Jana wang melalui internet dengan mendaftar di sini (Churpchurp)







Promosi iklan dan dapatkan ganjaran seperti iklan dibawah ini :
( click iklan berkenaan untuk melihat dengan lebih lanjut )

Tuesday, September 9, 2008

.salah mak or anak?.

si mak nk sembahyang terawih, bawak si anak pergi masjid..
si anak pula, ikut la si mak sbb si mak dah bawak..

si mak start sembahyang berjemaah..
si anak pulak, bila org start sembahyang, mula la start jadi guard, buat lintas hormat kt tiap² saf sambil mengira bilangan jemaah yang hadir dan membetulkn kain telekung jemaah dengan menarik²..

kejadian berlaku di hadapan si mak, rasanya si mak boleh bayang jgk sikit² kegiatan si anak, kalau xnmpk pun, suara si anak mmg didengari tatkala membuat pengiraan..
si anak buat derk je walaupun selesai sembahyang ramai jemaah memandang si anak (yela, bdk kn..)

tp, si mak x cakap sepatah pun kat si anak walaupun menyedari kegiatan anaknya itu berterusan ketika sembahyang isya' jg..
si anak pun cerdik jgk, time org smayang je duty die start, time org dh nk bg salam, pandai plak duduk diam tepi si mak..

rupa-rupanya si mak bwk si bibiq utk menjaga anaknya, tp, si bibiq jg smayang..
tp, si bibiq tahu tugasnya, kedengaran si bibiq memberi nasihat suruh duduk diam, dan memakaikan telekung kecil pada si anak, sangat comel..
si mak langsung tidak memandang kepada si anak walaupun ketika itu si anak hanya disebelah dan imam x panggil lg utk terawih..
tp, xpela, mayb si anak dh baik, dh pakai telekung, hendak bersolat sama..

start sahaja semayang..

si anak memulakn kembali tugas membuat lintas hormat cuma yang bezanya memakai telekung..
si anak lalu lalang di hadapan saya, dan ketika rukuk si anak menolak² ingin lalu di tepi sy krn ingin ke blkg (dia tau, org lepas rukuk nk sujud, nnt xde space die nk uat lintas hormat)..
sedikit sbnyk mengganggu ibadah sy itu..
ada kalanya si anak itu berlari² sehingga sejadah ibu sy yg disebelah sy smpai terlipat..

ikutkan hati, mau shj selesai smyg sy ingin berkata² brg spatah dua kpd si anak agar tidak membuat onar sebegitu lagi..
tp, spt yg sy kata td, selesai shj smyg, si anak tau untuk duduk diam di tepi si mak..

musykil, si mak, smpai ke sudah, x nasihat si anak seperti si mak yang lain..

si mak yang lain, bila anak bangun sikit je, sudah tarik si anak mereka supaya duduk diam² dan tidak mengganggu org lain..
si anak pun, walhal, si anak² lain x serajin si anak ini membuat kerja mengira jemaah, knp si anak ini tanpa segan silu merajin diri membuat onar seorang diri ya..

haih, adakah saya salah?

mmg, smayang sy smlm lgsg x sekhusyuk smyg sblm ini..
tp, x berkesempatan utk menegur si anak kecuali ketika mnunggu ibu smayang witir..

si anak ini cuba mengganggu setiap jemaah yang ketika itu, ada yang sdg menyambung terawih, ade yg membuat witir..
sy memberi isyarat mata kpd si anak, sy hanya lihat shj si anak dgn pandangan biasa tnpa berkelip..
lalu si anak duduk diam x bergerak di sebelah si mak smbil melihat sy..

baguss..

ketika mahu pulang, si mak hanya bercakap sepatah shj kepada si bibiq supaya melipat telekung si anak sebelum pulang..
dan meninggalkn si anak di dalam surau bersama bibiq yang mahu melipat telekung..

haih..

sy hrp, mlm sterusnya, si anak sudah tidak membuat onar lagi..
n si mak, tegurlah si anak, jangan buat² xtau je..
kerana si anak, dlm jangkaan sy, bukanlah sedikit sgt umurnya..
boleh dikatakan sudah 4 @ 5 tahun..
sdgkn ada lg anak kecil disitu dlm anggaran 2@3 taon, paham apabila org smayang tidak elok utk membuat bising n mrayau²..

kesal..

salah siapa kalau dh camni..

3 comments:

Zaini said...

"sy hanya lihat shj si anak dgn pandangan biasa tnpa berkelip..
lalu si anak duduk diam x bergerak di sebelah si mak smbil melihat sy..

baguss.."


garang nih.







heh.

dAmmEdAmIaH said...

obviously salah si mak,
hm, wujud gak org camtu yeh,,
agnye mak die tu meroyan kot,
org meroyan kn benci tgk ank sniri
hehe
assumption semata2 bdasarkn cerita.
sekian terima kasih

.fatin nabila. said...

zaini : garang eh? br sket tu, :p

damme : nthla labu, xtau nk ckp pe.. tu psl pelik tuh..