Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)







Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Friday, December 5, 2008

.politik.

peringatan : entri ini sekadar menyibuk ttg hal negara dan politik, tanpa sebarang niat tidak baik dari seorang rakyat malaysia yang umur masih tidak cukup untuk membuang undi

***********************

ahli politik suka membahaskan benda yang sama walaupun mereka tau tidak akan ada kata putus bagi sesuatu hal. mereka bertentang sama sendiri, menyebut ttg hak kaum masing², sedangkan, tanggapan sy, rakyat xde pape pon, mereka yg lebey². ini boleh menyebabkan ketegangan, dan jika berlarutan mungkin boleh membawa kepada pergaduhan, sesuatu yang perlu di elakkan.

apabila raja² memutuskan, "jangan ungkit hak melayu", makin galaklah mereka mempersoalkan ttg ketuanan melayu. bukan seperti mahu bermegah² dgn bangsa sendiri, di akui, bangsa lain ada yg lebih maju dr bangsa melayu, ttp, jika balik kpd asal usul tanah air, kita tentu boleh faham kenapa raja² putuskan begitu, kn? untuk berbaik dengan kaum yang berlainan sangat la senang, jati diri perlu ada, yg menjadikannya susah apabila diri sendiri yang menyulitkan keadaan.

bila seorang ahli politik mengeluarkan kembali idea "Satu Sekolah Satu Bangsa", bersamaan dengan Penyata Razak 1956 dan Jawatankuasa Barnes 1951, juga ada bantahan. kata ahli politik itu, pelaksanaan satu sistem pendidikan kebangsaan adalah jalan terbaik untuk "menghapuskan polarisasi kaum dan pd masa sama mengukuhkan perpaduan serta merapatkan penyatuan hubungan pelbagai kaum di negara ini". pada fahaman rakyat seperti sy ini pula, dgn erti kata secara ringkas, satu sekolah satu bangsa akan menjadikan setiap kaum akan mendapat kelebihan yg sama rata. bukan itu yang dimahukan?

jika bukan, kenapa mahu buka kuota UiTM kepada non-malay suatu ketika dahulu? terang²an inginkan hak sama rata bukan? kata orang, student melayu xada daya saing yg kuat, tp, yg berkata juga orang melayu, apa mereka juga punya semangat daya saing lemah? satu jari menunding, empat jari berpatah ke diri.

mereka juga kata, pelajar lepasan UiTM adalah dalam ranking peratusan tertinggi graduan yang menganggur. pernah x anda selidik, ranking peratusan tertinggi keseluruhan, student UiTM paling ramai di ambil bekerja? bukan untuk menyokong universiti sendiri, cuma, berkata-kata la secara logik, selidik dulu, kira berapa cawangan UiTM yang ada di Malaysia ini dan berapa jumlah pelajar UiTM yang sedia ada jika ingin dibandingkan dengan universiti lain. walaupun UiTM sering dikatakan "Universiti Ini Tolong Melayu", sy bangga menjadi pelajar UiTM. hanya orang yang sedar diri sahaja mengerti akan kebenaran sebenar mengenai UiTM. ;)

sy walaupun sekadar rakyat biasa, sbnrnya, sudah kebosanan untuk membaca paper. kalau tidak baca paper setiap pagi, seperti tidak lengkap hidup, ttp bila dibaca, terasa bengangnya juga. sy bukanlah seorang yang terlalu serius dlm memikirkan masalah negara walhal sy bukanlah seorang politician, cuma, sy pelik, kenapa sy boleh terfikir ini semua, dan kenapa mereka x pk? :p

haha`.. gelak gelak gelak.. dan sehingga saat ni, sy masih berfikir, kenapa sy boleh membebel ttg politik ini, :p. well, sekadar pandangan, n sy teramat pasti, setiap orang pernah fikirkan masalah negara walau hanya sekali dalam hidup masing². (^_^)




sy pernah berangan untuk menjadi pm, ahaha!`

5 comments:

dumdum said...

aiyok, kang pdrm view ko pnye blog
hahaha
aku pn dh muak bc paper n tgk berita
skip bab politik,
bce berita len :)

nj said...

fatin

I would definitely agree with you...when I read the newspaper, I would skip couple of pages in the front...lagi best baca pasal artis! hahahahaaaa
To me of course UiTM is the best university since I was from UiTM myself...and it was one of the bests experiences I had there!
but glad to see that you 'cakna' gak hal politik...make u an all rounder person I believe!

13may said...

even saya tak study kat Uitm...tapi saya suka awek Uitm :D

Salam Aidil Adha

.fatin nabila. said...

damme : if ada pdrm view, ak nk je ckp, thanks sbb singgah ya! haha..

puan norma : well, uitm dihatiku puan, ;)

13 may : kamu kuang asam..`

aie akaike said...

erm.. bole join 'skuad cakna' mcm saya.. hee..