siapa..
jawabnya, xkenal ke? xpela, kte kenal² ya..

beng beng beng + ong ong ong..
= beng + ong
= BENGONG..!

sy xtau sape kamu n lgsg xnk knal dgn kamu..
geli + nyampah sgt²..
dh berlarutan dlm tempoh yang lama sgt dh asernya..

1x ckp, 2x ckp, 3x warn, kaco lg, haih, mane leh sabar kan..
dahla ada style mcm indon² sket ckp, xpon, bai mayb..

skrg pon dh byk sgt dgr cite psl gol manusia dr seberang ni yang kaco perempuan malaysia..
sbb tu ramai budak² yg baru nak naik, ramai yang sampai lari pg sana..
sbb pd asalnya, over rajin layan call + msg dr jantan cmni..
last².. sndri pk la pe jd..

tp, mmg sorry sgt la if nk harapkan fatin nabila ckp baik² dlm fon esp dgn anonymous yang se + ngal mcm ni..
nk reply msg, erk, lg la..

tension..
serabut, lg la..
nk g report kat sape la ni ya..

----------------

oh abg polis, tolong saya! (-.-)

---------------

nota kaki :

perasaan menyampah meluap² tatkala membaca kenyataan NH di bi-pop keluaran berita harian 9 Nov.. haih`.. manusia manusia..

--------------------


mood sangat tidak baik.. ishk, penangan sebulan sekali..`

Saturday, November 8, 2008

.sugar cane drinks.

About Sugar Cane Drinks

A friend whose father works for the government health inspection passed on this info.

Their job is to inspect all hawkers, their cooked food,their store hygiene, etc. They found sugar cane juice has the highest content of bacteria among all food. In fact, it has exceeded the set limit.

Hence, these guys had to find out why. They went round all sugar cane stores and watched the way the hawkers handled their sugar cane, wash their glasses, their entire procedure. But they couldn't find the problem.

One day, they stayed till closing time and discovered some shocking facts! Whenever, the hawkers closed their stores, they would wash the floor with detergent.. As we know, the remaining sugar canes will be placed at the back of the store, vertically standing and as sugar canes are very porous, they tend to absorb whatever liquid around them.

Besides the soapy water, the dirt on hawkers' boots, cats' urine, etc, will all be absorbed?? Now, whenever I eat at a hawker centre, I would warn all my friends about this and of course I stopped drinking my favorite sugar cane juice.

A friend, who loved sugar cane juice, was pregnant. She was always drinking sugar cane juice. Anyway, one day she miscarried and the fetus was already like 6 or 7 months old, I think. When the doctors did an autopsy to find out why all of a sudden the fetus had died inside her, they found traces of some chemical substance, which was found in cat urine. Large traces of it.

While it would not be able to harm adults, it was extremely toxic to babies, what more a fetus? So they tried to determine how this cat urine thing could have ended up in the fetus. This meant that it had to be digested by the mother, right? And the only logical conclusion they could come up with was that since these sugar cane juice stall holders just leave the canes lying around on the wet and dirty floor, it would not be impossible to think that stray cats could have peed on those sugar canes or near those sugar canes. So think carefully the next time you order that favorite sugar cane juice!

Let's take action to make this world a better & safer place for all of us & the generations to come...

Thursday, November 6, 2008

.tortet.

Sepanjang 2 mlm x online..

Bahu sy sakit..
Alkisah dlm usaha nk kecikkan balik bdn, sy pakai la tortet [bkn nama sebenar]
then, plan, before tido nk bukak, xnk pakai smbl tido, takut sesak lak..
tp, mcm bese, bila dh baring, lupekanla niat tu, auto terlelap..
salah bantal, salah tido.. jadila sakit bahu..

special thanks to ibu..
dia urut bahu sy byk kali..
riso agaknya dh sy x ubah mcm hulk bile berjalan..
[suria, dh jd mcm hulk mcm ko dh, :p]
bahu pon xleh tegak, ngee`..

lunch smlm, kuar mkn dgn ex-officemate..
thanks kak sharifah n kak tini, belanja i mkn..
konon la nk diet, alih², licin sepinggan..

-------------------------

musykil.. bila Giant kt Mesra Mall nk bukak..?
barang dh penuh dlm tu, apa lg yang kurang..?

ni ada orang cakap.. orang cakap, bkn i cakap.. hehe`

ada orang cakap sana sini :
MB xnk bukak sbb mall itu terletak kat Kerteh/Kemasik, bukannya di tempat tinggal dia iaitu Kijal..

ada orang sahkan fact ni ckp :
Dulu MB de uat MOU ngn Giant nk bukak kat Kijal, tp, last², Petronas buat kat Kerteh/Kemasik

ada orang chot chet pulak cakap :
Mesra Mall ni projek MB dulu, MB skrg, sume projek MB dulu dia xnk on kan..

haih, ni la mainan politik kan? yang sengsara, rakyat..
kalau betul la..

-------------------------

petikan di atas adalah dari mulut² pekerja di sana + jiran² spt makcik lorong belakang / jiran / kampung sblh..
jgn slhkan sy, sy x bersalah..
sy sbg penulis blog, tidak mahu ditangkap, :p
dan tidak mahu blog sy masuk buletin utama, haha`, prasan..

Tuesday, November 4, 2008

.keropok + tapai.

sy duduk kat terengganu
kat trg, dr dulu lg ade kopok lekor..
tp dulu, xla segila skrg, gila kopok lekor..
if dulu, ada oke je makan, if xde, xkesah pon..
skrg, ishk, beli yang rebus pun i telan u..

pg td, ndw ayah + ibu balik umah dr kuantan..
dieorang singgah kat cherating, eh bkn, kat sempadan kemaman - pahang tu..
em, btol la cherating kan, xesahla..
kt tepi shell, ada kedai kopok lekor..
situ mmg laku, sedap, ramai orang beli kt dia..

then beli la rm10..
eh, skrg kopok mahal, dhla halus je, xpjg mana..
mcm ibu jari sy je besar dia..
ke jari sy yg gmok? ahahah`..
tp, sbb nk mkn kn, xesahla, beli jgk..

pastu, dr ptg td, dh berapa byk nth, goreng, pastu mkn dhla sorang²..
td dh lewat, pkul 10>, i goreng lg tau 2 btg, lalala`..
pastu makan sorang, sedap la..
angah, u jgn jeles yer, weks..`

selain kopok, tapai..
tapai pulut bungkus ngn daun getah..
auntie ze jgn terliur ye, hehe`..
ayah rajin plak beli kt pasar tani, sedap i tell u..
ikut nasib gak, kdg², xmasak lg dieorang dh jual..
tp, mulut sy ni, stkt ni, xde mslh kot bab telan² makanan ni..

---------------------------


cucu²..
nenek kamu ni, kuat makan skrg..
andai kata nnt kamu jumpa pic nenek kamu ni, [skrg bulan 11/2008]..
kamu akan tgk, betapa bolatnye nenek kamu ini..
jgn xngaku nenek dhla yer..
ak karate korang nnt, lalala`..

Monday, November 3, 2008

.kisah mimpi.

yes.. itu cerita kat tv tadi.. congrats to adlin, story ni boleh la tahan dia olah balik kisah lama madu 3 kpd moden pny version + smbgn sket².. xnk kritik pape psl cite ni, sbb tau, director dia sure dah susah payah nk hasilkan story ni, cuma, part last sekali time encik jamil auta semua 4 wife dia yang dia dah mati, tp, last² dia accident jg..

MATI..

seram dgr bunyi mati.. mmg semua yang hidup someday akan mati.. kat sini, sy just nk share ttg mimpi yang pernah sy alami, suatu masa dulu, dalam tahun ni jg la, before puasa xsilap.. kisah mimpi ini, yang mana, sy xpernah story lg scr detail ttg mimpi sy kpd sesiapa kec family, itupun scr ringkas sbb dh sy nanges teresak kan bangun tidur.. tp, yg ni pun, part last, sy xnk cerita sgt, sbb, sy takut.. oke.. balik pada asal..

sy mimpi saya mati.. yes, kisah benar..


-------------------


start mimpi, sy kat tempat, mcm dalam bilik, maybe hospital..
sy terbaring n keliling sy ada semua family sy..
sy nampak kakak sy nanges, ayah sy kt tepi ada jg nanges..
sedara mara sy semua ada kat keliling sy..

kat katil sebelah, juga ada seorang perempuan yang mcm nazak juga, muda..
dia juga dikelilingi keluarga n saudara mara dia..

lepas tu, sy hanya boleh pandang ke atas sj..
sy dgr ada orang bisik kat telinga suruh mengucap..
sy ikut mengucap..
tp, dalam hati sy, sy menjerit, sy katakan sy xnk mati..
sy katakan dgn sungguh hati, yang sy xnk mati.
sy cakap, sy ada byk lagi benda nak buat atas dunia..
sy cakap amalan sy xcukup lagi nk mati..
sy menjerit x berhenti, ulang kali sy cakap sy tak nak mati!

tiba², mata sy tertutup sekejap..
tp, sy bukak balik lepas tu, yang berbeza keadaan + cahaya sekeliling mcm gelap..
x cerah mcm yang sy nmpk sebelum tu..
n sy faham, maybe sy dah mati..

sy tgk keluarga sy menangis-nangis..
tp, sy x nangis, maybe terpinga..
sbb sy dah bangun n berdiri, tp, keluarga sy xnmpk saya..
sy bercakap pun dieorang x dengar..

sy jenguk katil sebelah, ya, perempuan tu pun bangun..
keluarga dia pun menangis..
n sy sedar, kami dua² dah mati..

sy xbercakap dgn perempuan itu, tp, dlm hati sy faham..
kami berdua maksudkan benda yang sama..
yg sy igt, n yg sy faham, keadaan ketika itu seperti "dh selesai, pergi"

tp, sy xnk berganjak..
sy ttp berdiri..
sy sebut nama tuhan byk kali, sy ckp, sy xnk mati..
sy mtk tolong, sy kata byk lagi sy xbuat..

sy sebut semua yang sy xbuat..

sy cakap, kalau boleh, bg sy selesaikan semua amalan sy..
sy nak ganti puasa saya, sembahyang byk jg sy lewatkan..
kdg², yela, smyg x on time..
sy ckp, sy nk kerja jg..
sy nk balas budi ibu ayah sy..
kalau boleh, sy xpuas derma lg..
mcm² sy bgtau, sy kata sy xnk mati..

perempuan katil sebelah td, pegang tgn sy..
maybe dia ajak sy pergi..
kemudian sy ikut jg perempuan tadi jalan..
keluar dari bilik, mcm sampai kat satu tempat..
kat situ, ada orang tgh gotong royong nak sediakan keranda, n mandi mayat..
sy tengok jgk semua..
tp, dlm hati, xberhenti² sy mintak tuhan, spy pjgkan umur sy..
sy nampak ibu sy, dia kalut nak uruskan sy..
sambil uruskan semua tu, ibu nanges..
sy panggil ibu, mmg la ibu xdengar...

kemudian, sy rasa, sy ada dalam van..
sy tgk kat cermin depan..
sy tgk van tu menghala ke tanah kubur..
cuma tmpt perkuburan tu mcm cantik sgt..

van tu mcm naik bukit tinggi..
rumput hijau sgt, chantek..
time tu sy tau, orang bawak sy pergi tanah perkuburan..
time tu br sy mcm sebak..

sy mintak lagi dgn tuhan, sy kata sy xnk mati..

then? sy dengar something..

sampai sekarang, mcm terngiang lagi suara + ayat yang saya dgr tu..

sangat menginsafkan saya.. n sy sgt takut setiap kali sy igt balik ayat tu..

selepas sy dgr ayat tu, sy hidup..
yg sy igt dlm mimpi tu, keluarga sy terkejut sy masih hidup..
n sy sgt bersyukur selepas tu, sy dapat peluk erat keluarga saya..


---------------------


alhamdulillah, at last, tuhan sedarkan sy dgn mimpi ni..


---------------------



Ya Allah, ampunkanlah dosaku, doa kedua ibu-bapa ku, kakak-kakakku, dan adikku serta sekalian umat islam yang masih hidup ataupun yang telah meninggal dunia.. panjangkanlah umur kami sekeluarga, jauhkanla kami dari segala bencana dan azab di akhirat kelak.. Sesungguhnya, kaulah tuhan yang maha pengampun, maha penyayang, dan kau maha mengetahui tentang segalanya.. amin..

Sunday, November 2, 2008

.surat kepada celcom.

Sekadar hiburan : Surat dari budak sekolah kepada Celcom




--------------------------------

Kandungan asal surat berkenaan setelah diterjemahkan semula


Saya Ishak bin Ismail ingin menyampaikan satu rahsiah rasiah kepada encik.saya pernah melihat budak sekolah SSA iaitu Sekolah Sultan Alauddin Di Bukit Besar.saya melihat bukan dari mulut orang tetapi dari saya sendiri. Nama yg saya sebut ini encik tolong tahan dia kerana dia pernah berbuat macam² kes. Nama

Nama yang pertama : Amyrul Bin Azmi dia pernah minom arak, mencuri motomikah motosikal, dan bayak lagi.

Nama yg kedua : Sallehuddin bin sapeye.dia pernah melakukan perkara yg sama dengan amyrul

Nama yg kefiga ketiga : Faizal bin Rahman dia pernah merogol, mencuri kereta dan merompak

Nama yg keempat ; Rafi bin Rahman da pernah merogol, mencuri lori, dan memukul kereta y say saya sehingga pecah.

itu saja yg a saya tahu.saya akan bayar RM1 juta kalau encik ikut perintah saya mereka semua dari kelas satu ukm.encik jangan bagi tahu sem saya say yang saya yg bg tahu encik!!!

Setiba surat ini sampai ke tangan encik encik tolong. pergi seko sekarang itu jugak ok.

Dari ishak bin Ismail

Yang Benar

ishak

kepada : encik

-----------------------------------

hehe`.. fikir², kenapa la budak ni pergi hantar surat kat celcom, xde arah sgt dah, gamaknye, hehe`..

Saturday, November 1, 2008

.tiada tajuk.

still nak sakitkan hati sy?
nak buat sy terasa..?
kenapa ya?

mungkin, sy yang salah faham..
if camtu, maaflah, sy salah..
tp, if btol? haih..
xpelah, yang mampu sy ucap, alhamdulillah, aminn..
sy doakan agar dosa awak diampunkan tuhan dan hati awak diterangkan lagi..

cakap banyak² pon xguna..
macamlah awak tau, n baca ini semua..
entah,xtau la awak tau ke tidak..

tp, buat cucu² ku kelak, haha, gelli i..`
well, mana la tau kan sampai ke tua i tulis blog..

cucu², kamu harus tau..
nenek kamu ini kental orangnya, lalala`..
even dia gile² sket, nenek tabah cuu.. ahaha`..

.i am superhero.

sy adalah SuperMan?
atleast i am SUPER.. (^_^)



You are mild-mannered, good,
strong and you love to help others.


Superman = 90%
Green Lantern = 85%
Supergirl = 82%
Wonder Woman = 82%
Iron Man = 60%
Batman = 50%
Hulk = 50%
The Flash = 50%
Catwoman = 50%
Spider-Man = 45%
Robin = 30%

kan dah cakap, i kuat, tegar, kental, berani.. haih..
i mmg super la..
jangan pertikaikan, ahaa`..

Click here to take the Superhero Personality Quiz