Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)







Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Thursday, December 25, 2008

.kerja vs study.

pagi tadi, after tunggu sekian lama, official offer letter utk further degree dh keluar.. agakla kelam kabut nk settle kan semua hari ni memandangkan esok dh krismas, public holiday n lusa dh jumaat, office semua tutup.. alhamdulillah, even dlm jangka masa yang singkat, hari ni, sy dpt settle kan hampir kesemua perkara before balik ke melaka esok pagi..

ada di antara classmate sy yang gagal untuk further degree, dan akan menunggu untuk buat rayuan. tp, ada jg antara rakan sy yang dpt offer further, tp, xnk further.. sayang kan? bila pk balik, yg xdpt beriya nk smbg + sedih , berusaha lagi buat rayuan, tp yg dpt, x hargai peluang yang ada..

bagi sy, pendapat sy la, tiada kaitan dgn org lain, sekadar pandangan dr budak berumur 20 tahun 3 bulan dan 18 hari, memandangkan keadaan ekonomi semasa, lebih baik untuk further degree dlm usia masih muda ni. bila umur dh meningkat, sure rasa malas sangat. dalam tempoh masa setahun dua ni, kajian para analisis juga ada menyatakan, ramai pekerja yang akan hilang pekerjaan, lagi² next year, lebih ramai pekerja yang akan diberhentikan kerja akibat kemerosotan ekonomi. mungkin tragedi 1998 berulang ? walaupun kerajaan malaysia sering mengatakan, kemerosotan ekonomi ini tidak memberi kesan kepada negara kita, kita harus bijak memikirkan langkah terbaik yang harus kita ambil andai kata perkara seperti ini terjadi dgn tiba².

tetapi, walau apa pun yang saya katakan, sy masih berpegang pada ayat "kalau ada rezeki tak kemana".. maybe rezeki masing² berlainan, ada la hikmahnya kan.. kita cuba untuk buat yang terbaik, tp, tuhan yang tentukan pada apa pun yang terjadi..

sorry andai entry ini mengandungi tulisan yang maybe ntah pape. sekadar menyatakan apa yang terlintas di kepala saat ni. nway, hari ahad ni, sy akan lapor diri di uitm campus bandaraya melaka. doakan semuanya berjalan lancar buat sy disana ya! ;)

untuk beberapa hari ini jg, sy akan offline.. sangatla harus rindu sy, hahahaha!

11 comments:

:: !zyan :: said...

tahniah.
teruskan menuntut ilmu.
akak pun tatau bile nak sambung master...PHD sebagainya. Memang takde komitmen lagi. Tapi merasakan daily life yang pergi balik keje kan...huhhh lepas tu course yg nak amik agak jauh dr umah. Byk kene consider.

Belajar selagi ade peluang..

dumdum said...

good luck, good luck. xkn rindu pnye :p

As said...

it is better to have sumting in ur hand sbb later on, that 'sumting' will be on demand. And it wud be great if u already have it at that particular time.

pauhputik said...

salam... thaniah coz leh sambung degree.... kitew nie dip pon x abis lagi... sedihnya.... :(

FaRHaNa-KuN said...

yang! dapat melaka? olorhh..tak dpt ar jumpe :(
dpt course ape? neway congrats eh! syggggggggg kamuuu! :D

Sub said...

Ya teruskan sambung belajar.
penting.
sekarang degree pun orang sudah pandang sebelah mata.
jadi, selagi boleh terus master dan phd teruskan.

Nuur Ailmi said...

good luck.. saya degree di shah alam.. adoyai..

aie akaike said...

belajar elok2. ;)

S h i n o said...

:) jaga diri elok2...

.fatin nabila. said...

tenkiu semua! ;)

nj said...

Fatin ... what to expect from a lecturer like me???
GO AND STUDY MORE!!! DON'T THINK ABOUT JOB YET (kecuali tidak layak atau tiada peluang)...
All the best!